527
|

Το DNA και η λαϊκή δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ζαμπούκας Ανδρέας Ζαμπούκας 20 Απριλίου 2015, 00:20

Το DNA και η λαϊκή δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ζαμπούκας Ανδρέας Ζαμπούκας 20 Απριλίου 2015, 00:20

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν δύο τροπολογίες με τις οποίες ζητούν την κατάργηση των διατάξεων για τον «κουκουλονόμο» αλλά και τη μη λήψη γενετικού υλικού (DNA) για εξακρίβωση στοιχείων!

Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θεωρούν ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η εκτελεστική εξουσία για την ασφάλεια των πολιτών πρέπει να αλλάξουν. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις των ανθρώπων που στρέφονται κατά του Υπουργού Πανούση για τη στάση του απέναντι σε καταλήψεις και δημόσιες διαμαρτυρίες.

Κι εδώ ακριβώς δημιουργείται ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα που τo έθεσε μόνος του ο Υπουργός. Ζητήθηκε, λοιπόν, από μέλος της κυβέρνησης να καταλήξει η ίδια αν θέλει να συνεχίσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος ή αν επιθυμεί να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση «λαϊκής δημοκρατίας», πραγματώνοντας την ιδεολογία πολλών στελεχών, βουλευτών και υπουργών του.

Το ερώτημα του Πανούση είναι ουσιαστικό και καίριο, δεδομένου ότι για πρώτη φορά, διατυπώνεται από αριστερό πολιτικό. Και δεν είναι ρητορικό. Αφορά, μάλιστα, μια κατάσταση που αρνούμαστε να την πάρουμε στα σοβαρά, γιατί ελπίζουμε ότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν επιτρέπει τέτοιες προοπτικές.

Κι όμως, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μένει πιστό στις ιδέες του και δεν θέλει να τις αρνηθεί. Για παράδειγμα, αυτοί που για τους πολλούς είναι τρομοκράτες, για τους 28 βουλευτές είναι επαναστάτες που στοχεύουν πλούσιους καπιταλιστές. Τυχόν παράπλευρες απώλειες, είναι δικαιολογημένες. Η ίδια η πρόεδρος της Βουλής το αντιπαρήλθε, λέγοντας ότι και οι μνημονικές κυβερνήσεις ασκούσαν τρομοκρατία στους πολίτες. Ακόμα, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την εκκωφαντική επίκληση όλων στην κυβέρνηση της «λαικής εντολής» που τους δίνει το δικαίωμα να φτάσουν ακόμα και σε ρήξη με τους Ευρωπαίους αλλά και με όλον τον κόσμο, αν χρειαστεί.

Άρα, λοιπόν, ας μη μας ξεγελά η ρουτίνα της ισορροπίας του τρόμου που συνηθίσαμε. Είναι σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα στην κυβέρνηση αν είναι δεδομένη η προσήλωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και θα πρέπει αυτό να γίνει απόλυτα σεβαστό από την κοινή γνώμη, η οποία δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει προοπτική απορρόφησης αυτών των τάσεων μέσα στο κυβερνόν κόμμα. Απλούστατα, γιατί δεν ανήκουν στους οπορτουνιστές που κατά καιρούς αναδύονται από τις πολιτικές ζυμώσεις. Δεν έχουν δηλαδή οι ίδιοι να επωφεληθούν από την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με αστικά συμφέροντα. Αντίθετα, θα τραβήξουν τον δρόμο τους, αδιαφορώντας για προσωπικά οφέλη και θα κάνουν χρήση της εξουσίας που θα τους δοθεί για να επιβάλουν τις επαναστατικές τους απόψεις.

Κι ο λαός; Άραγε ήξερε τι ψήφιζε σε σχέση με την προοπτική ενός μοντέλου «λαϊκής δημοκρατίας;» Εξαρτάται. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που γοητεύεται από όμορφες θεωρητικές καταστάσεις και ιδεολογικά πειράματα. Είναι αυτοί που δεν συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα των ανατολικών καθεστώτων και φαντάζονται έναν πιο δίκαιο κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι στους νέους η ανεργία ξεπερνά το 60%, δίνοντας ευκαιρίες για ατελείωτα σχέδια «εκδημοκρατισμού» των κοινωνιών σε μπαρ και παραδοσιακά καφενεία… Όσο για τους υπόλοιπους, μάλλον αγνοούν την αποφασιστικότητα των  αντιαστικών τάσεων, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να έχει το ζήτημα και πέρα από τις εξελίξεις στην οικονομία, βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες πολιτικές προκλήσεις και δεν το έχουμε καταλάβει. Kαι, δυστυχώς, απέναντι στους «αποφασισμένους» «λαϊκούς ηγέτες» που συμμετέχουν στην κυβέρνηση παραμένουν ακόμα τα φθαρμένα «ξόανα» του παλιού κατεστημένου, για να δημιουργούν άλλοθι και εύκολο στόχο στη γοητεία του λαϊκισμού και της «ρήξης»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News