Θέση υπέρ γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έλαβε την Κυριακή η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, εν μέσω της συζήτησης και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η προαναγγελία για την κατωχύρωση δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από την κυβέρνηση, εντός της τετραετίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε στην τηλεόραση του Mega τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν και είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται της ζωής των ανθρώπων και έχει διαφορετικές προσεγγίσεις. Εγώ ανήκω στην κατηγορία των εξαιρετικά παραδοσιακών ανθρώπων και έχω την οικογένεια πάνω από όλα. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι σήμερα δεν υπάρχου μόνο οι πυρηνικές οικογένειες ή οι παραδοσιακές. Υπάρχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που τα παιδιά είναι παιδιά χωρισμένων γονιών και υπάρχουν και παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. Ολα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν δικαιώματα. Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα».
«Αν είσαι παιδί ομόφυλου ζευγαριού, είσαι βιολογικό παιδί του ενός ή του άλλου, άρα αναγνωρίζεσαι ως βιολογικό παιδί του ενός μόνο και ας είναι το ζευγάρι το οποίο μεγαλώνει το παιδί, έστω και αν μας “ξενίζει” το είδος του ζευγαριού. Αν ο μη γένοιτο πεθάνει ο βιολογικός γονέας, το παιδί αυτό πηγαίνει στην Πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου», εξήγησε.
Συνεπώς, «τα παιδάκια αυτά σήμερα είναι αδικημένα από τον νόμο. Πρέπει να τα προστατεύσουμε γιατί αυτό καθεαυτό το σύμφωνο συμβίωσης έχει δώσει τα δικαιώματα στο ζευγάρι. Αυτοί που δεν έχουν δικαιώματα είναι τα παιδάκια. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό το θέμα γιατί η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις σε προβλήματα υπαρκτά».
Ερωτηθείσα για αυτούς που αντιδρούν από τις τάξεις της ΝΔ –μεταξύ των οποίων ο Μάκης Βορίδης και ο Αντώνης Σαμαράς– η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι «για θέματα συνείδησης δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία», άρα ούτε και «κυρώσεις», αν και άφησε κάποιες αιχμές.
«Οταν ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις, όπως υπάρχουν και τώρα. Είναι σε σεβαστό το να μην θέλει κάποιος να το ψηφίσει», ωστόσο «και το σύμφωνο συμβίωσης δεν το ψήφισαν, αλλά σήμερα το επικαλούνται, οι ίδιοι που τότε δεν το ψήφισαν», είχε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, η πρώην ΥΠΕΞ εξέφρασε αντίθετη άποψη από αυτή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, τασσόμενη υπέρ του διαλόγου με την Αγκυρα.
«Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά, οι επισκέψεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία συνεχίστηκαν, οι επαφές του κ. Σαμαρά με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ υπήρξαν, άρα όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική. Διότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον», σχολίασε μεταξύ άλλων η βουλευτής.
«Είναι εύκολο να λες “όχι” και να κατηγορείς και δυστυχώς στην Ελλάδα ο υγιής πατριωτισμός πάρα πολλές φορές είναι σε πιο αδύναμη θέση από την πατριδοκαπηλία που “πουλάει” πιο πολύ», όμως «η πραγματικότητα είναι μία: η Ελλάδα προσέρχεται με απόλυτη αυτοπεποίθηση (στον ελληνοτουρκικό διάλογο) και αυτό που εκφράζουν κάποιοι αμφισβητώντας κάποια πράγματα, είναι σαν να μην πιστεύουν στα επιχειρήματα της χώρας μας, στα επιχειρήματα του Διεθνούς Δικαίου, και να μην πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και ταυτόχρονα να έχει μία αμυντική στάση», συνέχισε.
Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία είναι θετικά, αλλά επειδή ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό δε σημαίνει ότι και μία χαραμάδα να υπάρξει, δεν πρέπει να μην την εκμεταλλευτούμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News