340
Ο πρόεδρος και μέλη της ΚΟ των Σπαρτιατών στη Βουλή (φωτ. αρχείου) | In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Εκλογοδικείο ανέβαλε την απόφαση για τους Σπαρτιάτες

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 18:10
Ο πρόεδρος και μέλη της ΚΟ των Σπαρτιατών στη Βουλή (φωτ. αρχείου)
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Εκλογοδικείο ανέβαλε την απόφαση για τους Σπαρτιάτες

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 18:10

Μετά την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης για τους βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες και διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, έπειτα από άσκηση δίωξης από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εκλογοδικείου για την κοινοβουλευτική τους τύχη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην «Καθημερινή» το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με πρόεδρο την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια, αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση απόφασης για την κοινοβουλευτική παρουσία στη ελληνική Βουλή του κόμματος των Σπαρτιατών έως ότου εκδοθεί η ποινική απόφαση για τους διωκόμενους βουλευτές του.

Το ποινικό δικαστήριο έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου με τους βουλευτές του κόμματος, πλην του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα, να κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το εκλογικό σώμα και εισήλθαν στη ελληνική Βουλή ως Σπαρτιάτες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κόμμα – «βιτρίνα» του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Με το ίδιο σκεπτικό ο Αρειος Πάγος (Α1 Τμήμα) απαγόρευσε τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ωστόσο το Εκλογοδικείο αποφάσισε να περιμένει το ποινικό σκέλος για να αποφασίσει για την υπόθεση των Σπαρτιατών.

Η γνωμοδότησή του δηλαδή θα αφορά αν θα γίνει η έκπτωσή τους από τη Βουλή και αν διανεμηθούν οι έδρες τους σε άλλα κόμματα.

Ωστόσο μετά την απόφαση αναβολής, το σενάριο αυτό μετατίθεται χρονικά κατά πολύ, καθώς απαιτείται η ποινική απόφαση να είναι αμετάκλητη, το οποίο απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χάνει την έδρα ο Γιάτσος, βουλευτής ο Σταυρόπουλος

Εξάλλου, το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή την ένσταση του υποψήφιου βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ Αθανάσιου Σταυρόπουλου που στρεφόταν κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Ιωάννη Γιάτσου. Ετσι, χάνει την έδρα ο κ. Γιάτσος και ανακηρύσσεται βουλευτής ο κ. Σταυρόπουλος.

Η ένσταση βασίστηκε στη σχετική συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με εταίρου ή μετόχου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...