702
|

Ο μαραθώνιος απολογισμός της Ζωής

Avatar protagon.import 5 Αυγούστου 2015, 18:40

Ο μαραθώνιος απολογισμός της Ζωής

Avatar protagon.import 5 Αυγούστου 2015, 18:40

Ήταν μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε, σχεδόν, τρεις ώρες, με τα 100 λεπτά να είναι μονόλογος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μονόλογος σε πρώτο ενικό πρόσωπο και με αναφορές στην προσωπική της συμβολή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, πλέον, το κοινοβούλιο.

Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε απολογισμό εξαμήνου κι εφήρμοσε μία διαδικασία η οποία προκάλεσε αρκετά σχόλια στα social media, τόσο για το ύφος της, όσο και για το περιεχόμενό της.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταπιάστηκε από το θέμα του δημοσίου χρέους μέχρι την ιδιωτικοποίηση του νερού και από το ζήτημα των συμβασιούχων της Βουλής μέχρι τον σχολιασμό της απόφασης της δικαιοσύνης για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και μπορεί να απέφυγε να απαντήσει σαφώς εάν η Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια θα ασχοληθεί με το νέο Μνημόνιο που είναι έτοιμο προς υπογραφή, αλλά άφησε αιχμές για τη στάση ορισμένων υπουργών που αμφισβητούν τα πορίσματα της Βουλής. «Εάν η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού, τότε δεν είναι συμφωνία που μπορεί να ισχύσει. Εξετάζονται τα πάντα και κυρίως οι ευθύνες όσων εκβιάζουν. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα της έρευνας που κάνουμε και μάλιστα να αμφισβητούνται στα κανάλια», τόνισε με νόημα.

Από το… στόχαστρο της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν ξέφυγε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και δια της πλαγίας οδού. Η Πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές για τα συνεχόμενα non paper που βγαίνουν από το Μαξίμου και δήλωσε πως η ίδια και ο πρωθυπουργός πρέπει να συνεργάζονται ακόμη κι αν διαφωνούν. «Θέλω να πιστεύω πως ο ίδιος όπως κι εγώ εγγυόμαστε την ενότητα του κόμματος από το οποίο προερχόμαστε», προσέθεσε.

Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσε και ο Δημήτρης Στρατούλης, στην παρουσία του οποίου στάθηκε η ίδια η Κωνσταντοπούλου.

Τι είπε για

  • Το ζήτημα του χρέους: «Το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές, επονείδιστο και δεν πρέπει να το πληρώσουμε. Το πόρισμα της Επιτροπής αποκαλύπτει τον βαθμό ευθύνης της διαπλοκής στη δημιουργία του».
  • Για τον Γιάννη Στουρνάρα: «Δεν συνεργάστηκε με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens καθώς και με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους».
  • Για Το Ποτάμι: «Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίζεται αυτόκλητος προστάτης του κ. Πανούση και του κ. Μάρδα, οι οποίοι αν κι είναι υπουργοί της κυβέρνησης μου επιτίθενται».
  • Για την «τρόικα εσωτερικού»: «Η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να ζητούν την απομάκρυνσή μου. Είναι τρόικα εσωτερικού και δεν θέλω να πιστέψω πως αυτό που λέει ο Θεοδωράκης, πως ο Τσίπρας του ζήτησε να με ψηφίσει, ισχύει. Αν θέλουν, πάντως, μπορούν να καταθέσουν πρόταση μομφής».
  • Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Μας συνδέει μια συντροφική σχέση, μια σχέση ειλικρίνειας και σεβασμού. Τον τιμώ για όσα έχει προσφέρει. Η δήλωσή μου έξω από το Μαξίμου για την υποχρέωση συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών ηγετών ισχύει. Πρέπει να συνεργαζόμαστε ακόμη κι αν διαφωνούμε. Κι οι δύο είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συνηθίζω να μιλώ με non paper και διαρροές. Δεν νομίζω πως υπάρχει δυσαρμονία όταν η Πρόεδρος της Βουλής διαφυλάττει τη νομιμότητα».
  • Για το δημοψήφισμα: «Ήταν μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και το αποτέλεσμά του κρυστάλλινο. Και είναι παραβίαση της λαϊκής εντολής αυτό που γίνεται τώρα, αυτό το διάστημα. Είναι παραβίαση της εντολής που πήραμε τον Γενάρη. Δεν πρόκειται να προσχωρήσω σε τέτοιες λογικές».
  • Για το αν το όχι που είπε στο 2ο πακέτο την εντάσσει στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ: «Εξήγησα μέσα στη Βουλή γιατί ψήφισα όχι. Δεν έχω ενταχθεί σε τάσεις μέσα στο κόμμα, αν και τις θεωρώ σημάδι δημοκρατίας. Είναι ανεκτίμητη περιουσία του ΣΥΡΙΖΑ η εσωτερική δημοκρατία κι οι διαφωνίες που κατά καιρούς υπάρχουν. Είναι παραπλανητικό πως όλοι όσοι διαφωνούμε είμαστε από μία τάση».
  • Για το πώς μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και για πιθανές εκλογές: «Η δεδηλωμένη είναι 151 ψήφοι. Αυτά που λέγονται για 120 δεν έχουν καμία βάση. Η θεωρία που ακούγεται για 120 έχει βάση στα όσα έγιναν το 2012 από τον κ. Μανιτάκη. Η κυβέρνηση έχει πάρει 162 θετικές ψήφους με το που ορκίστηκε. Αν θέλει κάποιος να τη ρίξει μπορεί να το κάνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η κάλπη είναι μια δημοκρατική διαδικασία».
  • Για τη μητέρα της και τη θέση της στο ΕΣΡ: «Εάν επικρατήσει η λογική πως είναι παράνομη η σύνθεσή του, τότε θα πάρει η μπάλα όλες τις ανεξάρτητες Αρχές και θα ακυρωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η ερμηνεία που έχει ειπωθεί κι από τον κ. Παππά δεν μπορεί να επικρατήσει και πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν είναι αυτή η θέση της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News