245
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης με άλλους ηγέτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο | ΙnTime News/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης ως υπόδειγμα για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης με άλλους ηγέτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο
|ΙnTime News/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης ως υπόδειγμα για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά

Οι ελληνικές εκλογές προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όχι μόνον για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που φαντάζουν εξωπραγματικά για τις περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και επειδή εμπεδώθηκε ότι η Ελλάδα από το μαύρο πρόβατο κατάφερε να γίνει ένα υπόδειγμα πολιτικής αποτελεσματικότητας.

Αυτό πιστώνεται στον έλληνα Πρωθυπουργό πέραν των ορίων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς ακόμα και από τους αντίπαλους ιδεολογικούς χώρους αναγνωρίζονται τα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας υπό τη διακυβέρνησή του.

Με βάση το αποτέλεσμα της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενισχύοντας τη δυναμική που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για το ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον αέρα ενός εκλογικού θριάμβου που δίνει ένα ευρύτερο πολιτικό στίγμα.

Ηδη στο ΕΛΚ χρησιμοποιούν τη Νέα Δημοκρατία ως απόδειξη επιστροφής της πολιτικής έναντι του λαϊκισμού, παράδειγμα του πώς η μετριοπάθεια, η κατάλληλη στρατηγική και η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Εξάλλου, εν όψει των επικείμενων εκλογών στην Ισπανία τον Ιούλιο, στην Πολωνία και τη Βαυαρία τον Οκτώβριο, αλλά και των ευρωεκλογών της επόμενη χρονιάς, το αισιόδοξο μήνυμα νίκης που κομίζει ο Μητσοτάκης εμπεριέχει συμβολισμούς και ουσία, καθώς έχει αλλάξει την ψυχολογία στο κεντροδεξιό στρατόπεδο.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται ότι μπορεί να αποτελεί ένα πολιτικά εμπνευστικό success story, πολύτιμο, όχι μόνο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά για την Ευρώπη συνολικότερα, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

*Ο Παναγιώτης Κακολύρης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...