705
|

Ο κόμπος στο στήθος

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 28 Ιουνίου 2015, 22:21

Ο κόμπος στο στήθος

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 28 Ιουνίου 2015, 22:21

(Εμπαιγμός: εξαπάτηση, παραπλάνηση και με τρόπο που δείχνει περιφρόνηση. Αυτό λέει το λεξικό του Τριανταφυλλίδη (του Αριστοτελείου Παν/μίου Θες/νίκης). Κρατείστε το στη μνήμη σας και πάμε παρακάτω.)

Στις 6/02/2015 η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος της Βουλής, είχε εξαγγείλει ότι «δεν θα γίνονται δεκτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης» είχε τονίσει. Πιο πριν (στις 11/06/2013), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ειρωνευτεί «κάποτε υπήρχαν τα βασιλικά διατάγματα. Σήμερα έχουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». Έκτοτε, η κυβέρνηση Τσίπρα και η Πρόεδρος της Βουλής κατέφυγαν σε κάμποσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου – κορυφαία, η αναθεώρηση της διαδικασίας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, το Σάββατο…

Το 2011, όταν ο Γ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της επόμενης δανειακής σύμβασης, ο Αλ. Τσίπρας είχε εναντιωθεί σφοδρά – «αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα "ευρώ και μέτρα ή έξοδος", τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας…» είχε πει στον Ν. Χατζηνικολάου στον ΑLPHA, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα». Το Σάββατο το βράδυ στη Βουλή τόνισε πως «διαφυλάσσοντας τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα, που θα γίνει την επόμενη Κυριακή, κανονικά, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας».

Την Κυριακή το πρωί αναμεταδόθηκε ότι ο Γ. Βαρουφάκης είπε στο BBC ότι η Αθήνα εξετάζει την προσφυγή στον μηχανισμό των capital controls. Όταν ο κόσμος έτρεξε στα ΑΤΜ, ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης στο twitter του διέψευσε ότι προέβη σ΄ αυτή τη δήλωση, δεδομένου μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια». Την Κυριακή το βράδυ δια στόματος πρωθυπουργού έγινε γνωστό, ότι αποφασίσθηκε η υιοθέτηση των περιορισμών των capital controls…

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής τέλος, όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ, θα κληθούμε να απαντήσουμε «εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Εurogroup της 25/06/2015». Όμως, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30/6, από κοινού λήγει και η σχετική συζήτηση. Επομένως, «το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο μετά τη λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος την Τρίτη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο BBC, ενώ τόσο ο Αυστριακός υπουργός Χ. Σέλινγκ αναρωτήθηκε «δεν υπάρχει συμφωνία, οπότε πώς μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες;», όσο και ο Γ. Ντάσελμπλουμ – όλοι τους, θυμίζω, είναι μέλη των φορέων που εκπόνησαν την πρόταση-ερώτημα του δημοψηφίσματος – σε δημοσιογραφικό ερώτημα «αν το πρόγραμμα εκπνεύσει την 30ή Ιουνίου, τι ψηφίζουν οι Έλληνες την Κυριακή;» απάντησε «μου κάνετε μια ερώτηση, που ίσως θα έπρεπε να απευθύνετε στην ελληνική κυβέρνηση»…

Μαζί με όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χτες στη δημοσιότητα το επίμαχο κείμενο-πρόταση – με τη συνοδευτική επισήμανση, πως πρόκειται για αυτές «που λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας». Κι ενώ ο πρωθυπουργός στη Βουλή είχε υπογραμμίσει ότι οι δανειστές «απαίτησαν την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό, δηλαδή στα ξενοδοχεία και την εστίαση, από το 6,5% στο 23%», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έγγραφο που διένειμε σημειώνει, πως η πρόταση που παραδόθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία την Τετάρτη το πρωί, προβλεπόταν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου».

Κι ενώ ο Ν. Φίλης με έμφαση τόνιζε ότι υποβολιμιαίως εμφανίζεται το διακύβευμα ως «ευρώ ή δραχμή», ο υπουργός Δ. Στρατούλης προπαγανδίζοντας το «όχι» στο δημοψήφισμα, ρώτησε συνταξιούχο «σε νοιάζει να είμαστε στο ευρώ και να μην έχεις λεφτά στη τσέπη;» – ποιος λοιπόν συνδέει το δημοψήφισμα με το ευρώ;

Με τούτα και με κείνα προσεγγίζουμε στη μέρα του δημοψηφίσματος, όπου κατά την προτροπή του πρωθυπουργού καλούμαστε να πούμε το «μεγάλο όχι». Επί της ουσίας όμως, λέγοντας «όχι» στην πρόταση των δανειστών, λέμε «ναι» σε τι ακριβώς; Στην επανάληψη της διαπραγμάτευσης ή στην εγκατάλειψή της; Και αν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, ποιο είναι το περίγραμμα των όρων που θα κάνει αποδεκτό η ελληνική κυβέρνηση; Ή θα εμπλακεί η ελληνική κοινωνία σε μια σειρά αλλεπάλληλων δημοψηφισμάτων;

(Όμως, γιατί αυτός ο κόμπος εδώ στο στήθος…)*

*Μαν. Αναγνωστάκης ΥΓ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News