281
|

Η «Πονηρή αλεπουδίτσα» του Γιάνατσεκ, στην ΕΛΣ

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 28 Μαρτίου 2015, 00:16

Η «Πονηρή αλεπουδίτσα» του Γιάνατσεκ, στην ΕΛΣ

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 28 Μαρτίου 2015, 00:16

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποφάσισε, (και καλά έκανε), να μας εκπλήξει ευχάριστα ανεβάζοντας την όπερα «Η πονηρή αλεπουδίτσα», του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ, στο θέατρο Ολύμπια. Λέω "να μας εκπλήξει", με την έννοια ότι ανεβάζει ένα εξαιρετικό έργο, άγνωστο όμως στο ελληνικό κοινό, αφήνοντας, για λίγο, τον πειρασμό των μεγάλων και γνωστών «σουξέ» της οπερατικής δραματουργίας, και εκπληρώνοντας έτσι τον (εκ)παιδευτικό και θεσμικό ρόλο που κάθε σοβαρή Λυρική Σκηνή ανά τον κόσμο οφείλει να υλοποιεί.

Ο Λέος Γιάνατσεκ (1854-1928) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Τσέχους συνθέτες, μαζί με τους Σμέτανα και Ντβόρακ.

Η «Πονηρή αλεπουδίτσα» διηγείται, με διάθεση τρυφερή και χιουμοριστική, τον κύκλο της ζωής (και του θανάτου) μιας αλεπούς. Η αλεπού είναι, βέβαια, το πρόσχημα και στην πραγματικότητα ο Γιάνατσεκ μιλάει γενικά για το θαύμα της ζωής και για τον θάνατο, μέσα από τον οποίο αναγεννάται η ζωή. Η μουσική είναι υπέροχη και η παράσταση που ανεβάζει η ΕΛΣ εξαιρετική, αφού βασίζεται στην παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας, σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Βρετανού σκηνοθέτη -και έως πρότινος διευθυντή του Φεστιβάλ- του Μπρέγκεντζ Ντέιβιντ Πάουντνι.

Παραστάσεις 28, 28, 29 Μαρτίου 2015 και 1, 3, 4, 5 Απριλίου 2015.

Λεπτομέρειες για την όπερα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ (εδώ).

Εισιτήρια 65, 60, 50, 40, 30, και 20 Ευρώ (περισσότερα εδώ)

Και πριν σας αφήσω, να σας πω, (για να ετοιμάζεστε ψυχολογικά!), ότι τον Μάιο η ΕΛΣ θα ανεβάσει την Τραβιάτα (Τραβιάτε με κι ας κλαίω…) του Βέρντι στο Ολύμπια πριν μετακομίσει στο Ηρώδειο για το καλοκαίρι, όπου και θα ανεβάσει την Τόσκα (Τόσκα το μελόδραμα…) του Πουτσίνι τον Ιούνιο και την Κάρμεν του Μπιζέ τον Ιούλιο. Χαράς ευαγγέλια!

Το protagon.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News