Στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., ένας αθηναίος ευγενής, ονόματι Πυριλάμπης, που είχε υπηρετήσει πολλές φορές ως πρεσβευτής στην περσική αυλή, επέστρεψε στην πατρίδα του από ένα διπλωματικό ταξίδι φέρνοντας μαζί του ένα ζευγάρι παγώνια, πιθανότατα δώρο πέρση ηγεμόνα. Ελάχιστοι στην Αθήνα είχαν δει ποτέ τέτοια περίεργα πουλιά, και η πόλη σύντομα καταλήφθηκε από μια μανία για παγώνια. Ο πιο φανατικός προσπάθησε, μάλιστα, να κλέψει τα αυγά τους, και ο Πυριλάμπης –πιο γνωστός ως πατριός του Πλάτωνα– έκανε ό,τι μπορούσε για να μετριάσει την τρέλα ανοίγοντας το πτηνοτροφείο του μόνο μια ημέρα το μήνα.
Και τώρα ένα γοητευτικό μπρούτζινο γλυπτό, με μια όμορφη νέα γυναίκα που ταΐζει ένα παγώνι με φρούτα, παρουσιάζεται σε μια νέα μεγάλη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, με τίτλο «Πολυτέλεια και Εξουσία, από την Περσία στην Ελλάδα», αφιερωμένη στην ελληνική και περσική πολυτέλεια μεταξύ των Ελληνοπερσικών Πολέμων του 5ου αιώνα π.Χ. και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.
Για πολλούς Έλληνες, γράφει στην Telegraph η Ντέιζι Νταν, τέτοια δώρα αντιπροσώπευαν την απληστία της Ανατολής, μια παρακμή που τους άρεσε να μισούν, αλλά δεν μπορούσε παρά να τους συνεπάρει. Εν τω μεταξύ, από την οπτική των Περσών, τα υπέροχα πράγματα δεν ήταν ηθικός συμβιβασμός αλλά φυσική ενδυνάμωση, γιατί μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία θερμών σχέσεων πέρα από τα σύνορα.
Ανάμεσα στα πιο εκλεκτά από τα περίπου 160 αντικείμενα αυτής της έκθεσης, που απλώνονται σε τέσσερις αίθουσες, είναι ένα χρυσό μοντέλο άρματος, που το σέρνουν τέσσερα άλογα, το οποίο φέρει έναν αξιωματούχο με χιτώνα. Εχει αναγνωριστεί ως σατράπης επιφορτισμένος να συλλέγει φόρους από τα εδάφη της Περσίας και να τους παραδίδει στον βασιλιά, ο οποίος συχνά έστελνε πολυτελή αντικείμενα σε αντάλλαγμα.
Οι επιμελητές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά, αναφέρει η Νταν στην Telegraph, παρουσιάζοντας την αδυναμία των Ελλήνων να κατανοήσουν αυτή τη διαδικασία και τις εύστοχες προσπάθειές τους να αποστασιοποιηθούν από τον περσικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, ανάγλυφα που απεικονίζουν Πέρσες ηγεμόνες ξαπλωμένους κάτω από ομπρέλες αντιπαρατίθενται με αρχαία κύπελλα ακόμη και ένα κεραμικό δοχείο για ποδόλουτρο από την Απουλία, που δείχνει Ελληνίδες να κάνουν το ίδιο.
Οσο κι αν οι Ελληνες προσπάθησαν να απομακρυνθούν από αυτή τη χλιδή, η επιρροή της Περσίας διείσδυε σταθερά στην τέχνη τους, έτσι αυτό στο οποίο καταλήγουμε δεν είναι απλώς ο παράδεισος ενός παγωνιού, αλλά μια αστραφτερή φωλιά κίσσας. Αν και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μερικά από τα αντικείμενα στις μεγαλύτερες γυάλινες προθήκες, μια υπέροχη καρφίτσα τραβάει αμέσως την προσοχή. Σε σχήμα περσικού κίονα, στολισμένη με φύλλα άκανθου ελληνικού τύπου, στεφανώνεται με κάτι που μοιάζει με μισοδιαλυμένο κύβο ζάχαρης, αλλά στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο γνωστό μαργαριτάρι, που έχει επιζήσει από τον αρχαίο κόσμο.
Ο εκπληκτικός Χρυσός Θησαυρός του Παναγιουρίστε, ένας από τους σπουδαιότερους βουλγαρικούς θησαυρούς, μεταφέρθηκε επίσης στο Λονδίνο για να εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο. Αποτελείται από οκτώ περίτεχνα ρυτά (κύπελλα) και ένα μπολ, από καθαρό χρυσό, τα οποία ζυγίζουν όλα μαζί 6,2 κιλά. Ανακαλύφθηκαν από τρία αδέρφια στη Βουλγαρία, το 1949, και συνδυάζουν ελληνικό, περσικό και θρακικό στυλ, αλλά στο σύγχρονο μάτι, ξεχωρίζουν πάνω από όλα για την εκτυφλωτική λάμψη τους.
Info
Η έκθεση «Luxury and Power, Persia to Greece» εγκαινιάζεται στο Βρετανικό Μουσείο στις 4 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου britishmuseum.org
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News