343
|

“Logicomix”, Απόστολος Δοξιάδης (Ίκαρος)

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2010, 12:01

“Logicomix”, Απόστολος Δοξιάδης (Ίκαρος)

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2010, 12:01

Ένα είναι βέβαιο για τον μέσο, δύσκολο (στριφνό και ανίδεο) αναγνώστη: μία ανάγνωση δεν φθάνει. Κι επειδή η ανάγνωση ενός έργου (διότι πρόκειται περί έργου και όχι περί απλού βιβλίου ή κόμικ) είναι εντελώς προσωπική υπόθεση, το παρόν σχόλιο αποτελεί μια εντελώς προσωπική υπόθεση.

Η πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, δεν αρκεί, όχι γιατί το έργο είναι ακατανόητο, αλλά επειδή σέβεται ακριβώς τον στριφνό και ανίδεο (με τα μαθηματικά κυρίως) αναγνώστη και έχω την υποψία ότι οι δημιουργοί κατέβαλαν θαυμαστή προσπάθεια για να απλοποιήσουν την ιστορία τους. Την ιστορία της Λογικής. Τους ευχαριστώ που το πέτυχαν. Η αφήγηση ρέει σαν νερό και η εικόνα δεν σ’αφήνει να αφαιρεθείς. Όλα είναι στη θέση τους.

Η δεύτερη ανάγνωση προβλέπεται ακόμη πιο απολαυστική -δεν την έχω κάνει ακόμη- και κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαία για να χαρεί κανείς απορίες όπως: «Μα, η Λογική είναι φάρμακο, αυτοί που το έφτιαξαν δεν το έπαιρναν;» Ή αποφθέγματα όπως «πάντα θα υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που δεν θα απαντηθούν». Ή τρίπτυχα, όπως Συναίσθημα-Ενστικτο-Συνήθεια, που κατά τον πρωταγωνιστή Μπέρτραντ Ράσελ, κάνουν τους ανθρώπους «στραβόξυλα».

Προκύπτουν τα ερωτήματα: Μπορεί κανείς να τρελλαθεί διαβάζοντας την ιστορία της Λογικής μέσα από το Logicomix; Μπορεί να εξοργιστεί; Μπορεί να βραχυκυκλώσει; Μπορεί να βρεί άμεσες λύσεις για όλα του τα προβλήματα; Μπορεί να αναρωτηθεί, με την αφέλεια του ανίδεου, προς τί όλη αυτή η ανάλυση για τα σύνολα (επί παραδείγματι); (Μα ποιός ξυρίζει αυτόν τον κουρέα τελοσπάντων;) Τα πάντα μπορεί να πάθει κανείς διαβάζοντάς το.

Ο υποφαινόμενος βρήκε προσωπικές λύσεις, έμαθε μια ιστορία που δεν είχε ξανακούσει και αναρωτήθηκε -με την αφέλεια του ανίδεου- προς τί όλο αυτό το μίσος και πάθος για αμφιβολίες του τύπου «Το αληθινό είναι και αποδείξιμο;» Εδώ είναι το μυστικό. Ενας ολόκληρος κόσμος μαχόταν και μάχεται ακόμη, υποθέτω, για να βρει αλήθειες, που ο κοινός θνητός θεωρεί περιττές για την επιβίωσή του.

Προκύπτει νέο ερώτημα: Το παρόν σχόλιο μπορεί να εξοργίσει; Μα φυσικά. Είναι το σχόλιο του μέτριου αφηρημένου μαθητή, ο οποίος, αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι θα κάνει και τρίτη ανάνγωση, διότι έμεινε γοητευμένος. Χαρίστε το σε εφήβους. Θα βρουν νόημα σε μαθήματα που σιχαίνονται.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...