312
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/YANNIS KOLESIDIS

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Μάικ Πομπέο στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2024, 19:11
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/YANNIS KOLESIDIS

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Μάικ Πομπέο στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2024, 19:11

Με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των «εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων», καθώς και των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα ο έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ Αλ Χαλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ.

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις ενώ οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Την Τρίτη η συνάντηση με Ερντογάν

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν «κλείδωσε» για την Τρίτη στις 11.40 (τοπική ώρα· 18.40 ώρα Ελλάδας), σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση θα παραστούν, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.

Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι σφικτή, καθώς οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν δίνουν τα περιθώρια διμερών επισκέψεων. Θα γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές. Για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση.

«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Εχει θετικές επιπτώσεις στη Θετική Ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Μεταξύ άλλων θα τεθεί και το ζήτημα της Κύπρου, αυτή τη φορά από την ελληνική πλευρά. Κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών» (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...