Κάθισα και ξαναδιάβασα τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα (2015), Σαμαρά (2012), Παπανδρέου (2009). Εδώ είναι κάποια αποσπάσματα, σε συγκριτική μορφή.
Περί ελπίδας
Τσίπρας 2015: Βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας.
Σαμαράς 2012: Ο λαός έχει ανάγκη σήμερα από τέσσερα πράγματα: Από αλήθεια. Από Προοπτική. Από Ελπίδα. Κι από κουράγιο.
Παπανδρέου 2009: Το βλέπουμε, το νιώθουμε γύρω μας, το αισθανόμαστε: ένας άνεμος ελπίδας πνέει πια στη χώρα μας. Οι Έλληνες ελπίζουν ξανά.
Περί ανηφόρας
Τσίπρας 2015: Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός.
Σαμαράς 2012: Η Ελλάδα βρίσκεται, ναι, σε δύσκολη θέση.
Παπανδρέου 2009: Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος
Περί διαπραγμάτευσης και μεταρρυθμίσεων
Τσίπρας 2015: Στη διαπραγμάτευση που επιτέλους ξεκίνησε η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις. Δεν δέχεται εντολές. (..,) Να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για μια ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. Γιατί χωρίς αυτή τη ριζική μεταρρύθμιση, ακόμη και με την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος, το αδιέξοδο θα επανέλθει.
Σαμαράς 2012: Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα πολιτική, μια πιο επιθετική προσέγγιση. Δεν επαιτούμε βοήθεια, δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια σειρά από μεγάλες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές, όχι γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά γιατί πρέπει να τις κάνουμε. Μερικές, μάλιστα, απ' αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Κι αν είχαν γίνει, ίσως δεν θα φτάναμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση.
Παπανδρέου 2009: Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δύσκολη, αλλά δεν φοβόμαστε γιατί ξέρουμε και μπορούμε. Έχουμε και βούληση και πρόγραμμα για να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες. (…) Η κατάσταση δεν επιτρέπει σε κανέναν να εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα και να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Έλληνες πολίτες – στις αλλαγές για τις οποίες έχουμε καθαρή εντολή.
Περί κυβερνήσεων, εντολών και ενότητας
Τσίπρας 2015: Η αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ψήφο του λαού μας στις πρόσφατες εκλογές. Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο πυρήνα της πολιτικής μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες, όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. (…) Η Κυβέρνησή μας, μαζί με όσες και όσους στηρίζουν τις προσπάθειές μας σε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, με μοναδικό γνώμονα την κοινωνική σωτηρία, θα μείνει στη συλλογική μνήμη, ως η Κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της και εκπροσώπησε τίμια, αταλάντευτα, χωρίς πισωγυρίσματα όλους και τον καθένα χωριστά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Εν ονόματι των οποίων και κατ' εντολή των οποίων βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας.
Σαμαράς 2012: Πώς θα τα επιτύχουμε αυτά; Με όπλο μας την αποφασιστικότητα. Και με στήριγμα την ενότητα του Ελληνικού λαού. Σήμερα, η ενότητα αυτή δεν είναι μια γενικόλογη ευχή. Είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Και το κυριότερο: Εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης. Που την πετύχαμε με εντολή του ελληνικού λαού. δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Πολύ περισσότερο που σήμερα είμαστε ενωμένοι, όσο ποτέ άλλοτε. Μιλάω για μιαν ενότητα που γίνεται πηγή έμπνευσης για όλους εμάς. Και που δίνει κουράγιο και δύναμη στον Ελληνικό λαό.
Παπανδρέου 2009: Οι Έλληνες ελπίζουν ξανά. Ελπίζουν και προσδοκούν αυτοί που μας ψήφισαν. Αλλά ελπίζουν και προσδοκούν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν. Αυτή είναι η νέα εθνική ενότητα που σφυρηλατούμε. Χωρίς καμία διάκριση. Χωρίς κανένα διαχωρισμό. (…) Είμαι έτοιμος και να συγκρουστώ με αντιλήψεις και συμφέροντα που μας κρατάνε πίσω, διότι δεν χρωστάω σε κανέναν, σε κανέναν άλλον εκτός από τον Ελληνικό λαό. Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που έδωσαν σε μας αυτή την εντολή
Περί του μνημονίου
Τσίπρας 2015: Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής.
Σαμαράς 2012: Να αλλάξει ό,τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει, να εφαρμόσει εκείνα που πρέπει να εφαρμοστούν και να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης, ώστε η χώρα να μη χρειάζεται πια Μνημόνια.
Περί του «καλού παραδείγματος»
Τσίπρας 2015: Αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών. (…) Στην ίδια κατεύθυνση θα ζητήσω από τη Πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του Βουλευτικού αυτοκινήτου. Περιορίζουμε το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%. (…) Γιατί ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάει στη γειτονιά εκεί όπου ο πολίτης έχει ανάγκη από ασφάλεια και από τη παρουσία του.
Σαμαράς 2012: Θα εξεταστούν προσεκτικά τα προνόμια των βουλευτών και θα κοπούν όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Όπως τα αυτοκίνητα και οι διπλές συντάξεις για τους νέους βουλευτές. Θα περιοριστούν οι σύμβουλοι, ιδιαίτερα των υπουργών.
Παπανδρέου 2009: Τέρμα στους αστυνομικούς-οικιακούς βοηθούς και στις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνω το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%. Μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων.
Περί υποδομών, δικτύων, ορυκτού πλούτου
Τσίπρας 2015: Δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. (… ) Ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Σαμαράς 2012: Διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά για την ενέργεια. Με ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και με περιβαλλοντικές ρήτρες αντίστοιχες με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περί φοροδιαφυγής & περιουσιολογίου
Τσίπρας 2015: Προχωράμε στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, μέσω του περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για την φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
Σαμαράς 2012: Προχωράμε λοιπόν, στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση – όπως θα εξηγήσει ο υπουργός οικονομικών – όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Κι όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι θα μπει μια τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επί τέλους περιουσιολόγιο, θα ενθαρρυνθεί η επιστροφή καταθέσεων και θα δημιουργηθεί μια στέρεα βάση για να ελεγχθεί οριστικά η φοροδιαφυγή.
Παπανδρέου 2009: Ενισχύουμε οικονομικά τα Ταμεία, όχι μόνο με κρατικούς πόρους, αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Τσίπρας 2015: Προχωράμε σε μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για να περιορίσουμε την φυσική επαφή μεταξύ της διοίκησης και των πολιτών που τρέφει τη μικρή διαφθορά
Σαμαράς 2012: Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας. Δεν υπάρχει ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δηλαδή την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τον πολίτη.
Παπανδρέου 2009: Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. (…) Με παράλληλη, δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς και άμεση εφαρμογή μηχανοργάνωσης.
Περί συντονισμού
Τσίπρας 2015: Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου με την επεξεργασία συμπαγών και συνεκτικών Οργανισμών των 10 Υπουργείων. Στόχος μας η καλύτερη επιτελική οργάνωση, ο συντονισμός των υπηρεσιών, η ταχύτατη διεκπεραίωση των αποφάσεων και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Σαμαράς 2012: Ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων για την καθημερινή εργασία της Κυβέρνησης συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Κι αποφασίσαμε να συγκροτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συντονισμού των υπουργείων. Θα ορίσω, μάλιστα ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News