Με ομόφωνη γνώμη της Βουλής, και χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, αποφασίσθηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Η Εξεταστική θα έχει 23 μέλη, κατανεμημένα ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων – τη Δευτέρα τα κόμματα θα στείλουν στο προεδρείο τής Βουλής τα μέλη. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για Εξεταστική είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Διανθισμένη από πολλά δηλητηριώδη καρφιά, ατάκες και υπονοούμενα εξελίχθηκε την Παρασκευή η σφοδρή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή με πρωταγωνιστές -ως αναμενόμενο- τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη.
Ο κύριος άξονας της σύγκρουσης ήταν το αίτημα για εκλογές που διατύπωσε εκ νέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η απάντηση του Πρωθυπουργού ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει πρωθυπουργός, έστω κι αν περάσουν 25 χρόνια, όπως συνέβη με τον πατέρα του».
Νωρίτερα, τη διακομματική ψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν έντονες διαφοροποιήσεις για το σκεπτικό της υπερψήφισης αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για παρελκυστική τακτική.
Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη ΝΔ άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. «Κύριε Μητσοτάκη, σήμερα σκοπεύω να κάνω κριτική κι ελπίζω να μην απαντήσετε με μηνύσεις», ανέφερε.
«Τόσο η λίστα Λαγκάρντ, όσο και αργότερα τα CD του Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις μηνύσεις που κατατέθηκαν εναντίον της Ολγας Γεροβασίλη από τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Αντώνη Σαμαρά.
«Οι δέκα Παπασταύρου που λέγατε έχουμε φτάσει στο σημείο να μην είναι δέκα, αλλά το ίδιο πρόσωπο σε δέκα διαφορετικές λίστες», είπε και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως με την επιθετική πολιτική που ακολουθεί της ταιριάζει η παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
«Απαντήσεις δεν έχουμε πάρει, συνεχίζετε να καλύπτετε τον κύριο Παπασταύρου, που βρέθηκε και στα Panama Papers… Φτάνει η ώρα που θα λογοδοτήσει η παρέα που οδήγησε τη χώρα εδώ… Καλύπτονται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά χωρίς να δίνετε κανέναν λόγο. Σήμερα θα σας δοθεί η ευκαιρία να δώσετε στον λαό κάποιες απαντήσεις…» τόνισε.
«Στο μόνο που παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν καταφέρεστε εναντίον της χώρας υπέρ τρίτων. Οταν κάποιοι κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αυτά που πρέπει και θα φύγει από τη Σένγκεν, τους υπερασπιστήκατε. Οταν έκλεισαν τα σύνορα στη Βαλκανική διαδρομή, υπερασπιστήκατε αυτούς που έκαναν αυτή τη μονομερή ενέργεια, αλλά φταίει η ελληνική κυβέρνηση. Οταν πρόσφατα επιτέθηκαν σκοπιανοί αστυνομικοί σε πρόσφυγες, πήρατε τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Οταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα, πήρατε τη θέση του ΔΝΤ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Θα υπερασπιστείτε ποτέ τα συμφέροντα της χώρας; Τις θέσεις και τις ανάγκες της; Ή συνεχώς θα υπερασπίζεστε τις θέσεις τρίτων;».
«Η μόνη κριτική που μπορέσατε να μας κάνετε ήταν όταν ρωτούσατε “τι πήρατε για να βοηθήσετε τους πρόσφυγες;”. Δεν είχαμε ανάγκη να πάρουμε κάτι για να υπερασπιστούμε ανυπεράσπιστους ανθρώπους», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Η χώρα αξίζει πολλά παραπάνω από υπόδικους τραπεζίτες, χρεοκοπημένα κόμματα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ.
— Alexis Tsipras (@atsipras) April 15, 2016
«Ενώ εμείς κρατάμε τις κόκκινες γραμμές για τις περικοπές στις συντάξεις, εσείς σπεύδετε να πάρετε τη θέση των πιστωτών. Αλλά θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Είναι θράσος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για αριστερό ολοκληρωτισμό. Είναι θράσος να κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε αυτό που λέγεται διαπλοκή, που προσπαθεί για τις τηλεοπτικές άδειες…. Φτάσατε ακόμη και στο σημείο, όταν βγήκαν στη δημοσιότητα διαρροές από το Wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με την ουσία, αφήνατε άθλια υπονοούμενα για το από που προήλθαν. Αντί να πείτε πως δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκβιάσει ξανά την ελληνική κυβέρνηση, εσείς να παίρνετε τη θέση των δανειστών και να ζητάτε να αποκαλύψουμε από πού προέκυψαν οι διαρροές», είπε. «Αν ψάχνετε ενόχους να μην ψάχνετε σε αυτούς που υπερασπίζονται το δίκαιο του ελληνικού λαού».
«Η Αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα, γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία του καλοκαιριού».
«Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό για να μην κατακλυστεί η κοινωνία από μια παραπλανητική αφήγηση του κυριαρχικού κατεστημένου. Ηταν σχέδιο για να τη βγάλουν καθαρή οι πραγματικοί ένοχοι… Δεν μιλάμε για 200 οικογένειες, αλλά για μια ισχυρή κοινωνική δύναμη που έκοψε και έραψε την κοινωνία στα μέτρα της. Πόσο κόστισε αυτή η αυτοκρατορία του εύκολου χρήματος; Πόσο κοστίζουν τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ; Κι αν κάποια από αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν προ κρίσης. Πώς βίωσαν οι επιχειρήσεις αυτή την κρίση; Είχαν την ίδια αντιμετώπιση με τον λαό;».
«Ποια εγκληματική βούληση επέτρεψε τη συνέχιση της χρηματοδότησης εν μέσω κρίσης; Είναι η ίδια σκοπιμότητα που μάχεται με νύχια και με δόντια για να μη γίνει πραγματικότητα η αλλαγή. Το τρίγωνο αυτό υλοποίησε κρατικές πολιτικές χορηγώντας ασυλίες, τερματίζοντας δίκες, οδηγώντας υποθέσεις στο αρχείο. Ομως τα πρόσωπα και οι πολιτικές, που υποστήριξαν αυτό το σύστημα, ψυχορραγούν. Αλλά είναι πλέον αργά, το παιχνίδι έχει τελειώσει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων σημείωσε ότι αυτό ήταν στρεβλό. «Οσο μεγάλωνε ο δικομματισμός τόσο περισσότερα χρήματα έπαιρναν τα δύο κόμματα… Το συνολικό ποσό που έχει λάβει η ΝΔ από το 1999 είναι 301 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει για την ίδια περίοδο 296 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι τα τότε μεγάλα κόμματα είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικά κλειστό καρτέλ».
Αναφερόμενος στα χρέη των κομμάτων ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικό δανεισμό 125,5 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 197 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα. Τα μέλη σας; Δυστυχώς, έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας αλλά ο ελληνικός λαός» είπε.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος για ρυθμίσεις χρεών των κομμάτων στις τράπεζες με στόχο την ενημέρωση των πολιτών… Οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις θα καταργηθούν. Μέσα σε αυτές και η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που έδωσαν τα θαλασσοδάνειά σας… Θα επανεξετάσουμε το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων στα κόμματα. Η λύση δεν είναι η κατάργηση της χρηματοδότησης, αλλά η απόλυτη διαφάνεια. Ολα άλλαξαν στη χώρα, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ δεν άλλαξε. Ποιος ήταν ο λόγος που το τραπεζικό σύστημα επιβάρυνε τον φορολογούμενο, τα δάνεια των ΜΜΕ αντί να εξοφλούνται, να αναχρηματοδοτούνται; Και ποιο ήταν το αντάλλαγμα; Ποια ήταν η συμφωνία και μεταξύ ποιων;» είπε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τα δάνεια στα ΜΜΕ
«Η κυβέρνηση στην τράπεζα, η τράπεζα στο κανάλι , το κανάλι στην κυβέρνηση» απάντησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
«Δεν θα συνεχίσουμε αυτή την ασυλία για την προστασία τους. Θα υποστούμε το κόστος. Νόμιζαν ορισμένοι ότι η συνεχής επίθεση θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσπάθειά μας. Τελικά, είναι τα παράσημά μας. Θα χάσουμε όταν αυτοί που σας προστατεύουν με νύχια και με δόντια αρχίσουν να στηρίζουν εμάς. Κι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Ποτέ δεν θα ανεχθούμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες» κατέληξε.
Η ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη
«Κύριε Τσίπρα, πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να ξεκινήσετε όπως ξεκινήσατε; Θα μας βάλετε και τρία μέτρα κάτω από το χώμα επειδή προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; Απαγορεύεται;» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Θα μείνετε στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών. Να φύγετε μια ώρα αρχύτερα… Τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας συμφέροντα» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών των κλειστών τραπεζών. «Θα την υπερψηφίσετε αυτή την πρόταση; Είναι καιρός να μάθουμε αν το σχέδιο που ετοίμαζαν πέρυσι τέτοιο καιρό οι υπουργοί σας ήταν σε γνώση σας. Είναι σημαντικό να μάθουμε ότι το μάθημα σας έγινε πάθημα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την Αξιολόγηση δεν πείθει κανέναν ότι μάθατε από τα παθήματά σας. Και αναρωτιέμαι: Αν επιδιώκατε η χώρα να μη ζήσει την εμπειρία του περσινού καλοκαιριού τι θα κάνατε».
«Είναι σημαντικό να μάθουμε εάν πέρυσι υπήρχε σχέδιo Grexit και εάν ήταν εν γνώσει σας… Εμπεδώνεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που, αντί να διαπραγματεύεται, παίζει παιχνίδια. Ξαναζούμε το 2015, ξαναζούμε την καταστροφή.. Δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος. Εχετε απωλέσει κάθε αξιοπιστία προς τους Θεσμούς που, ασθμαίνοντας, φεύγουν από την Ελλάδα για να αποφύγουν τις παρακολουθήσεις. Ενισχύσατε ακόμα περισσότερο τον ρόλο του ΔΝΤ. Στήνετε άλλη μια κακοστημένη παράσταση μόνο που το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια… Κι ενώ εσείς διαπραγματεύεστε συνεχώς η κλεψύδρα αδειάζει δραματικά» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Κάθε εβδομάδα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αδυνατίζει. Τα κακά πέρασαν τα χειρότερα έρχονται… Η Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει γίνεται Banana Republic – ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας. Εκεί τη φέρατε τη χώρα. Και αυτή την ύστατη στιγμή θυμηθήκατε να αναζητήσετε τις ευθύνες για τα κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος» υπογράμμισε.
Κάθε μέρα που περνά το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό #vouli
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 15, 2016
«Η πρότασή σας δεν θέλει διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα… τα δείγματα γραφής σας είναι πολλά τον τελευταίο χρόνο. Εχετε απόλυτο δίκιο. Υπήρχε μια παράλογη πρακτική να δανείζονται τα κόμματα έναντι μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων… θα σας διηγηθώ μια ιστορία ενός μικρού κόμματος. Το 2010 σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος στην τράπεζα και αναφερόταν σε επιχορήγηση πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ…» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ΝΔ προχωρά με τρεις αρχές: διαφάνεια, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και όχι δάνεια. Η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά της. Δεν θα επιβαρύνει άλλο τους έλληνες πολίτες… Εμείς τη δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη και θα είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Αποκαλύψτε και εσείς τα οικονομικά σας στοιχεία, αντί να μας κουνάτε το δάχτυλο. Πώς χρηματοδοτήσατε τις τρεις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες; Ασχοληθείτε με τα του οίκου σας» προκάλεσε τον κ. Τσίπρα.
«Κλείσατε άρον άρον την υπόθεση του κ. Σταθάκη και ψηφίσατε τροπολογίες για τη διαχείριση του πανεπιστημίου Κρήτης… Εχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των υπουργών σας. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις για στελέχη της ΝΔ προδικάζετε αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Στοχοποιείτε στελέχη και στερείτε το δικαίωμα από δίκαιη δίκη, ενώ κουκουλώνετε κάθε υπόθεση που αφορά τα δικά σας στελέχη. Μη μας κουνάτε το δάχτυλο. Δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να το κάνετε… », πρόσθεσε.
«Μας είχατε προϊδεάσει με διαρροές ότι θα κάνετε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Και δεν είπατε τίποτα. Ο κ. Δραγασάκης είχε πει όταν ήταν στην αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τα ονόματα της διαπλοκής. Μάθαμε ακόμα ότι στον ελεύθερο χρόνο σας φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους που εσείς καταγγέλλετε!», ανέφερε ενώ είπε ότι τα δύο θέματα της Εξεταστικής είναι διαφορετικά και πρέπει να υπήρχαν δυο διαφορετικές επιτροπές.
«Η ΝΔ διαφωνεί με τον χρόνο και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα αλλά θα υπερψηφίσουμε την πρόταση» είπε και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινωνίας αλλού. Προσπαθείτε να στρέψετε την κοινή γνώμη μακριά από τον λασπότοπο της Ειδομένης και τη φαβέλα του Πειραιά. Και έχετε αφήσει τα σύνορα στους σκοπιανούς συνοριοφύλακες».
«Για την πρώτη φορά Αριστερά, το φιλότιμο είναι απωθημένο και έχετε απεμπολήσει το αίσθημα της ντροπής» είπε αναφερόμενος στους υπουργούς που διαφώνησαν με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. «Ούτε ντροπή δεν υπάρχει στην κυβέρνησή σας. Η εικόνα μια κυβέρνησης η οποία αντιπολιτεύεται τον εαυτό της θα ήταν φαιδρή αν δεν ήταν και τόσο τραγική».
«Το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες ψάχνουν από κάπου να κρατηθούν… Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η πατρίδα μας. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας και τις δικές σας ευθύνες. Η ΝΔ πιο σύντομα απ’ ότι περιμέναμε θα κληθεί να αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της χώρας γιατί έτσι που τα κάνατε δεν υπάρχει άλλη επιλογή» κατέληξε.
Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα
«Κύριε Μητσοτάκη ξεκινήσατε την ομιλία σας με μία επιθετική φράση, ότι εμείς σας εκβιάζουμε και σας απειλούμε. Λέτε ότι σας απειλούμε να σας βάλουμε τρία μέτρα κάτω από τη γη. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά δεν θα μπει. Ούτε αυτό, ούτε το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής, ούτε της λίστας Λαγκάρντ» είπε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός.
«Εχετε το θράσος να βάζετε στην ίδια μοίρα τα δάνεια τα δικά σας με ένα κόμμα του 3%. Εχετε το θράσος να συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει υποθήκη τα κτίρια της Κουμουνδούρου, εσείς τι εγγυήσεις είχατε βάλει, κ. Μητσοτάκη; Συγκρίνετε έναν δανεισμό 200 εκατομμυρίων με έναν δανεισμό με υποθήκη, της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
«Συγκρίνατε την υπόθεση Παπασταύρου με την υπόθεση του κ. Σταθάκη. Κάνετε έναν άθλιο συμψηφισμό. Η Επιτροπή Πόθεν Εσχες, στην οποία δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για την υπόθεση του κ. Σταθάκη και του κ. Φλαμπουράρη απεφάνθη και έβαλε και τις δύο υποθέσεις στο αρχείο…».
«Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας, κ. Μητσοτάκη. Ατυχήσατε γιατί σήμερα ο Μάριο Ντράγκι εξέδωσε μια ανακοίνωση που θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας περί κατάρρευσης της οικονομίας χωρίς δράκο… Η Αξιολόγηση έρχεται, θέλετε δεν θέλετε, χωρίς επιπλέον μέτρα όπως θέλει το ΔΝΤ. Είπατε ότι αργά η γρήγορα θα φύγουμε. Υπενθυμίζω ότι το αργά διαφέρει από το γρήγορα».
Δευτερολογία Μητσοτάκη
«Αναρωτιέμαι πόση λίστα Λαγκάρντ και πόσους Παπασταύρου μπορεί να καταναλώσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα απαντήσω εγώ αλλά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί, κύριε Τσίπρα. Ο κύριος Παπασταύρου έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.
«Και έρχομαι στο άλλο αγαπημένο σας θέμα αυτό του ΔΝΤ. Στη συνέντευξη που αναφερθήκατε, είπα ότι συμφωνώ με τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, αυτά που υπογράψατε. Οσο για το ζήτημα της υποκλαπείσας συνομιλίας, σας κατηγόρησα ότι η δραματοποίηση της διαρροής δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα στη διαπραγμάτευση.
«Ευπρόσδεκτη η δήλωση του κ. Ντράγκι. Εμείς σας εγκαλούμε για την καταστροφή της περιουσίας των Ελλήνων. Ακόμα δεν μου απαντήσατε. Θα ψηφίσετε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή; Θα είχατε κάθε λόγο να λάμψει η αλήθεια» σημείωσε.
«Κλείνω με την καραμέλα για τα επιπλέον μέτρα. Υποθέτω ότι εννοείται επιπλέον των επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Γεννηματά: «Το έργο ηρωική διαπραγμάτευση νούμερο 2 δεν έχει επιτυχία ούτε με στολή παραλλαγής»
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για κινήσεις χωρίς σχέδιο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και δεν δίστασε να εκφράσει τις ανησυχίες τις και για πολύ έντονες προκλήσεις της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα.
Τι φοβάστε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλετε να κάνουμε εξεταστική για την οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα; Διαφάνεια αλά καρτ δε γίνεται.
— ΠΑΣΟΚ (@pasok) April 15, 2016
Αναλυτικά, η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε:
«Το έργο διαπλοκή, το έργο λάσπη, το έργο κοκορομαχία συνεχίζεται ενώ η χώρα βυθίζεται. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και δεν θα ξεφύγετε από αυτή.
Η πραγματικότητα δεν συμψηφίζεται ούτε με τον λαϊκισμό ότι με τη διχαστική ρητορική ούτε με τα νταϊλίκια. Φαίνεται πως δεν μάθατε τίποτα από τα περσινά λάθη και το πόσο πίσω οδηγήσατε τη χώρα που το πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Είστε μία κυβέρνηση που κάθε μέρα ψάχνει μία κρυψώνα για να κρύψει όσα είπε την προηγούμενη. Πανηγυρίζετε για την απόφαση Ντράγκι χωρίς να αντιλαμβάνεστε πως η απόφαση είναι μισή καθώς δεν αφορά τα ομόλογα του Δημοσίου και θα σας θυμίσω πως την απόφαση αυτή θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει ένα χρόνο πριν.
Στο θέμα της Αξιολόγησης είναι προφανές πως προχωράτε χωρίς σχέδιο, χωρίς προορισμό και χωρίς στρατηγική. Το έργο «ηρωική διαπραγμάτευση νούμερο 2 δεν έχει επιτυχία ούτε με στολή παραλλαγής». Κύριε Τσίπρα, κατεβάστε την παράσταση πριν η νέα κωμωδία εξελιχθεί σε πολιτική τραγωδία για τη χώρα».
Αναφερόμενη στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό η κυρία Γεννηματά σημείωσε «η συμφωνία που υπογράψατε είναι μία πολύ κακή συμφωνία και καλά θα κάνετε τουλάχιστον να φροντίσετε να εφαρμοστεί στο απόλυτο. Δυστυχώς μόνο στα χαρτιά έχουμε κυβέρνηση. Εχετε γίνει μία ΜΚΟ, η ΜΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η οποία είναι και ανύπαρκτη».
«Θα στηρίξουμε τη σημερινή ψηφοφορία για Εξεταστική όπως θα στηρίξουμε και ανάλογη Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων. Εμείς πρώτοι το έχουμε θίξει και το έχουμε προτείνει και σε αυτό το πεδίο έρχεστε δεύτεροι. Ο ελληνικός λαός καλώς απαιτεί απαντήσεις. Υπήρξε υπερδανεισμός; Ναι, υπήρξε. Καλώς υπήρξε; Οχι, κακώς, κάκιστα, σημειώνουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ όντως δανείστηκε το 2010 μεγάλα ποσά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δραστικής μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Σήμερα, το 60% της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση των δανείων του κόμματος».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε επίσης πως «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έδωσε για έλεγχο τα οικονομικά του σε 6 από τις σημαντικότερες εταιρείες ορκωτών λογιστών και το πόρισμά του βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης από τον Μάιο του 2014. Προκαλώ λοιπόν όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο και τότε ελάτε να συγκριθούμε σε αυτή τη Βουλή».
Η κυρία Γεννηματά, αναφερόμενη στα δάνεια των ΜΜΕ, σημείωσε «βεβαίως να ψαχθούν και να ερευνηθούν με στόχο βέβαια να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα στο μέλλον. Η υπονόμευση του ΕΣΤ δεν μας πείθουν για τις προθέσεις κάθαρσης, μας δείχνουν πως επιχειρείτε τη δημιουργία καθεστωτικών σχηματισμών».
Θεοδωράκης: Να σταματήσει η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται ως κατακτητής
«Το κομματικό κράτος είχε πάντα προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, δεν γινόταν καμία έρευνα ενεργητικού – παθητικού και το μόνο κριτήριο για να χορηγηθεί ένα δάνειο ήταν η μελλοντική κρατική χρηματοδότηση», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας πως δεν ευθύνονται όλες οι παρατάξεις «συλλήβδην» για τα δάνεια.
Οπως ξεκαθάρισε, το Ποτάμι ζητά διαφάνεια και κανόνες στις κομματικές δαπάνες, το πολιτικό χρήμα, την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, την κρατική διαφήμιση και τα κονδύλια των υπουργείων που απασχολούν δημοσιογράφους, αλλά για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως ‘κατακτητές’ στην δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές».
Σ.Θ:"Το κομματικό κράτος του χθες & το κομματικό κράτος του σήμερα γεννά αμαρτωλά τρίγωνα & αμαρτωλές χρηματοδοτήσεις" #topotami #vouli
— To Potami (@ToPotami) April 15, 2016
Κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση των εξόδων του Ποταμιού στις ευρωεκλογές (100.000€), τις βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου (905.000€) και Σεπτεμβρίου (480.000€) του 2015, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει δημοσιοποιήσει όλες του τις εκλογικές δαπάνες.
Για τις «αμαρτωλές δανειοδοτήσεις» των κομμάτων, ο κ. Θεοδωράκης είπε χαρακτηριστικά πως αν ήταν οι διαχειριστές μιας επιχείρησης που είχαν πάρει με τέτοιους όρους δάνεια, «είτε θα είχαν φύγει από την χώρα είτε θα είχαν μπει φυλακή – καθώς και τα στελέχη των τραπεζών που τα ενέκριναν».
«Η δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια, καταλογισμό ατομικής ευθύνης και ποινές» και ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα πράξει» όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, κατηγορώντας την συγκυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με «προσχηματικές» εξαγγελίες.
Λεβέντης: Τα κυβερνητικά στελέχη που ήταν σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν παραπονιούνταν για τα δάνεια
Τα κυβερνητικά στελέχη που ήταν παλιά στο ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Καμμένος όταν ήταν στη ΝΔ δεν παραπονιούνταν για τα δάνεια που έπαιρναν τα κόμματά, τους δήλωσε σκωπτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. «Όταν τα παίρνανε τα δάνεια ήταν καλά;» διερωτήθηκε.
«Μήπως ο σκοπός της κυβέρνησης με την επιτροπή είναι να παίρνουν επίδομα οι βουλευτές; Γιατί δεν φαντάζομαι ότι θα μακροημερεύσει αυτή η Βουλή» πρόσθεσε ο Βασίλης Λεβέντης, κάνοντας λόγο για «νέο σόου στη Βουλή»
«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε νόμο για το πολιτικό χρήμα, υπάρχει νόμος ήδη, τι άλλο χρειάζεται μπαμπούλα θα βάλετε; Big Brother;» δήλωσε δε ο Βασίλης Λεβέντης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ επανέλαβε τις προτάσεις του για απλή αναλογική, μείωση του αριθμού των βουλευτών και περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50%.
Καμμένος: Η αξιοπιστία του ελληνικού συστήματος εξαρτάται από την Eξεταστική Eπιτροπή
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ποιοι είναι οι νταβατζήδες που έλεγξαν τη μεταπολίτευση», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.
Μιλώντας στη συνεδρίαση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων, ο Πάνος Καμμένος, αφού εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η αξιοπιστία του ελληνικού συστήματος εξαρτάται από την Eξεταστική Eπιτροπή για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ.
«Και αν υπάρχουν κόμματα που έχουν μετανοήσει οφείλουν να φέρουν τα στοιχεία στην επιτροπή», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν κάνουμε πίσω ούτε στις υποθέσεις των ΜΜΕ που απειλούν την εκάστοτε εξουσία. «Εκλογές το 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Ο υπουργός Επικρατείας παραστατικός, ο Πρωθυπουργός σε αμυντική στάση, ο Πάνος Καμμένος χαμογελά (Nick Paleologos / SOOC)
Νίκος Παππάς: Τα υπάρχοντα κανάλια συσσώρευσαν χρέη 1 δισ. ευρώ
«Το οριστικό σπάσιμο του “φαύλου κύκλου” των υπερχρεωμένων τηλεοπτικών καναλιών φέρνει η προκήρυξη για την αδειοδότησή τους που αναρτήθηκε σήμερα για διαβούλευση», σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παππά.
Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής είπε: «Με προσωπική ικανοποίηση το λέω ότι σήμερα το πρωί δημοσιεύτηκε στη διαβούλευση η προκήρυξη για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Θεωρώ, ότι είναι μια σημαντική στιγμή», για να επισημάνει ότι «η προκήρυξη θα μείνει αναρτημένη για μια εβδομάδα και πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δεχθεί παρατηρήσεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που θα καταθέσουν κόμματα και επαγγελματικοί φορείς». Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις στον χώρο της τηλεόρασης δεν λειτούργησαν με όρους αγοράς. «Τα υπάρχοντα κανάλια λειτουργούν χωρίς άδειες και συσσώρευσαν χρέη 1 δισ. ευρώ» είπε για να υποστηρίξει ότι η Εξεταστική Επιτροπή οφείλει να ερευνήσει «με ποιους κανόνες νομιμότητας παραβιάστηκε ο κανόνας βιωσιμότητας».
Ο ίδιος δε, απευθύνθηκε στους παλιούς βουλευτές της ΝΔ, υπενθύμισε τον αντίστοιχο νόμο που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση Καραμανλή και ο κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος για να επισημάνει «Καλώ τη ΝΔ να περάσει στην όχθη της δημιουργικής κριτικής για να πάμε μαζί στο νέο τηλεοπτικό τοπίο με βιώσιμα σχήματα».
Αναρτήθηκε στο opengov.gr η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με 27 χρόνια καθυστέρηση. https://t.co/rf5VXCMyJm
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) April 15, 2016
Νωρίτερα, ωστόσο, άσκησε κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ λέγοντας «από τη μια εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν είναι συνεπής προς το ΔΝΤ και παράλληλα μας εγκαλεί ότι προδίδουμε τις αξίες τής Αριστεράς. Αυτό είναι αντίφαση. Παράλληλα, κάνει αντιπολίτευση με συμψηφισμούς. Θεωρεί ότι ένα ορεινό οικόπεδο με ΕΝΦΙΑ 4 ευρώ είναι το ίδιο με υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Για την ΝΔ δεν υπάρχει ζήτημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε για δεξί του χέρι έναν εξπέρ των Off Shore. Επίσης, η ΝΔ υποστηρίζει ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση η οικονομία πήγαινε από το καλό στο καλύτερο και ήρθαμε εμείς και τα γκρεμίσαμε όλα. Ομως, είναι καταστροφή ότι η χώρα είναι πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ; Είναι καταστροφή ότι ξεκίνησαν όλα τα μεγάλα έργα. Ότι έρχεται φορολογικό που κατανέμει τα βάρη σε εισοδήματα άνω των 50 χιλ ευρώ;».
Σε άλλο σημείο κατηγόρησε την αντιπολίτευση να αποσύρει το επιχείρημα περί μονομερών ενεργειών σημειώνοντας «μη χρησιμοποιείτε εξυπνακισμούς. Ας μη βρίσκουν οι εκτός τους καλύτερους δικηγόρους τους στην Ελλάδα».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι στη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφωνήθηκε η ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της Αξιολόγησης χωρίς επιπρόσθετα μέτρα. Απευθυνόμενος δε προς τη ΝΔ είπε «συμφωνούμε με αυτή τη λογική ή συμφωνείτε με όσους κλείνουν το μάτι και χρησιμοποιούν την τακτική καθυστερήσεων; Πριν από το Δημοψήφισμα η κυβέρνηση έκανε αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος ώστε να μην πάμε με εκβιασμούς στην κάλπη. Το αίτημα απορρίφθηκε. Πώς το αξιολογείτε; Καλώς μας εκβιάσανε; Πώς πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση;».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News