459
|

Επιτέλους, αλλάζει το φεστιβάλ βιβλίου

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 9 Σεπτεμβρίου 2014, 00:12

Επιτέλους, αλλάζει το φεστιβάλ βιβλίου

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 9 Σεπτεμβρίου 2014, 00:12

Το γνωστό ετήσιο φεστιβάλ βιβλίου άνοιξε τις πύλες του το περασμένο Σάββατο 6/9 και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Στη μακρόχρονη ιστορία του, το φετινό είναι το 43ο, το φεστιβάλ αυτό (όπως και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις, η Γιορτή του βιβλίου, κ.ά.) υπήρξε πόλος έλξης όσων αγαπούν το βιβλίο. Τι πιο ωραίο από μια φθινοπωρινή βόλτα (το φεστιβάλ πάντα ανοίγει τις πύλες του τον Σεπτέμβρη) στον υπέροχο χώρο του Ζαππείου, ανάμεσα σε τόσα και τόσα βιβλία. Ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα, ποίηση, ιστορία, κοινωνιολογία, πολιτική, όλα είναι εκεί. Την εποχή των παχιών αγελάδων έφευγα με μια ή δύο ασήκωτες πλαστικές τσάντες γεμάτες βιβλία (αρκετά μείνανε αδιάβαστα, γιατί όπως λένε οι Γάλλοι, είχα μάτια μεγαλύτερα από το στομάχι) και καταλόγους εκδοτικών οίκων. Όμως ήδη από τότε, κάτι με ενοχλούσε στο όλο στήσιμο της έκθεσης. Με ενοχλούσε ότι τα περίπτερα ήσαν αραδιασμένα το ένα δίπλα στο άλλο, κατά εκδοτικό οίκο, όπου ο κάθε εκδότης(τρια) άπλωνε κατά κάποιο τρόπο την πραμάτεια του, λίγο σαν τις λαϊκές αγορές, χωρίς επαφή και επικοινωνία με τους υπόλοιπους. Είχα σκεφτεί ότι ένας διαφορετικός τρόπος παρουσίασης των βιβλίων, π.χ. θεματικός, θα αύξανε σημαντικά το ενδιαφέρον του κοινού. Ας πούμε, ένας χώρος για ελληνική ποίηση, ένας για ξένη, ένας για ελληνικό μυθιστόρημα, ένας για ξένο, ένας για ιστορία, και πάει λέγοντας, με βιβλία, σχετικά με το θέμα απ’ όλους τους εκδοτικούς οίκους σ’ έναν κοινό χώρο. Ένας φίλος, μικροεκδότης, μου είχε πει ότι κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο κόστος που κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να καταβάλει, και κυρίως θα απαιτούσε συνεργασία μεταξύ των εκδοτών, πράγμα ανύπαρκτο! Ισχυρά επιχειρήματα, παρ’ όλα αυτά η θέα των περιπτέρων κάθε εκδότη σαν τους πάγκους της λαϊκής με οδήγησε το 2010 να αποφασίσω να μην ξαναπάω στη έκθεση. Πήγα όμως την επόμενη χρονιά (κάτω από το βάρος τύψεων!). Από τότε, με την κρίση να μας έχει ακουμπήσει για τα καλά, και τη στοίβα των αδιάβαστων βιβλίων να μην έχει μειωθεί, δεν ξαναγύρισα. Έτσι κι αλλιώς ο θεσμός ήταν ήδη σε παρακμή.

‘Όμως, όπως λέγανε οι αρχαίοι ημών παππούδες, «πενία τέχνας κατεργάζεται». Και έτσι, οι φετινοί διοργανωτές αποφάσισαν να προσελκύσουν το (χτυπημένο από την κρίση) κοινό με σειρά από παράλληλες δράσεις πολιτισμού και μουσικής. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα πλούσιο και περιλαμβάνει, προγράμματα για παιδιά από την UNICEF, παρουσιάσεις βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς και σχολιαστές, μουσικά δρώμενα από το Athens Gardens Festival με ζωντανή μουσική από διάφορα συγκροτήματα, κλ.π. Επίσης το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον μεγάλο μας ποιητή και εικαστικό καλλιτέχνη Νάνο Βαλαωρίτη με εκδηλώσεις και ειδικό χώρο αφιερωμένο στο έργο του. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Να λοιπόν που, επιτέλους, κάτι αλλάζει στην έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο και την μετατρέπει από βαρετό σούπερ μάρκετ βιβλίου, σε φεστιβάλ χαράς και πολιτισμού. Να είστε όλοι εκεί!
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News