Οι αποχωρήσεις εκατοντάδων μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τον τόνο των εξελίξεων την επομένη της διάσπασης του κόμματος που ακολούθησε το εκρηκτικό Εκτακτο Συνέδριο και την αποχώρηση Κασσελάκη, σύμφωνα με το επιτελείο του πρώην προέδρου.
Στον απόηχο των ανεξαρτητοποιήσεων των βουλευτών Πέτρου Παππά, Ραλλίας Χρηστίδου, Κυριακής Μάλαμα και Αλέξανδρου Αυλωνίτη το Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα παραιτήθηκαν από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα –αλλά όχι από το κόμμα, προς το παρόν– οι Γιώτα Πούλου, Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης, όπως και οι Θάνος Μωραΐτης και Θεοδώρα Τζάκρη (περισσότερα εδώ).
Η τελευταία ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση της από την Κ.Ο. έπεται, καθώς σκοπεύει να ενταχθεί στο υπό δημιουργία κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, προσθέτοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Ερωτηθείσα γιατί δεν έχει ήδη παραιτηθεί, σημείωσε (ΑΝΤ1) πως «υπάρχει σχεδιασμός για τις επόμενες κινήσεις» οι οποίες «θα γίνουν συντονισμένα».
Σημειώνεται πως με την αποχώρηση Τζάκρη και μόνο –καθώς οι προς ανεξαρτητοποίηση βουλευτές θεωρείτο ότι ήταν περισσότεροι– ο ΣΥΡΙΖΑ θα απωλέσει, αυτομάτως, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα βρεθεί με 30 βουλευτές, έναντι 31 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ανεπηρέαστες από οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων στελεχών συνεχίζονταν, στο μεταξύ, οι αποχωρήσεις απλών μελών, ακόμη και ολόκληρων κομματικών οργανώσεων.
Ηταν χαρακτηριστικές, τη Δευτέρα, οι μαζικές –σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ταύρο– αποχωρήσεις σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών (ΝΕ) του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανομένων παραιτήσεων συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών.
«Στη Νομαρχιακή Ανατολικής Αττικής παραιτήθηκαν 18 απο τα 27 μέλη του οργάνου ενώ στην Α’ Αθήνας 20 από τα 31 μέλη του οργάνου. Επισης παραιτήθηκαν 20 από τα 31 μέλη και από τη Νομαρχιακή της Δυτικής Αθήνας. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες μεμονωμένες παραιτήσεις στελεχών των συγκεκριμένων οργάνων που θέλησαν να αποχωρήσουν με ιδιωτικό κείμενο. Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις σε Νομαρχιακές σε όλη τη χώρα» ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντος Κασσελάκη.
Σε επίπεδο Οργανώσεων Μελών (ΟΜ) ξεχώρισε, την ίδια ημέρα, η ομαδική αποχώρηση 129 μελών από την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κερατσίνι.
Πολλά από τα προαναφερόμενα μέλη, από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόμματος στο Λεκανοπέδιο, εξέδωσαν κείμενα αποχώρησης με σκληρά λόγια για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «αντιδημοκρατικό μόρφωμα», επιμένοντας στις καταγγελίες περί συνεδρίου για ημέτερους.
Μία αντίστοιχη καταγγελία μέλους, με αντιδικτατορική στάση στο ενεργητικό του, επέλεξε να αναδείξει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σε νέα ανάρτησή του στα social media.
«Εχουμε μπροστά μας την ελπίδα του καινούργιου. Ομως το ξέρω ότι υπάρχει σε χιλιάδες πολίτες η πίκρα για τον αυτο-εξευτελισμό του κόμματος που πίστεψαν. Ενα βαθύ πένθος για το τέλος της ανθρωπιάς στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» έγραψε εισαγωγικά ο κ. Κασσελάκης, για να προσθέσει ότι προσωπικά τον συγκλόνισε η επιστολή του 80χρονου αγωνιστή Σωτήρη Τσιακμάκη, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Την Παρασκευή (σ.σ. πρώτη ημέρα του Εκτακτου Συνεδρίου), βίωσα ανθρωπάκια να ποδοπατούν τα όνειρά μου, τις ελπίδες μου και τους αγώνες μου με τραμπούκικες, σχεδόν φασιστικές μεθόδους. Ημουν έξι ώρες ορθοστασία έξω στριμωγμένος, με τέσσερα μπαλονάκια, και να μην μπορώ να μπω μέσα, όταν εσείς ειδοποιούσατε τους φίλους σας να πάνε από το υπόγειο με σύνθημα και παρασύνθημα, να μπαίνουν να παίρνουν τις θέσεις VIP για να διαμορφώσετε την πλαστή πλειοψηφία της ντροπής.
Οταν μπήκα μέσα με στείλατε “στο πυρ το εξώτερο”, στην απομόνωση, που την είχα βιώσει στα χρόνια της Χούντας, αλλά κι αυτό το αντιμετώπισα με στωικότητα».
«Με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος ως εκείνη τη στιγμή, θέλω να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από αυτόν τον άνθρωπο για την ταλαιπωρία και την οδύνη που υπέστη, προκειμένου να στηρίξει -όπως σε όλη του τη ζωή- τη Δημοκρατία. Τέτοιοι άνθρωποι δίπλα μας, αποκαθιστούν τη λέξη “σύντροφος” και δεν τη χαρίζουν σε αυτούς που αποστάτησαν από την ψυχή τους» τόνισε καταλήγοντας ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πλευρά Κασσελάκη: «Δεν υπάρχει διάσπαση, υπάρχει εκδίωξη του 56% του κόμματος»
Η Κουμουνδούρου, θεωρόντας βέβαιη την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε να μιλά για «σχέδια διάλυσης» του κόμματος από τη «διαπλοκή» και τον πρώην πρόεδρο, αλλά και «μασάζ» στους προς ανεξαρτητοποίηση βουλευτές.
Στις εκκλήσεις αυτές πρωτοστάτησε ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία Παύλος Πολάκης, ζητώντας από τους συναδέλφούς του «να το ξανασκεφτούν», ωστόσο οι φωνές αυτές απορρίφθηκαν ως υποκριτικές από την πλευρά Κασσελάκη.
Συνεργάτης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε χαρακτηριστικά στο Protagon: «Δεν υπάρχει διάσπαση, υπάρχει εκδίωξη του 56% του κόμματος* με τις μεθοδεύσεις που κορυφώθηκαν την περασμένη Παρασκευή όταν απαγόρεψαν σε 2.000 εκλεγμένους συνέδρους να πάρουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου. Τα υποκριτικά δάκρυα και οι εκκλήσεις να μείνουν στο κόμμα αυτοί που την Παρασκευή ήταν “τραμπούκοι” προκαλούν θυμηδία. Τώρα πλέον είναι αργά. Αυτοί επέλεξαν να απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να κρατήσουν το κόμμα. Εκαναν την επιλογή τους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τα περί «στημένου» συνεδρίου, εκδίδοντας μία μακροσκελή ανακοίνωση με εκλογικές παρατυπίες που υποτίθεται ότι βαρύνουν το αντίπαλο στρατόπεδο, ωστόσο δεν δόθηκαν απαντήσεις για τις πολλαπλάσιες επώνυμες καταγγελίες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Αντίστοιχα, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για τις επιστολές παραίτησης και διαγραφής μελών και όσα αναφέρονται σε αυτές.
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης συνέχισε να βρίσκεται, στο μεταξύ, και το Πόθεν Εσχες Κασσελάκη, υπόθεση για την οποία και οι δύο πλευρές προανήγγειλαν προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμενόταν να συνεδριάσει την Τρίτη, προκειμένου να λάβει απόφαση, μεταξύ άλλων, και ως προς το θέμα αυτό.
Εν μέσω όλων των παραπάνω, πάντως, το επιτελείο Κασσελάκη έλεγε πως εστίαζε στην επόμενη ημέρα, με τις εργασίες να προχωρούν πυρετωδώς στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου κόμματος. Η ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα αναμενόταν να είναι έτοιμη, εκτός απροόπου, κατά τα τέλη Νοεμβρίου.
*Πρόκειται για το ποσοστό των εκλεγμένων συνέδρων που τάσονταν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη ενόψει του Εκτακτου Συνεδρίου, σύμφωνα με τον Ταύρο. Η Κουμουνδούρου δεν έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για την εκλογική διαδικασία
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News