259
|

Το ΔΝΤ και το νεράκι του Θεού

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 24 Απριλίου 2010, 07:18

Το ΔΝΤ και το νεράκι του Θεού

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 24 Απριλίου 2010, 07:18

Πως σας φάνηκε η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ από το ακριτικό Καστελόριζο; Εγώ πάντως λίγες ημέρες νωρίτερα είχα διαβάσει ότι ο δήμαρχος του νησιού απελπισμένος από την έλλειψη νερού ανακοίνωσε ότι θα απευθυνόταν στην γειτονική Τουρκία για να του λύσει το πρόβλημα.

Θορυβημένοι οι «αρμόδιοι φορείς» εν όψει της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου έσπευσαν να μπαλώσουν τα πράγματα μην τυχόν και φτάσει στο νησί ο πρωθυπουργός και βρει τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους διψασμένους και εξοργισμένους.

Θυμίζω ότι το νησάκι που αποτελεί το Ανατολικότερο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας αποτελούσε και αποτελεί ανεκπλήρωτο πόθο των «φίλων και γειτόνων». Αμφισβητούν την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα Ελληνικά νησιά, παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και προσπαθούν με νύχια και δόντια να δείξουν ότι ένας βράχος στην «αγκαλιά» της Τουρκίας και σε τόσο μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να είναι δικός τους.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μιλήσει στον ελληνικό λαό για την «νέα Οδύσσεια» που έρχεται, από αυτή την Ελληνική γωνιά που όμως το ελληνικό κράτος δεν έχει φροντίσει μέχρι σήμερα να της λύσει τα τόσο βασικά- όπως η υδροδότηση-προβλήματα της. Ας μη γκρινιάζουμε λοιπόν που βάζουμε γκιουλέκα πάνω από το κεφάλι μας Άγγλους, Γάλλους Πορτογάλους και φυσικά τους γραφειοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όταν –και αν ποτέ- καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα απλούστερα, αυτονόητα και σχετικώς αδάπανα, τότε ίσως να είμαστε σε θέση να βρούμε την Ιθάκη μας μόνοι μας στα πιο σύνθετα, πιο πολύπλοκα και πιο δαπανηρά. Ως τότε όμως…..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News