Νέο Eurogroup με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης στις 12.30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Είχε προηγηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, το βράδυ της Τρίτης ξανά τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που εξέτασε το ελληνικό αίτημα για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό την αποδοχή της συμφωνίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση θα υποβάλλει αίτημα για την αναβολή της δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε η ιστοσελίδα thepressproject.gr, η Ελλάδα ζητεί:
«Χρηματοπιστωτική βοήθεια για την σταθερότητα από τον ESM στη μορφή διετούς Δανείου ("Δάνειο") εφόσον όλες οι συνθήκες που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών καλύπτονται. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και τις υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας.
Σε συνδυασμό με το Δάνειο, η Ελλάδα αιτείται από τον EFSF την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναμόρφωση (σ.μ. επιμήκυνση) στο πνεύμα των προτάσεων που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέχρι το τέλος της περιόδου του Δανείου ή και νωρίτερα, η Ελλάδα στοχεύει να επανακτήσει πρόσβαση στις Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Αγορές για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό το Δάνειο και να τεθεί σε λειτουργία η Ελλάδα αιτείται την παράταση του τρέχοντος προγράμματος από το Eurogroup για μια σύντομη περίοδο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα κηρυχθεί τεχνική στάση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι πλήρως αφοσιωμένη στο να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της δημόσιο χρέος με τρόπο που εξασφαλίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.»
Τσίπρας: «Θα παραιτηθώ αν χάσω το δημοψήφισμα»
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα παραιτηθεί έτσι και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ΝΑΙ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν είναι πρωθυπουργός «παντός καιρού» και ότι θα σεβαστεί τις επιλογές του ελληνικού λαού. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Επικρατείας και η πρόεδρος της Βουλής, συνδέοντας, όπως είναι αυτονόητο, το βίο της κυβέρνησης με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι έκλεισαν τις τράπεζες γιατί οι εταίροι δεν αποδέχονται το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει επί της πρότασης. Αναφερόμενος στις προτάσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί έναν φαύλο κύκλο, ενώ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη. «Η Ελλάδα δεν έφυγε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μικρές, αν η λύση στα άλλα έρθει και στο "και πέντε", εμείς θα την πάρουμε.»
Οι βασικές επισημάνσεις του πρωθυπουργού:
- Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ. «Αν θέλουν, ας μας δώσουν απόψε ένα πρόγραμμα και να το πληρώσουμε. Τα τηλέφωνα μου είναι πάντα ανοιχτά.»
- Αν ο λαός θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, τότε θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς. Αν θέλουν ταπεινωμένο πρωθυπουργό, ας διαλέξουν, δεν θα είμαι εγώ.»
- Αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας. Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε.»
- Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών. Κάθε φορά που κάναμε υποχώρηση, εκείνοι ζητούσαν περισσότερα. «Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση»
- Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και στο αίτημα παράτασης.
- Το σχέδιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά οι εταίροι θέλουν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και να σβήσουν σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας.
- Είμαι ανοιχτός στο να πάμε σε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
- Aν ο Βαρουφάκης δεν είχε την εμπιστοσύνη μου, θα έφευγε. Έκανε λάθη, αλλά στοχοποιήθηκε.
Παρεμβάσεις Γιούνκερ-Μέρκελ
Το «Ναι» στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, θέτοντας το δίλημμα του δημοψηφίσματος από την πλευρά της Ευρώπης. Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την πρόταση των εταίρων. Και τους πολίτες να ψηφίσουν «Ναι», όποιο και αν είναι το ερώτημα. Πρόσθεσε ότι η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή και η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, αλλά και ότι δεν έχει να παρουσιάσει νέες προτάσεις. Αν ο ελληνικός λαός πει «Ναι» στις προτάσεις μας, τόσο το καλύτερο. Αν οι Έλληνες πολίτες ψηφίσουν «Ναι», τότε το μήνυμα θα είναι ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τους έλεγα ότι δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν. Πρέπει να πείτε «Ναι» όποια και αν είναι η ερώτηση. Το «Όχι» θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει «Όχι» στην Ευρώπη». Απαντώντας η κυβέρνηση είπε ότι ουσιαστικά ο κ. Γιούνκερ ψεύδεται καθώς η πρόταση που έδωσε υπηρετεί σκληρά υφεσιακά μέτρα.
Λίγο αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα κι έδωσε τη δική της εκδοχή για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. «Η διάθεση για συμβιβασμό εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και αυτό οδήγησε στο να υπάρξει διακοπή των συζητήσεων και δημοψήφισμα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να υπάρξει από τη μία πλευρά και ταυτόχρονα να υπάρξει αλληλεγγύη», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος και τόνισε με νόημα πως υπάρχουν «κανόνες και προνόμια που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη». H κ. Μέρκελ έκλεισε την προοπτική διαπραγμάτευσης μετά από ένα ενδεχόμενο «Όχι».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να διαπραγματευτεί για να πάρει κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι η ίδια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News