889
|

Αυτοί είναι οι 9West

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 6 Απριλίου 2015, 09:29

Αυτοί είναι οι 9West

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 6 Απριλίου 2015, 09:29

Οι «Tikis» και «Exarhos» συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από όπου και κατάγονται. Σε μια πόλη με μεγάλη παράδοση στον ηλεκτρονικό ήχο. Και οι δυο τους, άνθρωποι δημιουργικοί σε κάθε τους στιγμή, ο Exarhos σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και ο Tikis λάτρης της τέχνης και διοργανωτής του φεστιβάλ “Art Is Hard”, είναι οι «9west». Το κοινό τους μουσικό όραμα τους έκανε να πάρουν την απόφαση, πως ο κόσμος θα είναι τα δικά τους σύνορα. Με «ορμητήριό» τους τη techno μουσική και όπλα τους φυσικά όργανα αλλά και ό,τι απλόχερα χαρίζει η τεχνολογία. Έχουν κυκλοφορήσει δουλειές σε ιστορικές εταιρείες όπως Dessous, King Street, Liebe*Detail και έχουν ταξιδέψει παρουσιάζοντας τη μουσική τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας τους δουλειάς στις 6 Απριλίου, με τίτλο «Heart Shaped Moon», μίλησαν στο Protagon. Δείτε τι μας είπαν.

Το νέο σας άλμπουμ θα βγει σε βινύλιο και σε σχήμα καρδιάς. Γιατί καρδιά;

9West: Ναι σε σχήμα καρδιάς γιατί η μουσική είναι η μοναδική τέχνη που χτυπάει ακριβώς εκεί! Ο συμβολισμός του φεγγαριού σε σχήμα καρδιάς έχει να κάνει με την ρομαντική πλευρά των σκοτεινών συναισθημάτων.

Παίζετε αρκετά μουσικά όργανα. Η περιπέτεια σας στον κόσμο της μουσικής πώς ξεκίνησε;

9West: Mουσική χώρις όργανα δεν υφίσταται. Άλλωστε τα μουσικά όργανα μας μύησαν στον κόσμο της μουσικής και της παραγωγής της. Εύστοχη η χρήση της λέξης περιπέτεια, γιατί όντως είναι μια περιπέτεια να είσαι μουσικός. Από πολύ μικροί παίζαμε σε μπάντες στο σχολείο και είχαμε όνειρο πως κάποια στιγμή θα κάναμε ένα σχήμα, το οποίο θα βγάλει κομμάτια που θα ακουστούν και θα κάνουμε εμφανίσεις μπροστά σε κόσμο. Έχοντας πειραματιστεί πολύ με διάφορα είδη μουσικής, με διάφορους παραγωγούς, και αφού γνωριστήκαμε καλύτερα, αποφασίσαμε να κάνουμε τους 9west. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίξουμε πιο house και techno κομμάτια, και έτσι φτιάξαμε ένα ωραίο demo, χτυπήσαμε την πόρτα σε μια δισκογραφική εταιρεία και από τον Σεπτέμβριο του 2005 βγήκαμε στην δισκογραφία.

Πώς έχει επηρεάσει τη ζωή σας η ενασχόληση με την μουσική; Η House και τα είδη της ήταν στα πάνω της για αρκετά χρόνια. Ο κόσμος συνεχίζει να είναι πιστός ή έχει βρει άλλα ακούσματα;

9West: Η μουσική επηρέαζε και ακόμα επηρεάζει τον χαρακτήρα, τον τρόπο σκέψης και την προσωπικότητα μας, γιατί είναι ο τρόπος να δίνουμε μορφή στα συναισθήματά μας. Ζούμε τα όνειρά μας μέσα από τη μουσική.

Aπό την αρχή της house, κάπου στα '80 στο Σικάγο, η μουσική ήταν που έφερε κοντά κόσμο από διαφορετικά μουσικά ακούσματα, κοινωνικά στρώματα και σεξουαλικές επιλογές. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή αλλά αυτή είναι και η μαγεία της μουσικής, η ένωση.

Ο κόσμος θα παραμείνει πιστός στη house για πάντα, είναι η βάση, από εκεί και πέρα ίσως πειραματίζονται με άλλα ακούσματα μιας και τα τελευταία χρόνια μέσα από τη House γεννήθηκαν η deep και η tech house. 

Έχετε κάνει πολλές συνεργασίες στο εξωτερικό και μόλις επιστρέψατε από συναυλία στη Ρωσία. Ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός σας;

9West: Ναι, ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία το live μας στη Μόσχα. Είχαμε πολύ θερμή υποδοχή και λάβαμε θετική ενέργεια από τον κόσμο. Ο επόμενος προορισμός μας είναι η Λοζάνη, η Γενεύη και η αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη. Έχουμε κάποιες εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρόδο τον επόμενο μήνα. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας 9westmusic στο facebook, όπου ανακοινώνουμε περισσότερα νέα για το σχήμα μας.

Πού θα θέλατε να παίξετε και δεν τα έχετε καταφέρει ακόμα;

9West: Χαχα! Παντού! Θέλουμε να ταξιδέψουμε με τη μουσική μας σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει η κουλτούρα της ηλεκτρονικής μουσικής.

Τουλάχιστον μια φορά θα θέλαμε να παίξουμε στην Ιαπωνία, καθώς επίσης στην Αυστραλία και στον Καναδά. Σ' αυτούς τους τόπους δεν έχουμε παίξει ακόμη. Όσο για την αγαπημένη χώρα/τοποθεσία θα έλεγα η Νότιος Αμερική (Μεξικό) γιατί εκεί οι φανς είναι αφοσιωμένοι!

Ποιους καλλιτέχνες σέβεστε για τη δουλειά και την προσπάθειά τους;

9West: Σεβόμαστε όλους τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους ανεξαιρέτως! Έχουμε βιώσει τη δυσκολία του να είσαι μουσικός και να προσπαθείς να είσαι επίκαιρος. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και γερό στομάχι για να κάνεις τέχνη!

Ο καλλιτέχνης για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι συμμεριζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τη θέση που παίρνει μέσω της δουλειά του, είναι ο Laurent Garnie. 

Σας αρέσει η αναλογική εγγραφή αλλά και το αναλογικό παίξιμο. Στην ψηφιακή εποχή, πάτε, αν μου επιτρέπετε, λίγο κόντρα στο ρεύμα. Γιατί αυτή η επιλογή;

9West: Ο αναλογικός ήχος στη μουσική παραγωγή ήταν μονόδρομος, όταν ξεκινήσαμε. Έτσι μάθαμε. Ατελείωτες πρόβες και μια δυο ηχογραφήσεις για demo. Δεν είχαμε την ευκαιρία του προσωπικού στούντιο μιας και τότε ήταν εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση ακόμη και στον βασικό εξοπλισμό ποιοτικής ηχογράφησης. Η μετάβαση σε ψηφιακά βοηθήματα έγινε σταδιακά με την αναβάθμιση της τεχνολογίας. Πλέον μπορείς να ενορχηστρώσεις μια σύνθεση με ψηφιακά μουσικά όργανα και γεννήτριες ήχου και να έχεις όλα τα εργαλεία για να επεξεργαστείς τον ήχο. Παρόλη τη βοήθεια των υπολογιστών, προτιμάμε να αποτυπώνουμε τις βασικές ιδέες μας μέσα από μουσικά όργανα, αξιοποιώντας έτσι τεχνικές παιξίματος. Είναι πιο ρεαλιστικό το αποτέλεσμα.

Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε τους στο youtube

Στην επίσημη σελίδα τους εδώ ή βρείτε τους στο Facebook.  

Ακούστε την νέα τους δουλειά εδώ.

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News