430
«Γκαμπί της βασίλισσας αποδεκτό», τέσσερις βαριάντες, Ακρυλικό σε κόντρα πλακέ θαλάσσης, 166 x 64 x 24 εκ | Δημήτρης Χαντζόπουλος

Δημήτρης Χαντζόπουλος: «Selfies»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2023, 09:01
«Γκαμπί της βασίλισσας αποδεκτό», τέσσερις βαριάντες, Ακρυλικό σε κόντρα πλακέ θαλάσσης, 166 x 64 x 24 εκ
|Δημήτρης Χαντζόπουλος

Δημήτρης Χαντζόπουλος: «Selfies»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2023, 09:01

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 από τις 18:00 έως τις 21:00 εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη» η ατομική έκθεση του Δημήτρη Χαντζόπουλου με τίτλο «Selfies», η οποία περιλαμβάνει 25 έργα, γλυπτά και ζωγραφικές κατασκευές, φιλοτεχνημένα την τελευταία τριετία. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αν και ως σκιτσογράφος, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος «γεννήθηκε» μέσα σε εφημερίδα, οι γελοιογραφίες του είναι ακριβώς το αντίθετο του εφήμερου. Με χρώμα και πινέλο αφηγείται ιστορίες, διακωμωδεί και σχολιάζει με τρόπο ανορθόδοξο την πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα, σατιρίζει και καυτηριάζει τα τεκταινόμενα, διδάσκοντας και ταυτόχρονα ηθική.

Στα νέα έργα του σπουδαίου Χαντζόπουλου παρελαύνουν τώρα μορφές από τον κόσμο της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας και της σύγχρονης κουλτούρας, αλλά και από τον κόσμο των γελοιογραφιών, που έχει δημιουργήσει στην πολύχρονη διαδρομή του.

Μέσα από παράδοξες συνθέσεις υλικών, ξύλινες, επιδαπέδιες και επιτοίχιες κατασκευές, ζωγραφικά έργα με πηλό και papier-mâché, οι χαρακτηριστικές ολόμαυρες φιγούρες των σατιρικών σκίτσων του Δημήτρη Χαντζόπουλου ζωντανεύουν στις τρεις διαστάσεις και δημιουργούν ένα σκηνικό φαντασίας, ενώ με έναν απρόσμενο τρόπο προβληματίζουν για τις επιδράσεις της ψηφιακής πραγματικότητας.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο σε επιμέλεια του Δημήτρη Χαντζόπουλου, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Ανέστη Κυριακίδη και περιλαμβάνει κείμενα των Πέτρου Μαρτινίδη και Σωτήρη Φέλιου.

Ο Πέτρος Μαρτινίδης γράφει, χαρακτηριστικά, στον πρόλογο του καταλόγου: «Χειροτεχνική δεξιότητα και ευφυΐα, παραδοξολογία και δοσοληψίες με το φαντασιακό (…) παντού, οι ζωγραφικές φιγούρες διατηρούν τις ερριμμένες σκιές τους. Με τα πρόσθετα στοιχεία να ρίχνουν και τις δικές τους σκιές, με οποιονδήποτε φωτισμό, το αποτέλεσμα είναι μια ιλιγγιώδης ανάμειξη σκιών. (…)«

Δημήτρης Χαντζόπουλος, «Το φίδι που εξαπάτησε οκτάκις τη μητέρα τους», 2023 (Facebook / The Sotiris Felios Collection)

»Οποιους λογαριασμούς κι αν ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Χαντζόπουλος με τα στοιχειά της φαντασίας του, σ’ ένα όργιο “πολυδιάστατων σκιών”, το να τριγυρίζει κανείς ανάμεσά τους προσφέρει μια υπέροχα αλλόκοτη αίσθηση. Σαν να συναναστρέφεται κωμικούς επιγόνους της ιαμβικής ποίησης, ταυτόχρονα με σύγχρονες διασημότητες της stand-up comedy – απολύτως ιλαρών στην standing up σιωπή τους».

Παράλληλο Πρόγραμμα

  • Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, 12:30

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος συζητά με την Πέγκυ Ζουμπουλάκη. Συντονίζει ο Μιχάλης Τσιντσίνης. H συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στο vimeo κανάλι της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.

  • Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2023, 12:30

Ξενάγηση στην έκθεση από τον Δημήτρη Χαντζόπουλο και την Μαργαρίτα Πουρνάρα.

  • Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2023, 12:30 – 14:00

Πολιτική Σάτιρα και Γελοιογραφία, Εργαστήριο με τον Δημήτρη Χαντζόπουλο. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

Ελεύθερη είσοδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...