1114
| Shutterstock / Creative Protagon

Κιάνου Ριβς: «Σκέφτομαι διαρκώς τον θάνατο»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 15:15
|Shutterstock / Creative Protagon

Κιάνου Ριβς: «Σκέφτομαι διαρκώς τον θάνατο»

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2024, 15:15

Πάντα υπήρχαν ψίθυροι. Θρύλοι. Για έναν πολεμιστή που κανείς δεν μπορεί να τον σκοτώσει. Ο οποίος έχει δει χίλιους πολιτισμούς να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται. Είχε πολλά ονόματα: Ανιούτ, Παιδί της Αστραπής, ο ίδιος ο Θάνατος. Τώρα είναι γνωστός απλώς ως B. Και θέλει να καταφέρει να πεθάνει.

Μια ομάδα παραστρατιωτικών των ΗΠΑ του υποσχέθηκε ότι μπορεί να τον βοηθήσει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει σε αντάλλαγμα είναι να τους βοηθήσει και αυτός. Αλλά όταν ένας εντελώς θνητός στρατιώτης επιστρέφει στη ζωή, το αδιανόητο αυτό γεγονός οδηγεί τελικά σε μια δύναμη ακόμα πιο μυστηριώδη από τον ίδιο τον Β. Σε κάποιον τουλάχιστον εξίσου τόσο δυνατό. Κάποιον με δικό του σχέδιο.

Αυτό είναι το στόρι του «The Book of Elsewhere: A Novel», ενός βιβλίου που συνδυάζει τη συναρπαστική αφήγηση του Κιάνου Ριβς με το μοναδικό στιλ του Τσάινα Μιέβιλ. Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ και ο βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γράψουν ένα μυθιστόρημα, το πρώτο του Κιάνου Ριβς, που βασίζεται μάλιστα σε ένα δικό του κόμικ.

Οπότε, η συνέντευξη που έδωσε αυτή τη φορά ο Κιάνου Ριβς δεν αφορούσε την προώθηση μιας νέας ταινίας του, αλλά το πρώτο του μυθιστόρημα. Είναι ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και τον θάνατο, τον οποίο πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε, όχι όμως και ο Κιάνου: «Είμαι στα 59, άρα σκέφτομαι τον θάνατο όλη την ώρα» αποκάλυψε ο σταρ στο BBC News Culture. Είναι καλό αυτό, λέει: «Αρκεί να ευαισθητοποιεί την εκτίμησή μας για την ανάσα που έχουμε και για τις σχέσεις που μπορεί να έχουμε».

Οι δημοσιογράφοι του BBC Νουρ Ναντζί και Κέιτι Ράτζαλ συνάντησαν τους δυο συγγραφείς στο μπαρ ενός ξενοδοχείου στο κέντρο του Λονδίνου, ανάμεσα σε δύο συναυλίες του ηθοποιού, ο οποίος παίζει μπάσο στο grunge συγκρότημα Dogstar. Το προηγούμενο βράδυ οι Dogstar είχαν παίξει στο Μάντσεστερ και ο Ριβς φαινόταν λίγο κουρασμένος, αλλά το πάθος του για το μυθιστόρημα ήταν επίσης έντονο.

Το «The Book of Elsewhere» βασίζεται στην εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά κόμικ «BRZRKR» (2021) των Κιάνου Ριβς και Ματ Κιντ, σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Ρον Γκάρνεϊ και τον κολορίστα Μπιλ Κράμπτρι (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «BRZRKR: Αιώνιος Μαχητής», από τις εκδόσεις Anubis).

Το «BRZRKR», δε (προφέρεται «berserker» και σημαίνει τον «μαχητή» που, ειδικά στις παλιές νορβηγικές ιστορίες, πολεμά με πολύ βίαιο και ανεξέλεγκτο τρόπο), πρόκειται επίσης να προσαρμοστεί σε μια live-action ταινία του Netflix με πρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς, καθώς και σε μια σειρά anime.

Θαυμαστές του κόμικ διέκριναν ότι ο ήρωας μοιάζει στον Κιάνου Ριβς

Για τον Ριβς τα κόμικς έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία: «Λατρεύω τις εικόνες» λέει στο BBC News Culture. «Λατρεύω τις λέξεις και την αφήγηση και μου αρέσει ο τρόπος που μπορείς να έχεις αυτό το πάντρεμα. Ετσι, μπορείς να κοιτάξεις την τέχνη και μετά να παρακολουθήσεις την ιστορία».

Ωστόσο ο ηθοποιός υποβαθμίζει τον ρόλο του στη διαδικασία της συνεργασίας, επιμένοντας ότι «δεν έγραψα ένα μυθιστόρημα. Ο Τσάινα έγραψε ένα μυθιστόρημα». Ο Μιέβιλ, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι «δεν θα υπήρχε σε αυτή τη μορφή χωρίς την πολύ σοβαρή και προσεκτική δουλειά με τον Κιάνου».

Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι γνωστός απλά ως Β. Με μακριά σκούρα μαλλιά, ο B έχει σωματικές ομοιότητες με τον Κιάνου Ριβς. Οταν κυκλοφόρησε το κόμικ, ορισμένοι θαυμαστές επεσήμαναν επίσης ορισμένες θεματικές ομοιότητες μεταξύ των δύο, συμπεριλαμβανομένης μιας δύσκολης προσωπικής ζωής.

Ο Ριβς έχει χάσει πολλούς αγαπημένους του ανθρώπους, όπως το κοριτσάκι του, που γεννήθηκε νεκρό, την πρώην σύντροφό του, που σκοτώθηκε δύο χρόνια αργότερα σε τροχαίο ατύχημα, και τον καλύτερο φίλο του, τον ηθοποιό Ρίβερ Φίνιξ, που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία 23 ετών. Αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Ο Β είναι 80.000 ετών, μισός θνητός και μισός θεός. Εχει επίσης την «κατάρα της βίας», κάτι που δεν ισχύει για τον Ριβς.

Ο ωραιότερος άνδρας στο Χόλιγουντ, όπως χαρακτηρίζεται συχνά ο ηθοποιός, είναι ένας άνθρωπος προσγειωμένος, γενναιόδωρος, έντιμος, γνωστός για την ευγενική και ήπια προσωπικότητά του. Ο Β, από την άλλη, είναι κάποιος που μπορεί «να διαπεράσει ένα στήθος με τις γροθιές του, να σκίσει χέρια και να κόψει κεφάλια», σύμφωνα με τον Ριβς.

Ο Κιάνου Ριβς είναι, μεταξύ διαφόρων άλλων, και μπασίστας στο ροκ συγκρότημα Dogstar (Faceook/Dogstar)

Από πού προέρχεται, όμως, όλη αυτή η βία; «Νομίζω ότι επηρεάστηκε από τις ταινίες δράσης που είχα κάνει» λέει ο Ριβς, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στα franchises «Speed» ​​και «John Wick».

Οι κριτικές για το κόμικ ήταν γενικά θετικές, οπότε ο Ριβς και ο Μιέβιλ ελπίζουν τώρα να επαναλάβουν την επιτυχία του. Στο Flickering Myth ο κριτικός Κάλουμ Πίτρι έδωσε στο «BRZRKR» επτά στα 10 αστέρια, γράφοντας ότι ήταν «απολαυστικό» αλλά και «λίγο περισσότερο αιματοβαμμένο από ό,τι έχω συνηθίσει σε πολλά κόμικς». Ο Τζάστιν Χάρισον στο AIPT Comics του έδωσε 9,5 αστέρια και το επαίνεσε ως «εξαιρετικό» και «ιντριγκαδόρικο», αλλά προειδοποίησε τους αναγνώστες για τη βία που απεικονίζει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και το βιβλίο είναι βίαιο. Στις πρώτες κιόλας σελίδες περιγράφει έναν πυροβολισμό, ακολουθούμενο από «τη σκληρή αιματηρή επιχείρηση του καθαρισμού».

Οι δυο δημοσιογράφοι του BBC News Culture ρωτούν τον Ριβς για την πολυσυζητημένη σχέση μεταξύ της βίας στην οθόνη και στα βιβλία, με τον πραγματικό κόσμο. Στιγμιαία, ο σταρ παίρνει αμυντική στάση: «Ελπίζω, αν διαβάσουν το “BRZRKR”, να μη βγουν έξω και αρχίσουν να ξεσκίζουν τα χέρια του κόσμου και να κόβουν κεφάλια» λέει και προσθέτει: «Γιατί υπάρχει και μια ιστορία αγάπης. Και αν τη διαβάσεις, ελπίζω ότι ίσως μπορέσεις να βρεις αγάπη – αν δεν έχεις».

Ο Μιέβιλ τάσσεται επίσης κατά της σύνδεσης μεταξύ απεικονιζόμενης και πραγματικής βίας: «Εχω εκνευριστεί με τον τρόπο που τίθεται αυτή η ερώτηση» λέει. «Είναι ξεκάθαρα ένα είδος πολιτιστικού αποδιοπομπαίου τράγου. Το ότι κάποιος βλέπει βίαια βιντεοπαιχνίδια και ταινίες κ.λπ. δεν σημαίνει ότι… αθωώνει όσους πραγματικά επωφελούνται από τη βία».

Εχοντας δημιουργήσει έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο, αναρωτιέται κανείς μήπως ο Ριβς προσπαθεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα. «Ισως, τελικά, η φαντασίωση της οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου, φέρνει κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ανακούφισης» παραδέχεται. «Υπάρχει κάτι στη δημιουργία που έχει τις ρίζες του στον πόνο» προσθέτει και τονίζει ότι «το να δημιουργείς πράγματα είναι υπέροχο. Απλώς δημιουργούμε, μοιραζόμαστε και ελπίζουμε να αρέσουν στους άλλους οι ιστορίες που τους λέμε».

Αν τελικά έχει επιτυχία, τι θα κάνει με τα έσοδα του βιβλίου ο Ριβς; Φημίζεται για τη γενναιοδωρία του και έχουν γραφτεί πολλά για την αδιαφορία του προς τα υλικά αγαθά. Αλλά και με αυτό το τελευταίο δείχνει να διαφωνεί ο διάσημος ηθοποιός – επίσης μπασίστας, κομίστας και πλέον συγγραφέας: «Μου αρέσει να έχω πράγματα στην κατοχή μου» λέει εμφατικά. «Σίγουρα δεν πρόκειται να παρουσιάσω τον εαυτό μου ως κάποιον που χαρίζει τα πάντα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...