891
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη βίλα του στο Σότσι | Sputnik/Evgeny Odinokov/Kremlin via REUTERS

Μητσοτάκης – Πούτιν για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 13:54
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη βίλα του στο Σότσι
|Sputnik/Evgeny Odinokov/Kremlin via REUTERS

Μητσοτάκης – Πούτιν για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 13:54

Μία ημέρα μετά την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ για την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στη θερινή κατοικία που διατηρεί ο ρώσος πρόεδρος στις ακτές της Κασπίας. Καθώς το timing έχει πάντα σημασία στη (γεω)πολιτική, ο Πρωθυπουργός έγινε ο πρώτος που συναντά τον πρόεδρο της Ρωσίας μετά την «ψυχροπολεμική» τηλεδιάσκεψη που είχε ο τελευταίος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τρίτη.

Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση 45 λεπτών και είχε για ατζέντα το Ενεργειακό, την τουριστική συνεργασία και το κοινό αφιερωματικό έτος (το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας), καθώς επίσης τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, αλλά και την πορεία της πανδημίας της Covid-19, παγκοσμίως.

Yποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

«Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας στη Ρωσία», είπε ο ρώσος πρόεδρος στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Πρωθυπουργού, για να συμπληρώσει: «Στην αρχή θα ήθελα να σταθώ σε ζητήματα παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά, τα οποία σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, με τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την ιστορία και το έτος ιστορίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος. Και ακριβώς αυτό το έτος ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Και όπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο ελληνικός λαός».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τονίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35% φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2009. Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές, καλές συμφωνίες, και ετοιμάστηκε ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε. Όλα αυτά, αλλά και άλλα ζητήματα θα τα συζητήσουμε κατά τη σημερινή μας συνάντηση, σε τυπική συνάντηση, σε τυπικές συνθήκες, αλλά και σε ανεπίσημες συνθήκες με γεύμα εργασίας. Καλώς ορίσατε», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα περιθώρια βελτίωσης των διμερών σχέσεων στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Θυμήθηκε εξάλλου ότι είχε επισκεφτεί την περιοχή του Σότσι, πριν 30 χρόνια, συνοδεύοντας τότε τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρόεδρε, για την πρόσκληση και για τη θερμή σας υποδοχή», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μία χρονιά η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση η οποία οδήγησε τελικά στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των μεγάλων δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα τελικά κατέκτησε την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Και ήταν σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας με την οικονομία.

»Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων και ως προς το διμερές μας εμπόριο αλλά και ως προς τον τουρισμό. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Και πάλι σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μία περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πάρα πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια όταν συνόδευα τον πατέρα μου, τότε Πρωθυπουργό που είχε επισκεφθεί την Ανάπα και το Γκελεντζίκ. Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019, ενώ συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπευθύμιζαν ότι το σημερινό τετ α τετ έπεται της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ρώσο ομόλογο του, Μιχαήλ Μισούστιν, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Ιανουαρίου. Τότε είχαν συζητηθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και της επανενεργοποίησης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας.

Μητσοτάκης και Πούτιν αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 – 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News