Αν οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα, τότε την επόμενη Κυριακή το μεγάλο ντέρμπι δεν θα είναι ούτε στην Αγγλία, ούτε στην Ισπανία. Θα είναι στην Ελλάδα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να περιορίζεται σε μερικές χιλιάδες ψήφους. Εκ των πραγμάτων, είναι λογικό τα κομματικά επιτελεία να θεωρούν πώς κάθε λέξη, κάθε έκφραση στο debate της Δευτέρας, θα παίξει ρόλο. Και, ευτυχώς, συμφώνησαν να παρακολουθήσουμε ένα debate πιο ζωντανό από όσα έχουν προηγηθεί.
Έμειναν μόλις έξι μέρες προεκλογικής εκστρατείας. Στον πολιτικό χρόνο, βέβαια, αρκούν για ανατροπές, είναι διάστημα ικανό να κρίνει το αποτέλεσμα.
22:11 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο με αφορμή, τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Παράλληλα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των προσφύγων, είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στο να ενοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν δεν είναι ικανός και ότι χρειάζεται μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα.
Επίσης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αφού οι αντίπαλοί του «απέτυχαν με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και αφού τώρα βλέπουν ότι η ΝΔ δεν θα είναι πρώτο κόμμα θέλουν να μας ενσωματώσουν και να πάμε σε κυβέρνηση- ζόμπι, που θα έχει δύο κόμματα που δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, θα είναι μια κυβέρνηση- ζόμπι, με κάποιον πρωθυπουργό που δεν θα είναι εκλεγμένος. Δεν θα πετύχουν ούτε αυτό τον στόχο», υπογράμμισε.
Επανερχόμενος στο θέμα των προσφύγων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μετά και τη σημερινή ανείπωτη τραγωδία, πρέπει όλοι κυρίως η ΕΕ να αναλάβουμε ευθύνη απέναντι σε ένα δράμα».
«Βλέποντας αυτή την εξέλιξη» είπε ο κ. Τσίπρας, «δηλαδή το Αιγαίο να μετατρέπεται σε θάλασσα- νεκροταφείο, αναρωτιόμαστε αν το θέμα αυτό, αξίζει να μπαίνει σε μικροκομματική αντιπαράθεση». Επικρίνοντας τη ΝΔ για τη στάση της ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι πρόοδος ότι ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα αναφέρθηκε σε πρόσφυγες, γιατί μέχρι τώρα αναφέρονταν σε λαθρομετανάστες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων, ωστόσο σημείωσε, η κυβέρνησή του, «έκανε ό,τι ήταν δυνατό να γίνει, αλλά είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι το πρόβλημα μας υπερβαίνει».
Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε αναφορικά με τη φράση του περί θαλασσίων συνόρων, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μεϊμαράκη για «απομόνωση» μιας φράσης του και εξήγησε ότι «στη θάλασσα, δεν υπάρχουν μπάρες να ανοίγεις και να κλείνεις, δεν είναι δυνατόν επίσης να βυθίζονται τα πλοιάρια και να πνίγονται οι άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στις εκλογές και την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάθετος: «Θα έχουμε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, δεν θα έχουμε όμως μια παρά φύση κυβέρνηση. Διότι μια κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια παρά φύση κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε την Φώφη Γεννηματά «ουρά του κ. Μεϊμαράκη»!
Στο θέμα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία δίνει προοπτική στη χώρα, χωρίς όμως να παραγνωρίζει ότι έρχονται δύσκολα μέτρα. Σημείωσε πάντως πως «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση από τα capital controls είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζαμε».
22:00 Στη νέα τραγωδία στο Αιγαίο με τους δεκάδες χαμένους πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι αναφέρθηκαν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους.
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:
«Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε. Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης. Οφείλει να δρα με βάση τους διεθνείς κανόνες, αλλά και δεσμευόμενη από τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά.
» Ας μην ξεχνάμε ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της ΝΔ, υποψήφιος βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη θλίψη της για το σημερινό τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Δυστυχώς, παρά την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλλαν τα στελέχη του, η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε.
» Και το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η αμηχανία και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να συνεχίζεται και ταυτόχρονα στη Μεσόγειο να χάνονται καθημερινά δεκάδες αθώοι άνθρωποι και μικρά παιδιά. Τώρα είναι η ώρα, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, να εργαστούν για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα».
To Ποτάμι ανέφερε: «Σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί. Αύριο θα είναι λίγοι. Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ΄αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική. Και η Ελλάδα ούτε καν αυτή.Η ανθρωποπλημμύρα των προσφύγων της Συρίας (αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Ούτε με κροκοδείλια δάκρυα. Ούτε μονομερώς από ένα ή δύο πλούσια κράτη. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένες επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς και ένταξης των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες. Πρέπει να υπάρξει διακριτός και ευέλικτος μηχανισμός στην καρδιά της Ευρώπης, που θα εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές και θα συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφοράς και φιλοξενίας των προσφύγων στα κράτη μέλη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μείζον πρόβλημα στο οποίο οι συνταγές απραξίας δεν έδωσαν λύση. Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή εντόπισε το μέγεθος του προβλήματος και έβαλε το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Οι επεξεργασμένες προτάσεις μας παραμένουν σε κάποια κυβερνητικά συρτάρια. Το Ποτάμι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ώστε να μην γινόμαστε συνένοχοι της τραγωδίας των αθώων».
Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους πρόσφυγες έξω από τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα (Photo: IntimeNews)
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ είπε: «Δυστυχώς η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με θύματα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, υπογραμμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείνει τα μάτια και θα ακολουθεί πολιτική στρουθοκαμήλου, τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα οξύνεται και οι τραγωδίες σαν τη σημερινή θα ακολουθούν η μία την άλλη με θύματα δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Η ΕυρωπαϊκήΈνωση πρέπει και μπορεί τουλάχιστον να πιέσει προς την Τουρκία επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της γείτονος και να απαιτήσει την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με τη FRONTEX που υπεγράφη τον Μάιο του 2012».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: «Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για τις αθώες, χαμένες ζωές. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά μας.Η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει φτάσει.
» Τέλος στα λόγια, στις διαπιστώσεις, στη μετάθεση ευθυνών.
» Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία όλων ας εκφρασθεί με μια σιωπή περισυλλογής και την ειλικρινή διάθεση διακομματικής συνεννόησης».
«Η Ευρώπη – Φρούριο δολοφονεί» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, για τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Το κόμμα ζητά «διάνοιξη ασφαλούς λωρίδας διέλευσης για τους πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Γενεύης».
«Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας.
21:45 «Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση με ευρύτατη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων για να ολοκληρώσει την τετραετία και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι «δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος» και επανέλαβε την πρότασή της για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την επαναφορά της απλής αναλογικής. Υπογράμμισε δε ότι «δεν πρέπει να δραπετεύσει κανείς από τις ευθύνες του».
21:30 Ευθεία επίθεση στην ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κερατσίνι. «Εμείς δεν υπήρξαμε ομοτράπεζοι του κυρίου Χριστοφοράκου, το κόμμα μας δεν τα πήρε από τη Siemens, τα στελέχη μας δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Εμείς εξαρτιόμαστε μόνον από εσάς – από τον κυρίαρχο λαό. Από κανέναν άλλον. Γι' αυτό και μπορούμε και σας κοιτάμε στα μάτια, με καθαρό βλέμμα. Και, κυρίως, στεκόμαστε δίπλα σας με πεντακάθαρα χέρια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λογοδοτεί στην ολιγαρχία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Λογοδοτούμε μόνον στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.Στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, στους φτωχούς, στους άνεργους και στους αδικημένους».
«Απευθύνομαι στους αρχιμάγειρες της διαπλοκής και τους διαβεβαιώνω, για μία ακόμα φορά ότι εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε οι δικοί τους ναυαγοσώστες. Δεν θα γίνουμε οι ναυαγοσώστες της διαπλοκής, της διαφθοράς και της εξάρτησης. Δεν θα γίνουμε οι ναυαγοσώστες των πολιτικών δυνάμεων που σιτίζουν.Εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς και δεν θα γίνουμε όπως αυτοί» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ο ίδιος απάντησε και στα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα από τη ΔΕΘ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που τον κάλεσε να είναι αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του.
«Δεν είμαι εγώ ο κ. Βενιζέλος για να γίνω αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μπέρδεψε το χθες με το αύριο ο κ. Μεϊμαράκης» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος στους νέους ψηφοφόρους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νέους που σκέφτονται την αποχή ή να σπαταλήσουν την ψήφο τους σε αντιπολιτικές επιλογές. Αν πέφταμε στην παγίδα Σόιμπλε το μόνο που θα καταφέρναμε είναι κάποιοι να κάνουν χρυσές δουλειές εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου» είπε.
Τη βεβαιότητά της ότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί ξανά κυβέρνηση της Αριστεράς, εξέφρασε η επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό πριν από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. «Η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια μετά τις 12 Ιουλίου, η Ελλάδα έβαλε το σπόρο της αλλαγής» είπε.
21:22 Ομιλία στη γειτονιά όπου μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Η βραδιά ξεκίνησε με μια έκπληξη καθώς οι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές του Σταύρου Θεοδωράκη είχαν ετοιμάσει ένα βίντεο με φωτογραφίες από τα παιδικά του χρόνια αλλά και τη διαδρομή του μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας την ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας, στον κατάμεστο δημοτικό θερινό κινηματογράφο, «Πάνθεον» ανέφερε:
«Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Μόνο αν πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό θα καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Πρέπει να πάρουμε 10% για να διαπραγματευτούμε για τους αδικημένους των μνημονίων». Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο κίνημα τονίζοντας πως «το Ποτάμι είναι το καθαρό Κίνημα και είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους όσοι δεν υπήρξαν στους κομματικούς σωλήνες».
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής σημείωσε: «Τόσα χρόνια λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά ψηφίζουμε πάντα τα ίδια κόμματα και τα ίδια πρόσωπα. Η μόνη λύση είναι αυτή τη φορά ο κόσμος που θέλει το διαφορετικό, να ψηφίσει το διαφορετικό».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Κάναμε όντως λάθη ως χώρα, αλλά δεν φταίει σε τίποτα το παιδί του Έλληνα. Το παιδί αυτό πρέπει να έχει ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση αντιμετώπιση των άνισων». Τέλος για το θέμα των Ρομά της περιοχής ανέφερε «Για τους Ρομά μπορούμε να κάνουμε πολλά. Έχω δώσει το στίγμα μου τα δύο χρόνια που ήμουν στη Λαϊκή επιμόρφωση εδώ στην Αγία Βαρβάρα. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα τους κάνοντας όμως προσπάθεια ώστε να ενταχθούν απόλυτα στην ελληνική κοινωνία».
20:20 Την έναρξη της ομιλίας του στο Κερατσίνι, προανήγγειλε μέσω twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο Κερατσίνι είναι ο Δημήτρης Βίτσας και ο Θοδωρής Δρίτσας. Στην ομιλία χαιρετισμό θα απευθύνει η Γκάμπι Τσίμερ του Die Linke της Γερμανίας.
Σε λίγο ξεκινά η ομιλία στο Κερατσίνι #syriza #kerdizoume_to_aurio pic.twitter.com/an5j1o84x8
— a.tsipras (@atsipras) September 13, 2015
19:58 Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την προεκλογική περιοδεία σε χωριά του νομού Κιλκίς.
«Σήμερα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ο λαός μας έχει δοκιμάσει πολλές "λύσεις". Έχει δοκιμάσει και αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που προεκλογικά τσακώνονταν σαν τον σκύλο με τη γάτα και μετά τα έβρισκαν. Από τη μια ήταν "φως" ο ένας, "σκότος" ο άλλος και από την άλλη, μετά τις εκλογές, έφτιαχναν κυβέρνηση για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα», είπε ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του στο Παλαιό Αγιονέρι.
19:20 Συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση και στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο θα παραχωρήσει στις 9:45 μ.μ. της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι η συνέντευξη που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή αλλά είχε αναβληθεί.
19:00 Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ με τουλάχιστον τριετή ορίζοντα, όσος και ο χρόνος που χρειάζεται για να υλοποιηθεί ο οδικός οικονομικός χάρτης που προβλέπεται στο μνημόνιο, είναι αυτό που χρειάζεται για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος του Ποταμιού στην Α' Αθηνών Σπύρος Λυκούδης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι με μια τέτοια κυβέρνηση μπορούμε να εμφανιστούμε αξιόπιστα απέναντι στους δανειστές και να πετύχουμε δικαιότερη εφαρμογή του μνημονίου.
Ο κ. Λυκούδης τονίζει ότι πρέπει να τεθεί τέλος στον διχαστικό λόγο και τις ύβρεις για να προχωρήσει η εθνική συνεννόηση και ότι δεν υπάρχει πια χώρος για εύκολες υποσχέσεις για λύσεις χωρίς κόστος.
18:37 Αισιόδοξος ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας αποκλειστικά στο euronews και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα. Παράλληλα πάντως, ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο ότι θα είναι πρώτη πολιτική δύναμη. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτός στόχος η απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αν επιτευχθεί θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Αν δεν επιτευχθεί, έχουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε το σχέδιό μας, και πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα στη Βουλή, που δεν θα θελήσουν να διακινδυνεύσουν μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Είμαι βέβαιος σχεδόν ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 25 Ιανουαρίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
18:00 Ενα δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ, στο οποίο είναι κυρίαρχη η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η επιχειρηματολογία υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας.
17:35 Για εμφάνιση «με ένα προεκλογικής χρήσης, δήθεν μετριοπαθές προσωπείο» του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ, αλλά και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν βρήκε μια λέξη για να αναγνωρίσει τις ευθύνες της ΝΔ:
«- Για την καταστροφική διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009 που οδήγησε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια,
– για τις αντιμνημονιακές κορώνες και τον λαϊκισμό του 2010-2011 καθώς και για τα κούφια λόγια στα αλήστου μνήμης Ζάππεια,
– για τις αρνητικές συνέπειες των διπλών εκλογών τού 2012 που προκάλεσε η ΝΔ, που επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ».
16:59 Μια φανέλλα του ΠΑΟΚ με το Νο10 έλαβε ως δώρο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της ομάδας στη ΔΕΘ.
16:01 Για «ρεσιτάλ κενολογίας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρώτη αντίδραση για τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Πιο αναλυτικά σε σχόλιό του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Για μια ακόμα φορά ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε να μην ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται. Σε ένα ρεσιτάλ κενολογίας, και χωρίς καμία διάθεση ειλικρινούς αυτοκριτικής, θεωρεί ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου, ενώ εκλιπαρεί για μια μετεκλογική συνεργασία με αυτούς που "κατέστρεψαν" τη χώρα! Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και στους εκπροσώπους του να επιστρέψουν».
15:42 Με ομιλήτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας την προσεχή Τρίτη στην Ομόνοια, όπως ανακοίνωσε το κόμμα. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση θα απευθύνουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Μανώλης Γλέζος.
15:22 Τις νέες δηλώσεις του Ερβέ Φαλτσιανί, του ανθρώπου που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να θέσει το ερώτημα εάν «πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;». Σημειώνει ότι «ο βίος και η πολιτεία 40 χρόνων της δικομματικής εναλλαγής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου τα σκάνδαλα και οι "εξυπηρετήσεις" σκοτεινών συμφερόντων διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαντά από μόνος του».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι: «Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη λίστα της τράπεζας HSBC, πιο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι είδε από την κυβέρνηση Τσίπρα, προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια, κάτι που δεν είχε διαπιστώσει στο παρελθόν». Δήλωσε, επίσης, ότι «αν η επόμενη κυβέρνηση αφήσει (τους εισαγγελείς) να εργαστούν, θα τα καταφέρουμε».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεσμεύεται ότι όλα θα έρθουν στο φως» και τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να πει το ίδιο «η ΝΔ του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην "Καθημερινή") πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος "ειδικών αποστολών" του οποίου ήταν ο κ. Παπασταύρου) "κράτησε όρθια την χώρα"».
14:56 Η χώρα οδεύει προς ένα συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ εκτίμησε από την Κρήτη όπου περιοδεύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Θα έχουμε κυβέρνηση πέντε κομμάτων της μνημονιακής συναίνεσης, ή τουλάχιστον όσων από αυτά μπουν στη Βουλή, με ναυαρχίδα τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Το δίλημμα δεν είναι Τσίπρας ή Μεϊμαράκης, γιατί ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος απ’ τους δύο που θα συγκυβερνήσουν, θα έχουμε κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, όπως λέγεται».
Όπως τόνισε «όσο υπάρχουν μνημόνια, δεν υπάρχει δημοκρατία, η χώρα είναι υποτελής, οι κοινωνικές αδικίες θα αυξάνουν».
Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Ενότητα σε δήλωσή της επισημαίνει ότι «επιδιώκει την κοινή δράση με το ΚΚΕ, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, μιας και η ηγεσία του απέκλειε και αποκλείει την πολιτική συνεργασία με οποιαδήποτε άλλη, αριστερή πολιτική δύναμη. Αντί γι’ αυτό, όμως, βλέπουμε την ηγεσία του ΚΚΕ να αναγορεύει σε κύριο αντίπαλό της- τελευταία, μάλιστα, σε αποκλειστικό αντίπαλό της- τη Λαϊκή Ενότητα».
Από το χωριό Κάνδανος, όπου βρέθηκε, ο κ. Λαφαζάνη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη ότι πάνε μαζί για να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο ενώ παρουσιάστηκε καυστικός και προς τους δύο ως προς το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο κ. Λαφαζάνης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Κανδάνου που θυμίζει την καταστροφή του χωριού κατά τη γερμανική κατοχή και αμέσως μετά υποστήριξε με δηλώσεις του ότι οι μνημονιακές, όπως τις αποκάλεσε, πολιτικές δυνάμεις δεν διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Είναι ντροπή και όνειδος αυτές τις ώρες οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις να μην διεκδικούν ούτε το κατοχικό δάνειο ούτε τις αποζημιώσεις. Ψήφισαν από κοινού το τρίτο μνημόνιο και θάβουν και το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις» είπε ο κ. Λαφαζάνης.
14:42 Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι φέρει ακέραιη την ευθύνη για την καταστροφή κατά το επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ωστόσο, δεν έκλεισε την πόρτα μιας μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: επέμεινε στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασίων με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι στη κυβέρνηση, σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και στο σχεδιασμό ενός πλάνου ανασυγκρότησης. Τα βασικά ζητήματα είναι πλέον η παιδεία, η υγεία, το ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, «γιατί δεν αναφέρεται σε αυτά ο Αλ.Τσίπρας;» διερωτήθηκε.
Επισήμανε ακόμη ότι ο σύντομος προεκλογικός χρόνος είναι πρόβλημα: «Οι πολίτες δεν είναι ενήμεροι —και λόγω του καλοκαιριού— και καλούνται στις 20 Σεπτεμβρίου να κρίνουν το πώς θα πορευτούμε τα τρία χρόνια που μας δεσμεύει το μνημόνιο, χρόνια καθοριστικά για την Ελλάδα του 2020. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα πάμε μπροστά ή πίσω, αν θα ακούσουν αλήθειες ή ψέμματα, να αποφασίσουν για συνεργασίες ή αλαζονικότητα». Κάλεσε δε τους πολίτες να δουν και να προβληματιστούν. Ειδικά η νεολαία να μην απόσχει, «να πάνε στην κάλπη με ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί η ψήφος σε ακραίες λαϊκιστικές δυνάμεις μας κοστίσε».
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
- Για το αν θα έλεγε η ΝΔ «ναι» σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο: «Δεν έχουμε πρόβλημα να βάλουμε το πατριωτικό συμφέρον πάνω από τα μικροκομματικά. Το κάναμε και το 2012, συνενοηθήκαμε για ένα κοινό πρόγραμμα ευρωπαϊκής πορείας». Επανέλαβε ότι «επιθυμούμε μια κυβέρνηση με δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη» και κάλεσε ξανά σε πλαίσιο συνεννόησης επί βασικών ζητημάτων ακόμα και πριν από τις εκλογές.
- Γιατί θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικό εταίρο μετά από όσα του έχει καταλόγισει ο ίδιος: «Αντιστρέφω το ερώτημα, γιατί να μην μπει μέσα στην κυβέρνηση; Γιατί δεν ανταποκρίνεται, τι φοβάται; Μένει απ’έξω για να πετροβολά, για να ξαναγίνει αντιμνημονιακός; Ο Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό. Γνωρίζω να αντιμετωπίζω τα θέματα με μετριοπάθεια, να κάνω συνθέσεις, σαν πρόεδρος της Βουλής επιδίωξα συναινέσεις», είπε. Δεν απέρριψε, πάντως, το ενδεχόμενο να είναι ο κ.Τσίπρας αντιπρόεδρος σε κοινή κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
- Σχετικά με το αν έγιναν λάθη και έχασε η ΝΔ τον Ιανουάριο: «Κάναμε την αυτοκριτική μας, επισήμανε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός τα λάθη μας. Αναγνωρίζω και δέχομαι τα λάθη, διδαχτήκαμε και δεν θα επαναληφθούν». Και η τρόικα, επισήμανε, έχει αποδεχτεί λάθη της.
- Ερωτώμενος σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν μέτρα ελάφρυνσης στη φορολογία, αν πετύχουμε τους στόχους, ο κ.Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το 2015 έχει χαθεί λόγω και των capital controls. «Είναι ένα μαύρο έτος στην ιστορία μας. Είχαμε πλεονάσματα, τώρα ελλείμματα· πηγαίναμε σε ανάπτυξη, έχουμε ύφεση· αυξήθηκε η ανεργία, σταμάτησαν επενδύσεις και έργα. Χαμός έγινε αυτό το επτάμηνο, η κατάσταση αλλάζει κάθε μέρα δραματικά. Δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε και τί ουρές θα έχουμε στο ασφαλιστικό και σε κάποια άλλα ζητήματα αλλά και σε θέματα που είναι στη κρυφή ατζέντα και δεν συζητήθηκαν.»
- Είναι αναγκαίο, επανέλαβε, να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. «Οφείλει να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που διαπραγματευόταν τόσους μήνες. Δεν θα είναι εθνικά σωστό να μην συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλαμε να ήμασταν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να σχηματίσει μια ομάδα». Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι θα ομοφωνήσουμε [οι πολιτικές δυνάμεις], αλλά τουλάχιστον να συμφωνήσουμε. Η χώρα πρέπει να έχει μια πυξίδα, να ξέρει πώς και που πηγαίνει». Ζήτησε να υπάρξει ευρύς διάλογος για ένα πλήρες σχέδιο ανασυγκρότησης που θα πρέπει να ετοιμαστεί ως το Πάσχα του 2016, να συζητηθεί με άνεση, και το Σεπτέμβριο να παρουσιαστεί και στους εταίρους.
- Για τα μέτρα για τους αγρότες: «Το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό. Δεν είπαμε ότι θα καταργήσουμε τα μέτρα, αλλά ότι όπως έρχονται δεν γίνονται δεκτά. Θα αναζητήσουμε ισοδύναμα, θα το παλέψουμε. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται προκαταβολικά το 100% του αγροτικού εισοδήματος όταν αυτό δεν είναι σταθερό».
- Για τις δημοσκοπήσεις και το μετεκλογικό τοπίο: «Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη. Δεν τις αμφισβητώ, διαβάζω και τα ποιοτικά στοιχεία». Παράλληλα, διερωτήθηκε αν την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας «θα είναι αρχηγός συγκροτημένου κόμματος ή αν θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. Πως διαβεβαιώνει ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συμπαγής;» Εκτίμησε ότι «το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαινόμενο της εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εικοσαετίας και ξαφνικά, μετά από συσσωρευμένη αγανάκτηση για τα κόμματα εξουσίας, οι πολίτες ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ και άλλες λαϊκίστικες δυνάμεις. Με την επιστροφή στην κανονικότητα θα επιστρέψει στα ποσοστά του. Οι πολίτες είναι πιο ώριμοι από το 2010-2011, έχουν καταλάβει πλέον». Και πρόσθεσε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνησει, θα πάει στα πραγματικά του ποσοστά, οι πολίτες θα καταλάβουν ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα τους έλεγαν την αλήθεια—όχι πώς δεν έχουμε και εμείς ευθύνες».
- Σχετικά με τη παιδεία, επανέλαβε την θέση του κόμματος για ιδιωτική τροτοβάθμια εκπαίδευση και σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν ερευνητικά κέντρα που θα προσελκύουν και φοιτητές από το εξωτερικό. Για την ανεργία ζήτησε «να βάλουμε πλάτη για να σηκώσουμε τους γονατισμένους». Χρειάζονται επιμορφωτικά προγράμματα, τα πετύχαμε ως το 2014, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τα αξιοποίησε, συνέχισε.
- Για τη στελέχωση μιας κυβέρνησης υπό τη ΝΔ: «Δεν έχω πρόβλημα με τις ταμπέλες, έχω με τις πολιτικές. Οι υπουργοί πρέπει να είναι διαβασμένοι και ψυχολογικά έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χαβαλέ. Η χώρα είναι στην τελευταία ευκαιρία». Σε άλλη σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο παρουσίας και υπουργών από το ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι αυτά θα απαντηθούν από τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές. «Δεν την έχω ψωνίσει ότι θα γίνω πρωθυπουργός», είπε και επανέλαβε ότι χρειάζονται υπουργοί ψυχολογικά έτοιμοι για αλλαγές. «Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που θα αξιοποιηθούν.»
- Για τους εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς: «Μπορεί να έχω πετάξει και μερικές εκφράσεις, αλλά εγώ τον κ.Τσίπρα δεν τον έχω πει προδότη ή γερμανοτσολιά».
Γιάννης Μωυσιάδης/InTime
13:38 Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα «μπορεί να υπηρετηθεί από αυτοδύναμη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», γιατί «όλα τα άλλα περικλείουν μικρότερους ή μεγαλύτερους κινδύνους αστάθειας και παλινδρομήσεων», επισημαίνει ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη στην «Καθημερινή».
«Το νέο μνημόνιο θα πρέπει να υλοποιηθεί ως τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που θα αλλάξει τη χώρα σε όλους τους τομείς. Διαφορετικά, αν περιοριστεί μόνο στην πιστή τήρηση του μνημονίου, θα αποτύχουν και το μνημόνιο και η κυβέρνηση», σημειώνει και επαναφέρει θέματα ανανέωσης όπως η απλή αναλογική και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση λέει ότι «τα όποια λάθη ή παραλείψεις μπορεί να επηρέασαν, αλλά δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα» που καθορίστηκε τελικά από τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. «Υπάρχουν πάντως περιθώρια βελτίωσης αν υπάρχει η σχετική βούληση των εμπλεκόμενων μερών». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε αρχές και αξίες αλλά αντιμετώπισε έναν ασύμμετρο πόλεμο διαρκείας εξαιτίας του οποίου υποχρεώθηκε σε έναν αναγκαίο συμβιβασμό», υπογράμμισε.
11:25 «Οι επικείμενες εκλογές οφείλονται στην ήττα μας στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, που έφερε τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος» επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Στο άρθρο του ο πρώην υπουργός τονίζει με έμφαση ότι η ρήξη «δεν σήμαινε απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη», αλλά τρεις αντιδράσεις σε επιθετικές κινήσεις των δανειστών: (Α) αναβολή των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ· (Β) μετάθεση στο μέλλον των αποπληρωμών ομολόγων που η ΕΚΤ κατείχε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP· (Γ) ενεργοποίηση παράλληλου συστήματος πληρωμών, σε ευρώ.
Καταγράφει ακόμη σειρά αστοχιών και «αλόγιστων υποχωρήσεων» στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. «Κανείς δεν γνωρίζει αν η έντιμη συμφωνία θα ερχόταν χωρίς τις αστοχίες μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν δικαιούμαστε να κοιτάμε το 62% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε με το γενναίο 'Οχι' του και να του λέμε πως τίποτα καλύτερο δεν ήταν εφικτό», καταλήγει.
10:30 «Αυτές οι εκλογές θα γίνουν κατά παραγγελία των δανειστών. Δεν έφυγα ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε ο πρόεδρός του. Πάλεψα μέχρι τέλους για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ο λαός εκφράστηκε στις 5 Ιουλίου, η κυβέρνηση ήταν αυτή που μετέτρεψε το Όχι σε Ναι. Δεν πίστευα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του θα υπηρετούσαν ένα τέτοιο σχέδιο. Θεωρώ εγκληματική την επιλογή του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του να απευθυνθούν στο λαό μετά το Όχι του δημοψηφίσματος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Να πρωτοτυπήσει. Να κάνει αυτά που προεκλογικά είχαμε πει», απάντησε σε ερώτηση του Τάκη Χατζή σχετικά με το τι θα έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη διασπαστεί.
Η κυβέρνηση δεν έφτιαξε ποτέ ομάδες εργασίας για τη διαπραγμάτευση. #Zoe_skai
— Ζωή Κωνσταντοπούλου (@ZoeKonstant) September 13, 2015
«Επιχειρείται το μνημόνιο να μετατραπεί σε θεσμοθετημένο πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή έχει καταλυθεί στη χώρα μας η δημοκρατία από μη θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Eurogroup», είπε ακόμη και τόνισε ότι όσοι συμπράττουν σε αυτή τη διολίσθηση σε καθεστώς επιτροπείας και αποικίας χρέους συμπράττουν σε έγκλγμα κατά του πολιτεύματος.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν ενέγραψε στο προϋπολογισμό τις ελληνικές αξιώσεις από τη Γερμανία (το ύψος των οποίων έχει προσδιοριστεί από τον Ιανουάριο του 2015) και γιατί δεν δικεκδίκησε, όπως μπορούσε, αποζημιώσεις και αλλαγή όρων στην υπόθεση της Siemens και των εξοπλιστικών. «Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση, όλα αυτά τα όπλα τα αξιοποιείς», πρόσθεσε.
«Όταν τις μάχες τις δίνουν οι αποφασισμένοι και όχι οι παραιτημένοι, τις κερδίζουν», κατέληξε.
10:25 «Αν ο λαός ψαλιδίσει τους δύο μεγάλους και δυναμώσει το Ποτάμι θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής. Αν το Ποτάμι έχει ένα 10% τότε θα μας ακούσουν» δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Για την κυβέρνηση που θα προκύψει κ.Θεοδωράκης λέει ότι πρέπει να είναι ισχυρή με προοπτική για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ακόμη, επιθυμεί «μια κυβέρνηση που δεν θα είναι ανακύκλωση παλιών προσώπων. Τους πληρώσαμε ακριβά και τους Συριζαίους και τους Νεοδημοκράτες και τα προβλήματα δεν λύθηκαν». Δηλώνει, τέλος, έτοιμος και για συνεργασίες και για συμβιβασμούς
10:10 Για καταβολή συντάξεων αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων – σύμφωνα με τη σελίδα 1020 του Μνημονίου – , έκανε λόγω ο Αλέξης Μητρόπουλος στον ΣΚΑΪ. «Το νομοθέτημα είναι έτοιμο και μένει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο ως προαπαιτούμενο», είπε ενώ δεν υπάρχει σαφής διάκριση αν αφορά μόνο τους νέους συνταξιούχους.
10:00 Δεν αποτελεί άποψη του ΚΚΕ πως η Ελλάδα πρέπει να ζει με δανεικά, ούτε ότι η Ελλάδα είναι «ψωροκώσταινα», τονίζει σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επισημαίνει ότι «τουναντίον, η Ελλάδα έχει βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο και ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και μια μεγάλη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό της πρόβλημα και να κάνει και εξαγωγές».
«Αν όλα αυτά γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία, τότε μπορεί να αναπτύξει προς όφελος του λαού της, αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και φυσικά να αναπτύξει ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες» εξηγεί ο κ. Κουτσούμπας.
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε το ΚΚΕ να επιβάλλει κάποιες απόψεις μέσω της συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση, απαντά ότι «ο μύθος της "αριστερής" ή όποιας άλλης κυβέρνησης που και τα κέρδη των μονοπωλίων θα ανακάμπτουν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ θα υλοποιούνται και ο λαός θα περνάει καλά, με μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, έχει πια καταρρεύσει».
«Οι θέσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν από τη λαϊκή διακυβέρνηση που θα συμμετέχει το ΚΚΕ, όταν ο ίδιος ο λαός το αποφασίσει και παλέψει γι' αυτό» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
09:52 Η Νέα Δημοκρατία είναι με την «Ευρώπη του κ. Σόιμπλε» δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο Αλέξης Τσίπρας ενώ εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
09:15 Μικρές διαφορές, ακόμα και ισοδυναμία, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και Βουλή οκτώ ή εννέα κομμάτων καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εφημερίδες.
Στη δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,4% και η ΝΔ ακολουθεί με 24,7%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 6,4%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,2%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 5,1%, το Ποτάμι με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,9% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,4%. Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ με 2,6%.
Οριακό προβάδισμα μισής μονάδας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της Kappa Research για το «Βήμα της Κυριακής». O ΣΥΡΙΖΑ αποσπά 26,7% με τη ΝΔ να ακολουθεί με 26,2%. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7% και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,9%, το Ποτάμι με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,2%, η Ενωση Κεντρώων με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 3,1%.
Στην έρευνα της MRB για τη «Realnews» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% και η ΝΔ ακολουθεί με 25,5%. Η ΧΑ είναι στο 6,1%, το ΚΚΕ στο 5,7%, η Δημοκρατική Συμπράταξη στο 5,3%, το Ποτάμι στο 4,9%, η Ένωση Κεντρώων στο 3,9%, και, τέλος, η Λαϊκή Ενότητα 3,2%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6% μένουν εκτός Βουλής.
Ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με 31% καταγράφει η έρευνα της Public Issue για την «Αυγή». Τρίτη η Δημοκρατική Συμπράταξη με 8%, τέταρτη η ΧΑ με 7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5%, το Ποτάμι με 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Διαφορά 0,3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η έρευνα της RASS για το «Παρόν». Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 27,4%, η ΝΔ στο 27,1%, η ΧΑ 6,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,8%, το Ποτάμι στο 3,8%, η Ένωση Κεντρώων στο 3,3% και η Λαϊκή Ενότητα 3%. Οι ΑΝΕΛ είναι στο 2,3%.
09:06 Θεανώ Φωτίου στον ΣΚΑΪ: «Εμείς είμαστε αυτοί που θα απεγκλωβίσουμε το λαό από τα Μνημόνια».
09:04 «Η ψήφιση του Μνημονίου ήταν μια αρνητική τομή για μενα», είπε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Στρατούλης.
08:30 Νίκος Ανδρουλάκης στο MEGA: «Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Οι κοκορομαχίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλών πτήσεων. Ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει ένας συνασπισμός μεγάλων δυνάμεων».
08:25 Παναγιώτης Κουρουμπλής στο MEGA: «Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη. Ο δημοκρατικός κόσμος που έχει αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά δεν θα επιτρέψει την επάνοδο της δεξιάς. (…)Με διαφορετικό τρόπο κατανέμει τα βάρη μια αριστερή κυβέρνηση και με διαφορετικό μια δεξιά».
Το Σαββατο σε ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης δεσμεύτηκε για ένα νέο σύμφωνο εθνικής και παραγωγικής ανάπτυξης, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών, κ.α.
To πρόγραμμα της ΝΔ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News