306
|

Ο “Πορτοκαλής Ήλιος” μου

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 4 Σεπτεμβρίου 2012, 06:38

Ο “Πορτοκαλής Ήλιος” μου

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 4 Σεπτεμβρίου 2012, 06:38

O "Πορτοκαλής ήλιος" ήταν ένα ποστάλι των γραμμών του Αργοσαρωνικού με το οποίο τα καλοκαίρια των πολύ παιδικών μου χρόνων θυμάμαι ότι πηγαινοερχόμασταν οικογενειακώς στην Αιγινα. Ηταν ίσως το μοναδικό από τα πιο μεγάλα πλοία που πήγαιναν στο νησί και δεν κουβαλούσε αυτοκίνητα -άλλωστε εμείς δεν είχαμε ΙΧ-και η αγαπημένη μου θέση ήταν στη γέφυρα. Εκει κοντα στον καπετάνιο, να χαζεύω απ τη μια την Πειραική απ την οποία ξεμακραίναμε όταν φεύγαμε…Κι οταν επιστρέφαμε να βλέπω το μικρό εκκλησάκι στο λιμάνι της Αιγινας να γίνεται ακόμα μικρότερο λόγω της απόστασης.

Ο "Πορτοκαλής Ηλίος" κάποια στιγμή χάθηκε από τα δρομολόγια της οικογένειας μου για την Αιγινα. Πολλα χρόνια μετά τριγυρίζοντας στο διαδίκτυο έμαθα για την μετέπειτα ιστορία του  . Κι υστερα τον ξαναξέχασα. Μέχρι χθες το απόγευμα όταν είδα το νέο συμβολο του ΠΑΣΟΚ όπως το παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εναν πράσινο ήλιο με επτα ακτίνες που όμως είχε και τις πορτοκαλί αποχρώσεις να τον συνοδευουν στην παρουσίαση του .

"Ο πορτοκαλής ήλιος" σκέφτηκα και ξαναγύρισα νοερα μερικές δεκαετίες πίσω. Λες και το έκαναν επίτηδες στο ΠΑΣΟΚ. Ο νέος ήλιος τους αντι να μου δείξει το αύριο με γύρισε στο χθες. Στο πολύ χθες όμως… Μετα είδα τα πρόσωπα που έδωσαν το παρον στην εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη. Κι αυτα, κάπου στο παρελθόν με επέστρεψαν. Μπορει να είμαι προκατειλημμένος. Μπορει ο "Πορτοκαλής Ηλιος" των παιδικών μου χρόνων να αποτελεί για μένα πιο έντονη ανάμνηση απ όσο νόμιζα.. Μπορει όμως κι όλο αυτο που ξαναθυμήθηκα βλέποντας τον πορτοκαλί ήλιο του ΠΑΣΟΚ μέσα από τον οποίο ξεπρόβαλε ο νέος πράσινος με τις επτα ακτίνες, σε συνδυασμό με αυτούς που έβλεπα και μ' εκείνα που άκουγα , δικαιολογημένα να με γύρισαν τόσα χρόνια πίσω. Ισως κι άλλους μαζί μου. Φαντάζομαι ότι δεν ήταν αυτο που ήθελε χθες βράδυ ο κ. Βενιζέλος…
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News