399
Ο Σκοτ Μόρισον σε παλιότερες δηλώσεις του | EPA/LUKAS COCH

Πολιτικό σκάνδαλο στην Αυστραλία μετά από καταγγελία γυναίκας ότι βιάστηκε στο κοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 13:53
Ο Σκοτ Μόρισον σε παλιότερες δηλώσεις του
|EPA/LUKAS COCH

Πολιτικό σκάνδαλο στην Αυστραλία μετά από καταγγελία γυναίκας ότι βιάστηκε στο κοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 13:53

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία μετά από την καταγγελία μίας γυναίκας, υπαλλήλου στη βουλή, ότι βιάστηκε από συνάδελφό της μέσα στο κοινοβούλιο, στο γραφείο υπουργού, το 2019.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η κυβέρνησή του στην πρώην υπάλληλο.

Η Μπρίτανι Χίγκινς, η οποία εργαζόταν τότε για την Λίντα Ρέινολντς -τότε υπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας, και σήμερα υπουργός Αμυνας- κατήγγειλε ότι βιάστηκε από συνάδελφό της μέσα στο γραφείο της υπουργού στο κοινοβούλιο έπειτα από μια βραδιά με κατανάλωση ποτών μαζί με άλλους συναδέλφους του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Η Χίγκινς δήλωσε στον ιστότοπο news.com.au πως, αφού κατήγγειλε αυτή την επίθεση σε έναν ανώτερο, κληθηκε να συμμετάσχει σε μια επίσημη συνεδρίαση γι’ αυτήν, μέσα στην ίδια αίθουσα στην οποία είχε διαπραχθεί ο βιασμός!

Στη διάρκεια της συνεδρίασης με τους ανωτέρους της, όπως είπε, αισθάνθηκε ότι όφειλε να επιλέξει ανάμεσα στη σταδιοδρομία της και σε μια μήνυση στην αστυνομία.

Ηλικίας τότε 24 ετών, είχε προσληφθεί μερικούς μήνες νωρίτερα σ’ αυτή την «ονειρεμένη εργασία», όπως πίστευε τότε.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης, εκφοβισμού και παρενόχλησης, εναντίον γυναικών στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίς, που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο φως.

Η Χίγκινς αφηγήθηκε τη Δευτέρα, στο τηλεοπτικό κανάλι Channel 10 ότι είχε αισθανθεί σαν «ένα πολιτικό πρόβλημα» που έπρεπε να λυθεί και ότι οι επικεφαλής της θα αισθάνονταν «άβολα» αν ανέφερε και πάλι αυτή την υπόθεση.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά υποστηρίξει τη στάση των ανωτέρων της Χίγκινς λέγοντας πως την είχαν ενθαρρύνει να καταθέσει μήνυση και πως θα την υποστήριζαν όποια κι αν θα ήταν η απόφασή της. Ενας αυστραλιανός αξιωματούχος είχε ωστόσο παραδεχθεί πως η επιλογή του χώρου γι’ αυτή τη συνεδρίαση ήταν λάθος.

Ο πρωθυπουργός έκανε την Παρασκευή στροφή 180 μοιρών ζητώντας της συγγνώμη.

«Αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ο Μόρισον εξήγησε πως, αφού συζήτησε το ζήτημα τη Δευτέρα με τη σύζυγό του, συνειδητοποίησε πως πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, αλλά να γίνουν και άλλες κινήσεις. Ετσι, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται οι προσφυγές για σεξουαλική επίθεση και μια άλλη για την κουλτούρα της εργασίας στους κόλπους του κοινοβουλίου.

«Τα επαγγελματικά περιβάλλοντα όπου οι νεαρές γυναίκες βρίσκονται σε καταστάσεις στις οποίες είναι τόσο ευάλωτες, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», είπε.

Η Χιγκινς ευχαρίστησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης για τη συγγνώμη, όμως πρόσθεσε πως χρειάστηκε να κινητοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης για να αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...