Λίγα 24ωρα πριν την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η συζήτηση παίρνει άλλη τροπή. Το νέο επεισόδιο του σίριαλ που εκτυλίσσεται-ισομερώς- σε Βουλή και τηλεοπτικά πάνελ, επικεντρώνεται στην ψήφο των Χρυσαυγιτών. Τι θα γίνει, αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ψήφο των Χρυσαυγιτών; Το σενάριο είναι, βέβαια, υποθετικό. Ακόμα και αν οι χρυσαυγίτες ψηφίσουν, ο Δήμας θα παραιτηθεί. Όμως αξίζει να ασχοληθούμε λίγο μαζί του.
Ο προβληματισμός με γύρισε χρόνια πίσω, όταν μια φίλη διεγνώσθη με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ήταν τότε 19 και λόγω του προβλήματός της, είχε πια τη δυνατότητα να μπει στο πανεπιστήμιο με το σχετικό ειδικό καθεστώς. Και μπήκε. Οι Αμερικανοί λένε make the best of a bad situation. Αν είσαι καθηλωμένος σε αμαξίδιο, δεν θα απεμπολήσεις το δικαίωμά σου να παρκάρεις στις προνομιακές θέσεις ΑΜΕΑ. Θα ‘ταν τουλάχιστον παράδοξο. Αν έχεις κοινοβουλευτικό καρκίνο δεν θα αρνηθείς ό,τι καλό μπορεί να προκύψει από το καρκίνωμα.
Η αναλογία μπορεί να μην είναι απόλυτη. Το Σύνταγμα, όμως, είναι. Για την εκλογή προέδρου απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες πλειοψηφίες. Ο συνταγματικός νομοθέτης δεν έχει προβλέψει καταστάσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε. Για αυτό πιστεύω ότι είναι άλλο να αντιμετωπίζεις το θέμα πολιτικά (οι βουλευτές που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «παρών», αν οι χρυσαυγίτες πουν το όνομα του Δήμα) και άλλο να μην αποδέχεσαι ένα αποτέλεσμα που θα είναι θεσμικά άρτιο, αλλά θα χωλαίνει πολιτικά. Θα μου πείτε ότι είναι δικαίωμα του Σταύρου Δήμα να λέει ότι θα παραιτηθεί αν εκλεγεί με ψήφους χρυσαυγιτών. Πολιτικά θα είναι ορθός. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα ειναι και θεσμικά.
Κι ενώ δεν θα επανέλθω στο κλισέ για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν τους φασίστες ή στο άλλο περί τεκμηρίου αθωότητας που τυπικά ως την απόφαση ισχύει, θα θυμίσω μόνο πως η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές έπρεπε να μεταβούν στη Βουλή για να μετάσχουν στη διαδικασία. Δεν φαντάζομαι η έγκριση να συνοδεύεται και με υποχρέωση αρνητικής ψήφου για την προεδρία…
Σε όλα αυτά θα αντιτάξει κανείς το πολιτικό πρόβλημα της υπόθεσης. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις ωστόσο, φαντάζουν και κάπως υποκριτικές. Ωσάν, αγνοώντας τους Χρυσαυγίτες και την ψήφο τους, να ξεριζώνεις το θεριό από την ελληνική κοινωνία. Αμ δε. Όσο για τα Μέσα Ενημέρωσης που τόσο κόπτονται τις τελευταίες ώρες μην τυχόν κι έχουμε εκλογή προέδρου από τους Χρυσαυγίτες και στιγματιστεί η δημοκρατία μας, μια καλή αρχή θα ‘ταν να κόψουν τα life style ρεπορτάζ με τα καυτά φιλιά του γραμματέα Μιχαλολιάκου μετά της συζύγου του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News