To θρυλικό Ολντ Βικ (Old Vic) άνοιξε τις πόρτες του το 1818. Στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί εμβληματικά ονόματα του θεάτρου, από τον σερ Λόρενς Ολίβιε έως την Πέγκι Ασκροφτ.
Τώρα, ο φημισμένος θεατρικός οργανισμός του Λονδίνου άνοιξε και το στόμα του: ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ότι συγκέντρωσε «20 προσωπικές μαρτυρίες-καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά από τον αμερικανό ηθοποιό Κέβιν Σπέισι», καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου μεταξύ 2004 και 2015. Είχε προηγηθεί μια εσωτερική έρευνα η οποία διεξήχθη από γραφείο νομικών – κατ΄ απαίτηση του θεάτρου.
Η έρευνα, σύμφωνα με το CNN, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η «παγκόσμια φήμη» του αμερικανού ηθοποιού και «η θέση που κατείχε στο Old Vic εμπόδισαν τους ανθρώπους και κυρίως τους νεαρούς εργαζόμενους και τους νεαρούς ηθοποιούς να αισθανθούν ότι μπορούσαν να μιλήσουν ή να ζητήσουν βοήθεια».
«Είναι σαφώς απαράδεκτο και το Ολντ Βικ ζητεί ειλικρινά συγνώμη που δεν δημιούργησε ένα περιβάλλον ή μια νοοτροπία όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονταν ότι μπορούν να μιλούν ελεύθερα», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το θέατρο.
Το Ολντ Βικ υπογραμμίζει ότι οι καταγγελίες αυτές δεν έγιναν εκείνη την εποχή, εκτός από μια, και ότι «δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί» η ακρίβειά τους.
Το λονδρέζικο θέατρο έτσι ξεκαθαρίζει τη στάση του, αφού είχε κατηγορηθεί ότι έκλεινε τα μάτια όσον αφορά στη συμπεριφορά του αμερικανού ηθοποιού.
Το βέβαιο είναι ότι όταν ο Σπέισι αποχωρούσε από καλλιτεχνικός διευθυντής του, πολλοί μέσα στο Oλντ Βικ έκλαιγαν από συγκίνηση για την αποχώρησή του. Μάλιστα, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 διοργανώθηκε μια ειδική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του, στην οποία δήλωσαν «παρών» διασημότητες του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.
Ο Χιου Μπόνβιλ, πρωταγωνιστής τότε στη σειρά «Downton Abbey» και παρουσιαστής αυτής της βραδιάς είχε δηλώσει σχετικά: «Οχι μόνο έφερε το δικό του ταλέντο και προσέθεσε το γκλάμουρ του Χόλιγουντ, αφού είναι πολύ καλός θεατρικός όσο και κινηματογραφικός ηθοποιός, αλλά κατάφερε να φέρει στη σκηνή ηθοποιούς από τη Βρετανία και την Αμερική και διέδωσε το έργο του θεάτρου σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να κάνει τα πάντα».
Ο πενηνταπεντάχρονος τότε ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει σε εννιά παραγωγές του Old Vic, ανάμεσα στις οποίες και ο «Ριχάρδος ο Γ’» – παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το καλοκαίρι του 2011. Στο τέλος της βραδιάς προς τιμήν του, ο Κέβιν Σπέισι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον του Ολντ Βικ διαγράφεται λαμπρό» ενώ αναρωτήθηκε γιατί το παλιό θέατρο δεν αποτελούσε εθνικό θησαυρό.
Η διευθύντρια του Ολντ Βικ, Σάλι Γκριν, είχε τονίσει ότι ο Σπέισι κατάφερε να προσελκύσει κόσμο σε έναν χώρο που δεν ερχόταν κανείς. Επίσης, ότι ο ίδιος κατάφερε να σταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομική κατάσταση του θεάτρου.
Ο Σπέισι, επίσης, κέρδισε ένα ειδικό βραβείο στα θεατρικά βραβεία Ολιβιέ του Λονδίνου, ως αναγνώριση της προσφοράς του στο Ολντ Βικ.
Και είναι αλήθεια ότι όλα αυτά συνέβησαν, ο Σπέισι πράγματι προσέφερε σε αυτό το θέατρο. Μόνο που η προσφορά του, όπως φάνηκε, δεν περιορίστηκε μόνο στο πολιτιστικό κομμάτι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News