Τα πολιτικά κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων στις 6 Μαΐου χωρίζονται πλέον σε Μνημονιακά και αντι-Μνημονιακά. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία, ενώ στη δεύτερη, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΛΑΟΣ, το ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΚΚΕ. Οι Μνημονιακοί τοποθετούνται περίπου στο κέντρο του πολιτικού φάσματος αλλά καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα παρουσιάζουν υπόγεια αντιμνημονιακά ρεύματα, μπορούμε να πούμε ότι οι αντιμνημονιακοί, τέμνουν οριζόντια το τμήμα αυτό του πολιτικού φάσματος. Η αριστερά μοιράζεται για πρώτη φορά με την δεξιά και ιδιαίτερα την άκρα δεξιά, την στράτευση κατά του Μνημονίου.
Τί σημαίνουν όμως οι δύο τάσεις; Όσοι είναι υπέρ του Μνημονίου (έστω και αν μερικοί σέρνουν τα πόδια τους) αντιλαμβάνονται ότι η επιλογή ανάμεσα σε δύο δυσάρεστα, αποκλείει το δεύτερο ως θανατηφόρο – και ας λέει συνεχώς ο κ. Κουβέλης ότι η άποψη αυτή σκοπό έχει «να κατατρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους».
Οι αντιμνημονιακοί περιλαμβάνουν τους διαμαρτυρόμενους αριστερούς και δεξιούς για τις απώλειες στα εισοδήματά τους. Η διαμαρτυρία κλιμακώνεται από το ΚΚΕ που προτείνει έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κουβέλης τάσσεται κατά του Μνημονίου αλλά υπέρ της παραμονής στο ΕΥΡΩ. Την εντυπωσιακή αυτή ακροβατική πράξη πρεσβεύει και ο κ. Τσίπρας. Παρά την προσβλητική απόρριψη της κας Παπαρήγα (δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους) ο κ. Τσίπρας επιμένει στη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης της αριστεράς «που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το Μνημόνιο της καταστροφής». Οι αντιμνημονιακοί γενικώς προτείνουν θαυμαστές λύσεις όπως η διαγραφή όλου ή μέρους του χρέους, η αναστολή πληρωμής για απροσδιόριστα χρονικά διαστήματα «με δική μας μονομερή απόφαση, η απαλλαγή από το Μνημόνιο και η εκδίωξη της τρόικας» (Π. Κ. Ιωακειμίδης, ΤΑ ΝΕΑ, 20 Απριλίου 2012). Είναι ασαφές αν τα κόμματα της άκρας δεξιάς προτείνουν παραμονή ή αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Οι τελευταίοι σε αντίθεση με την αριστερά, τονίζουν τον εθνικό χαρακτήρα του διλήμματος και όχι τον ταξικό. Πρόκειται για διαχωρισμό που μας επαναφέρει στην διαφοροποίηση δεξιάς – αριστεράς, αλλά αυτή τη φορά με κοινή πολεμική ιαχή: Το Μνημόνιο ως ταξικός και εθνικός κίνδυνος.
Δυστυχώς ουδείς από τους παραπάνω συζητάει τις συνέπειες από την άρνηση να τηρήσουμε τους όρους των συμφωνηθέντων. Λίγοι κατανοούν ότι έξοδος από το ΕΥΡΩ σημαίνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – σύζευξη που έγινε για πρώτη φορά επίσημα την Τρίτη από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στην έκθεσή του. Σκεφτείτε μια Ελλάδα εκτός Ε.Ε., συντροφιά με την Αλβανία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τις δύο χώρες της Ευρώπης που δεν ενδιαφέρονται προς το παρόν να γίνουν μέλη. Την χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, την Νορβηγία, και την επίσης εύπορη Ελβετία. Γιατί δεν μας προετοιμάζουν για αυτά τα ενδεχόμενα οι πολέμιοι του Μνημονίου; Δεξιοί και αριστεροί.
*Ο Θάνος Βερέμης είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών με τη Δράση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News