1583
Νοέμβριος του 2018. Η σωσίας της Μέρκελ , στο διαμέρισμά της, ενώ βάζει μέικ απ. Τώρα θα ησυχάσει κι αυτή | Oliver Berg/picture alliance via Getty Images

Η Μέρκελ αποχωρεί από το προσκήνιο, το ίδιο και η σωσίας της

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 17:58
Νοέμβριος του 2018. Η σωσίας της Μέρκελ , στο διαμέρισμά της, ενώ βάζει μέικ απ. Τώρα θα ησυχάσει κι αυτή
|Oliver Berg/picture alliance via Getty Images

Η Μέρκελ αποχωρεί από το προσκήνιο, το ίδιο και η σωσίας της

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 17:58

Η Ούρσουλα Βάνεκι είχε ένα όνειρο: ήθελε να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ και να ανταλλάξουν tips για τη συνταγή της σιλεσιανής δαμασκηνόπιτας: «Γνωρίζω ότι της αρέσει να τη φτιάχνει με κραμπλ από πάνω», λέει και συμπληρώνει ότι φαντάζεται να κάθονται οι δυο τους «στον κήπο της, πίνοντας καφέ και τρώγοντας το γλυκό –με τραγανό κραμπλ από πάνω- μακριά από δημόσια βλέμματα».

«Ανθρωποι που ξέρουν», υποστηρίζει, της έχουν πει ότι η ιδέα της δεν είναι τόσο εξεζητημένη, γράφει στον Guardian η Κέιτ Κόνολι, ανταποκρίτρια της βρςτανικής εφημερίδας στο Βερολίνο. Η Μέρκελ γνωρίζει για τη Βάνεκι, που την μιμείται από την πρώτη στιγμή της στην γερμανική καγκελαρία, της έστειλε μάλιστα και ένα βιβλίο της με την υπογραφή της, πράγμα που η Βάνεκι θεωρεί σιωπηρή έγκριση του αντισυμβατικού ρόλου της.

Χόμπι αποκαλεί η Βάνεκι την παρουσία της τα τελευταία 16 χρόνια παντού, από σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές  και εγκαίνια σούπερ μάρκετ μέχρι τελετές γάμων και πάρτι γενεθλίων, παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε την πρωινή δουλειά της ως βοηθός σε φοροτεχνικό γραφείο.  Ωστόσο, όπως δηλώνει η 65χρονη σωσίας της Μέρκελ, σκοπεύει να παραιτηθεί από τον ρόλο της τον επόμενο μήνα που η 67χρονη καγκελάριος θα αποχωρήσει από το αξίωμά της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FUNKE Foto Services GmbH (@funke_foto)

Νομίζετε ότι είναι η Ανγκελα Μέρκελ; Οχι… είναι η σωσίας της Ούρσουλα Βάνεκε

«Αυτό που περιμένω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να φορέσω ξανά σκουλαρίκια κρίκους και να βάψω πάλι τα νύχια μου, κάτι που δεν κάνει ποτέ η Μέρκελ», λέει αστειευόμενη η Βάνεκι στην Κέιτ Κόνολι.

Η δεύτερη ζωή της Ούρσουλα Βάνεκι άρχισε σχεδόν τυχαία και χωρίς καμία προσπάθεια από την πλευρά της, είπε πρόσφατα σε online συνέντευξή της στον Guardian από το σεμνό τριάρι της στο Ατεντορν στη δυτική Γερμανία: «Οταν ο εγγονός μου ήταν πολύ μικρός είδε την Ανγκελα Μέρκελ στην τηλεόραση και είπε στη μαμά του: “Αυτή είναι η γιαγιά”. Μετά έραψα ένα βερικοκί σακάκι –το χρώμα ταιριάζει και στις δυο μας- για έναν γάμο, και αργότερα τις Απόκριες ντύθηκα και πάλι όπως εκείνη, για πλάκα. Από εκείνη τη στιγμή το πράγμα απογειώθηκε», λέει.

Την μιμείται εκπληκτικά. Σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, η Βάνεκι αντιγράφει ακριβώς τη Μέρκελ παριστάνοντας ότι κάνει διάφορες καθημερινές δουλειές, από το να πάρει χρήματα από ένα ATM μέχρι ότι πετάει ένα ραβδί σε έναν σκύλο ή ότι διστάζει να ανέβη σε μια κυλιόμενη σκάλα, όπως εκείνη.

Ορκίζεται, ωστόσο, ότι δεν έχει κάνει μαθήματα μιμητικής: «Ετσι είμαι πραγματικά. Δεν χρειάζεται να καταβάλω καμιά προσπάθεια, απλά βάζω λίγο μέικ-απ και ένα σακάκι και όταν βγαίνω από το σπίτι είμαι απλά η Μέρκελ», λέει.

Η Ούρσουλα Βάνεκι στο Πολωνικό Ινστιτούτο του Ντίσελντορφ

Παρά το γεγονός ότι περνάει τη Μέρκελ «ένα κεφάλι σε ύψος» και φοράει παπούτσια Νο 40 σε σχέση με το 38 της καγκελαρίου, έχει επίσης «πιο μακριά και πιο αδύνατα πόδια», οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν τις διαφορές «ειδικά αν δεν έχουν δει ποτέ τη Μέρκελ από κοντά».

Η Βάνεκι γεννήθηκε στην Πολωνία και παρά το γεγονός ότι ζει στη Γερμανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εξακολουθεί να μιλάει με έντονη πολωνική προφορά, γράφει η Κέιτ Κόνολι στον Guardian. «Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαι “σιωπηλή καγκελάριος”», λέει, «φτάνω κάπου με μια λιμουζίνα, περπατάω στο κόκκινο χαλί, κάνω την χαρακτηριστική της κίνηση σχηματίζοντας ρόμβο με τα δάχτυλά μου. Οι άνθρωποι σοκάρονται όταν με πρωτοβλέπουν. Αλλά μόλις ανοίξω το στόμα μου το μυστικό αποκαλύπτεται. Μερικές φορές λέω για πλάκα ότι έχω μιλήσει τόσο πολύ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που μου έχει κολλήσει η προφορά του. Και αυτό προκαλεί πάντα γέλια», σχολιάζει.

Η ζήτησή της για εμφανίσεις μεγάλωνε με την πάροδο του χρόνου, έφτασε μάλιστα στο ψηλότερο σημείο της κατά την τελευταία τετραετία της Μέρκελ στην καγκελαρία, οπότε η Βάνεκι απέκτησε έναν ατζέντη ο οποίος διαπραγματεύεται εκ μέρους της τις προτάσεις που δέχεται. Τον Οκτώβριο έπαιξε σε μια ταινία μεγάλου μήκους, ωστόσο δεν της επιτρέπεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Εχει, επίσης, πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμα φιλμ και εικόνες της βρετανίδας φωτογράφου και σκηνοθέτριας Αλισον Τζάκσον, που ειδικεύεται σε ψεύτικα σενάρια και χρησιμοποιεί σωσίες διασήμων, και είχε βάλει αγγελία αναζητώντας σωσία της Μέρκελ.

Φωτόγραφιση της Αλις Τζάκσον με σωσίες της Μέρκελ και του Ολάντ το 2013

Φωτογραφίες της Τζάκσον για την αναβίωση της γαλλογερμανικής φιλίας, στην οποία απεικονίζεται η Βάνεκι ως Μέρκελ να πίνει σαμπάνια και σε άλλη να τρώει κρουασάν και μπρέτσελ με τον Φρανσουά Ολάντ,  έγιναν το 2013  εξώφυλλο στο περιοδικό M της γαλλικής εφημερίδας  Le Monde και στο περιοδικό της γερμανικής Die Zeit. Πριν από μερικά χρόνια, εξάλλου, απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα όταν έκανε μια διαφήμιση σε ένα νέο περιοδικό για λεσβίες, στην οποία η Μέρκελ εμφανιζόταν σε στιγμές οικειότητας με μια άλλη γυναίκα. Οπως είπε ο εκδότης του περιοδικού ήταν μια προσπάθεια να πειστεί η απρόθυμη Μέρκελ να υποστηρίξει τους γάμους των ομοφυλοφίλων.

Η Βάνεκι δήλωσε σχετικά ότι προέρχεται από μια αυστηρή καθολική οικογένεια και δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με την ομοφυλοφιλία, ασχολήθηκε όμως με το θέμα όταν την προσέγγισαν από το περιοδικό και διαπίστωσε πόσο σημαντικό θέμα ήταν. Ωστόσο βρέθηκε απροετοίμαστη για τις αντιδράσεις που ακολούθησαν. Οσο για την Μέρκελ, η καγκελάριος δεν ψήφισε τον νόμο το 2017, αλλά όπως δήλωσε αργότερα δεν έκανε καμιά προσπάθεια να τον εμποδίσει, αντίθετα υποστήριξε την κοινοβουλευτική του έγκριση.

Η σωσίας της κακελαρίου, πάντως, δεν δέχτηκε όλες τις προτάσεις που της έγιναν. Ανάμεσα σε αυτές που απέρριψε ήταν και μια ρωσική τηλεοπτική καμπάνια για εσώρουχα…

Στα προσωπικά της highlights φιγουράρει ένα ταξίδι στην Ελλάδα στην κορύφωση της οικονομική κρίσης για τα γυρίσματα ενός διαφημιστικού, όπου έπρεπε να βουτήξει το χέρι της σε ένα βαρέλι με ελιές και να πει: «Αυτός είναι ο ελληνικός χρυσός με τον οποίο η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...