795
Το έργο του Αντι Γουόρχολ με τη Μέριλιν Μονρόε είχε εκτεθεί στο κοινό πριν από τη δημοπρασία | REUTERS/Carlo Allegri

Ιστορικό ρεκόρ: $195 εκατ. για τη Μονρόε του Αντι Γουόρχολ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 14:01
Το έργο του Αντι Γουόρχολ με τη Μέριλιν Μονρόε είχε εκτεθεί στο κοινό πριν από τη δημοπρασία
|REUTERS/Carlo Allegri

Ιστορικό ρεκόρ: $195 εκατ. για τη Μονρόε του Αντι Γουόρχολ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 14:01

Το εμβληματικό έργο του Αντι Γουόρχολ «Shot Sage Blue Marilyn», που απεικονίζει τη Μέριλιν Μονρόε με φωτεινή μπλε σκιά ματιών σε γαλάζιο φόντο, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 195,05 εκατ. δολαρίων, στην υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ για έργο τέχνης του 20ού αιώνα, αν και δεν έπιασε το ποσόν των 200 εκατ. δολαρίων όπως αναμενόταν.

Πριν από τη δημοπρασία, η οποία, όπως αναφέρει το BBC, θεωρήθηκε ευρέως σημάδι υγείας της αγοράς πολυτελών έργων τέχνης, ο οίκος Christie’s είχε γράψει ότι ο πίνακας είναι «μία από τις πιο σπάνιες και υπερβατικές εικόνες που υπάρχουν».

Η μεταξοτυπία «Shot Sage Blue Marilyn», που φιλοτεχνήθηκε το 1964, δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ, πουλήθηκε μέσα σε τριάμισι λεπτά, στην κατάμεστη αίθουσα του Christie’s στην καρδιά του Μανχάταν και σύμφωνα με το Bloomberg, αγοραστής είναι ο Λάρι Γκαγκοσιάν, αμερικανός έμπορος έργων τέχνης, ο οποίος διαθέτει μια σειρά από γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Η τελική τιμή του έργου διαμορφώθηκε στα 195,04 εκατομμύρια δολάρια μετά τους φόρους και την προμήθεια του οίκου.

Σύμφωνα με τον Christie’s, όλα τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στο ελβετικό Ιδρυμα Thomas and Doris Ammann της Ζυρίχης, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Η προηγούμενη τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία για αμερικανικό έργο τέχνης ήταν 110,5 εκατ. δολάρια για έναν πίνακα χωρίς τίτλο, που απεικονίζει ένα κρανίο, φιλοτεχνημένο το 1982 από τον εκκεντρικό αφροαμερικανό Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, φίλο του Αντι Γουόρχολ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1987, στα 27 του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 前澤友作 Yusaku Maezawa (MZ) (@yusaku2020)

Ο ιάπωνας επιχειρηματίας Γιακάζου Μαεζάουα, αγοραστής του έργου του Μπασκιά, μπροστά στο απόκτημά του

Η τελική τιμή του «Shot Sage Blue Marilyn» καταρρίπτει επίσης το προηγούμενο ρεκόρ για έργο τέχνης του 20ού αιώνα, που σημειώθηκε το 2015, όταν ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο του 1955, «Les Femmes d’Alger (Version Ο)» («Γυναίκες του Αλγερίου – Εκδοχή Ο»), πουλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή των 179,4 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών.

Μόλις το σφυρί κατέβηκε, η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα και το κοινό αποχώρησε αμέσως. Ο Λάρι Γκαγκoσιάν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται ότι συχνά οι έμποροι τέχνης αγοράζουν για λογαριασμό πελατών τους, που προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Ο Γκαγκοσιάν διαθέτει ένα πελατολόγιο δισεκατομμυριούχων, μεταξύ των οποίων ο θρύλος της Γουόλ Στριτ, Στιβ Κόεν, ο παραγωγός του Χόλιγουντ Ντέιβιντ Γκέφεν και ο επενδυτής Ρόναλντ Λόντερ, γιος της Εστέ Λόντερ.

Η πώληση της Δευτέρας 9 Μαΐου είναι η πρώτη από μια σειρά δημοπρασιών έργων τέχνης που προγραμματίζουν οι οίκοι Christie’s και Sotheby’s για τις επόμενες δύο εβδομάδες και θεωρείται τεστ για την υγεία της πολυτελούς αγοράς τέχνης στη μετά την πανδημία εποχή. Αυτή την εβδομάδα, ο οίκος Christie’s ελπίζει να πουλήσει μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι η σειρά του Sotheby’s, που ελπίζει να πουλήσει έργα 1,18 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...