398
|

Παπανδρέου ο ιδρυτής, Παπανδρέου κι ο διασπαστής;

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 9 Ιανουαρίου 2012, 05:59

Παπανδρέου ο ιδρυτής, Παπανδρέου κι ο διασπαστής;

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 9 Ιανουαρίου 2012, 05:59

Λίγες ημέρες πριν από τις διαδοχικές συνεδριάσεις του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε πριν από 38 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπο όχι μόνο με το φάσμα της δημοσκοπικής συρρίκνωσης, αλλά και με το σοβαρό ενδεχόμενο της διάσπασης. Και για να γίνω σαφής: το τοπίο γύρω από τις προθέσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ παραμένει θολό, καθώς η πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγα 24ωρα να τεθεί άλλος επικεφαλής του κόμματος στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά να παραμείνει ο ίδιος στην προεδρία για άγνωστο χρονικό διάστημα, δεν έχει αποσυρθεί, μέχρι στιγμής. Μόνη δέσμευση του κ.Παπανδρέου, πως όταν τεθεί θέμα εκλογής του επόμενου προέδρου, ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Η πρότασή του είναι τόσο ασαφής ακόμα και χρονικά, που υποψιάζει ότι πίσω από αυτή την γενικολογία της, ενδεχομένως να κρύβεται η επιθυμία του κ. Παπανδρέου να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αφού προηγουμένως κάποιος άλλος υποστεί την ήττα από την Νέα Δημοκρατία, όπως προδιαγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την συγκεκριμένη πρόταση έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τον κ. Βενιζέλο. Ο νυν αντιπρόεδρος που είναι θεωρητικά και ο ισχυρότερος «δελφίνος» θα εκλεγεί – σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται- υποψήφιος πρωθυπουργός από την Κ.Ο. κι αυτό θα αποτελέσει το «δαχτυλίδι» που του δίνει ο ΓΑΠ για να εκλεγεί στη συνέχεια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που αν συμβούν όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος θα προέρχεται από μια νωπή εκλογική ήττα ενώ έχει υποστεί και άλλη μια βαριά εσωκομματική, το 2007. Ευφυής άνθρωπος είναι κι αντιλαμβάνεται τι θα σημαίνουν αυτές οι ήττες, όταν έρθει η ώρα της εκλογής του επόμενου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Που οδηγούν όλα αυτά; Κατά την άποψή μου στην επιθυμία του Παπανδρέου να μην εγκαταλείψει την καρέκλα του προέδρου του κόμματος. Επιθυμία που πριμοδοτείται από ένα κύκλο ανθρώπων οι οποίοι υπάρχουν πολιτικά όσο υπάρχει και αυτός. Πώς θα αντιδράσουν τα κορυφαία στελέχη αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Η λογική λέει πώς οι περισσότεροι δεν θα το επιτρέψουν για να επιβιώσει το κόμμα τους αλλά-κυρίως- για να μην εξαφανισθούν πολιτικά οι ίδιοι.

Με αυτά τα δεδομένα πάντως, αν ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίσει ότι θα αποχωρήσει και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άμεσα και πάντως πριν από τις εκλογές, η διάσπαση του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανη. Με δική του και μόνο ευθύνη…
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News