560
Τα μέλη της Επιτροπής σε τηλεδιάσκεψη. Το τι έχει ειπωθεί και ο βαθμός παρέμβασης της κυβέρνησης στις εισηγήσεις των επιστημόνων έχουν προκαλέσει ζήτημα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/

Πολιτικό θέμα με τη διαρροή των πρακτικών της Επιτροπής

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 09:30
Τα μέλη της Επιτροπής σε τηλεδιάσκεψη. Το τι έχει ειπωθεί και ο βαθμός παρέμβασης της κυβέρνησης στις εισηγήσεις των επιστημόνων έχουν προκαλέσει ζήτημα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/

Πολιτικό θέμα με τη διαρροή των πρακτικών της Επιτροπής

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 09:30

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε τα όσα αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Δημοκρατία», που δημοσίευσε πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής ως μη θέμα. «Μήπως μου ξέφυγαν οι “συγκλονιστικές” αποκαλύψεις; Γιατί εγώ δεν τις πήρα είδηση ποιες ήταν αυτές. Είναι 40 άνθρωποι (στην Επιτροπή). Υπάρχει περίπτωση να συμφωνούν αυτοί οι 40; Εχουμε συμφωνήσει ότι αυτοί θα διαφωνούν, θα συμφωνούν, θα ψηφίσουν. Η πλειοψηφία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση. Την τελική ευθύνη την έχει η εξής μία, η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρώην υπουργός.

Ωστόσο, θέμα φαίνεται ότι υπάρχει. Η δημοσιοποίηση-διαρροή πρακτικών από δύο συνεδριάσεις, της 176ης και της 180ης, από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, αποκαλύπτει ορισμένα πράγματα. Πρώτον, ότι πρακτικά στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων όντως τηρούνται και μάλιστα με τις τυπικές διαδικασίες. Δεύτερον, ότι το αποτύπωμα της κυβερνητικής παρουσίας είναι ιδιαίτερα ισχυρό –κατά κάποιους, τα πρακτικά διαψεύδουν τη θέση ότι η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει· φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι η κυβέρνηση αυτή που απαιτεί και η Επιτροπή «νομιμοποιεί» με τις εισηγήσεις-αποφάσεις της.

Κατά τη «Δημοκρατία», υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας και ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ –δύο άνθρωποι δηλαδή στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της Επιτροπής, αλλά φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να επιβάλλουν τις αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση.

Μια τρίτη διαπίστωση από τη μελέτη των δημοσιοποιημένων πρακτικών είναι, όπως ανέφερε η «Δημοκρατία», οι διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα και των επιλογών της κυβέρνησης –άλλωστε ο «εθνικός λοιμωξιολόγος» είχε διαφωνήσει με το θέμα της επαναλειτουργίας των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Οντως, οι διαφωνίες στους κόλπους της Επιτροπής είχαν διαφανεί έντονα στην απόφαση επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στα σχολεία. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, στο Star, πως οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα και μάλιστα είχε φανεί επικριτικός επειδή βγαίνουν στα ΜΜΕ και δημιουργούν με τις διαφωνίες τους μερικές φορές την «αίσθηση μιας πολυφωνίας».

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής είναι εδώ και μήνες ένα θέμα που απασχολεί το πολιτικό σύστημα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τη ζητούν και την κυβέρνηση να το αρνείται.

Στις 29 Μαρτίου, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοζαμάνης είχε πει: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Ομως, η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση».

Εκείνο το διάστημα, πάντως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είχε πει ότι δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη, Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.

Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή των πρακτικών δύο συγκεκριμένων συνεδριάσεων προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης: όλα τα κόμματα, πλην του Κινήματος Αλλαγής, ζήτησαν εκ νέου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων, ρίχνοντας την ευθύνη στο Μαξίμου, στο οποίο καταλογίζουν εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με άλλοθι την επιστημονική κοινότητα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...