Ψυχρός, κυνικός, με ένα πρόσωπο βαθιά χαραγμένο από τις ρυτίδες. Αυτός ήταν ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Άλακ Σίνερ, που εμφανίστηκε πριν από 40 χρόνια στο πρώτο τεύχος του ιταλικού περιοδικού alterlinus. Δημιούργημα δύο αυτοεξόριστων (για πολιτικούς λόγους) Αργεντινών, του σχεδιαστή Χοσέ Μουνιόζ και του σεναριογράφου Κάρλος Σαμπάγιο, ο ήρωας αυτός ανέτρεψε με την παρουσία του τα κλασικά στερεότυπα του ντετέκτιβ στα κόμικς. Δεν ήταν ο γοητευτικός, άφοβος και «ατσαλάκωτος» πρωταγωνιστής. Αντίθετα, ήταν ένας χαρακτήρας γεμάτος ατέλειες και ψυχολογικές ρωγμές, με ένα πρόσωπο που πρόδιδε τη μοναξιά και τη βαθύτερη θλίψη που τον βασάνιζε.
Πρώην αστυνομικός που είχε εγκαταλείψει το σώμα εξαιτίας της διαφθοράς που επικρατούσε, ο Άλακ Σίνερ (τουτέστιν, «αμαρτωλός») δρούσε σε μια σκοτεινή και παρακμιακή Νέα Υόρκη, τριγυρισμένος από αδίστακτους κακοποιούς, αριβίστες επιχειρηματίες και γενικότερα έναν κόσμο που είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο. Ο Μουνιόζ με τον Σαμπάγιο μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα κόμικς ασυνήθιστο για τα δεδομένα της εποχής, εισάγοντας τους αναγνώστες σε ένα κόσμο από το οποίο απουσίαζε ο «ηρωισμός» και κυριαρχούσε η πεζή πραγματικότητα του πρωταγωνιστή: το λιτό, ακατάστατο δωμάτιό του, το μπαρ του Τζόε όπου σύχναζε, η λιπόσαρκη Σόφι που στοίχειωνε τις σκέψεις του και τα όνειρά του.
Παράλληλα, η Νέα Υόρκη (την οποία ουδέποτε είχαν επισκεφθεί οι δύο δημιουργοί) απέπνεε μια εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα βγαλμένη μέσα από τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα φιλμ νουάρ που τόσο αγαπούσαν. Σε αυτό το σύμπαν, τυλιγμένο στις έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς που αναδείκνυαν με γκροτέσκο τρόπο τα πρόσωπα και το περιβάλλον, ο Άλακ Σίνερ διέγραψε τη μοναχική -και μοναδική- τροχιά του. Από το 1975 μέχρι το 1988 κυκλοφόρησαν επτά άλμπουμ με τις περιπέτειές του, ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστός το 1978 χάρη στο περιοδικό Κολούμπρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News