Οι τελευταίες ρητορικές εξάρσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποκορύφωμα το περιβόητο πια «Μητσοτάκης γιοκ», δεν έμειναν αναπάντητες από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Φόρουμ του Νταβός, Μπέργκε Μπρέντε, επανέλαβε για όσους στη γείτονα –και όχι μόνο– δυσκολεύονται να το χωνέψουν, ότι δεν πρόκειται να πάψει να υπερασπίζεται, σε όλα τα φόρουμ, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να εκθέτει διεθνώς την παραβατική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονές μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον Μπέργκε Μπρέντε. «Από την άλλη, όμως», ξεκαθάρισε, «εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα διεθνοποιήσω ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Πρωθυπουργός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:
«Κάνει λάθος ο πρόεδρος Erdogan αν νομίζει πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή πως δεν θα διεθνοποιήσω τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας». #wef22 pic.twitter.com/Wdtj5lhRTm— e-Αmyna (@e_amyna) May 25, 2022
Κληθείς να σχολιάσει την ατάκα Ερντογάν, «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης», ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στην κρίση του Εβρου το 2020 και τα όσα αντίστοιχα έλεγε τότε ο τούρκος πρόεδρος:
«Θυμάμαι ότι το 2020, όταν η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό και εμείς προστατεύσαμε τα σύνορά μας και φέραμε την ηγεσία της ΕΕ στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ο κ. Ερντογάν έλεγε τα ίδια ακριβώς πράγματα».
Αναφερόμενος στον άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά την τελευταία περίοδο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική και στέλνοντας μήνυμα στην αντίπερα πλευρά του Αιγαίου, πρόσθεσε:
«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της».
- Διαβάστε: «Οχετός» Μπαχτσελί κατά Μητσοτάκη
Αφού εξάλλου εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα ήταν λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για την εισδοχή των δύο νέων μελών στη Βορειοατλαντιή Συμμαχία, μόνο και μόνο για να κερδίσει κάποιου είδους οφέλη.
Τώρα -τόνισε- είναι η ώρα να είμαστε ενωμένοι και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι άλλη μια πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενισχύοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ενισχύουμε και το ΝΑΤΟ, ήταν μία ακόμη επισήμανσή του.
Στο σχόλιό του για τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΕΕ απέδειξε την ενότητα της, αλλά και την ταχύτητα της σε ό,τι αφορά στην επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Η κρίση στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να σκεφτεί πολύ πιο στρατηγικά και εν προκειμένω το ζήτημα της στρατηγικής της αυτονομίας, του οποίου είμαι ένθερμος υποστηρικτής πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε, ενώ «σε ό,τι αφορά την ενέργεια, έχουμε πλέον έναν επιπρόσθετο στόχο, αυτόν της ταχείας απεξάρτησης από τη Ρωσία, επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς είναι βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Ελλάδα που εξαρτάτο από τα προγράμματα διάσωσης δεν υπάρχει πλέον», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που, όπως είπε, αποτελεί «μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις για το πόσο έχει αλλάξει η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια».
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του αντέστρεψε την πρακτική της υπερφορολόγησης που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας στη συνέχεια της σχετικής αναφοράς του:
«Δική μας δουλειά ήταν να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης και το κάναμε κυρίως μέσω διεθνών και εγχώριων επενδύσεων, κάτι στο οποίο σημειώσαμε επιτυχία. Και το κάναμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας βιωσιμότητα, γιατί πλέον η Οικονομία μεγαλώνει με γοργότερους του αναμενομένου ρυθμούς, κάτι που φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές τομές στο νομοθετικό πλαίσιο και έχουμε ψηφιοποιήσει το κράτος, έχουμε μειώσει την γραφειοκρατία με τους Έλληνες να είναι πολύ χαρούμενοι που συναλλάσσονται με το κράτος μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους χωρίς να υποχρεούνται να στέκονται σε ουρές».
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, μετά και το «πράσινο φως» που άναψε (εδώ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση.
«Τον Αύγουστο», σημείωσε, «θα έχουμε τελειώσει με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, η εν λόγω απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή μέσα στο 2023».
Στα ενεργειακά τέλος, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τομέα-κλειδί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επαναλαμβάνοντας ότι θα θέσει το θέμα της λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας, καθώς, όπως είπε, δεν θέλει να φθάσουμε στο σημείο που η Ελλάδα θα λαμβάνει μέτρα στήριξης συνεχώς σε εθνικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει στήριξη σε ευρωπαϊκό. Είναι σημαντικό, τόνισε, να επενδύσουμε στο μέλλον, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό το να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αύριο, ή τον επόμενο μήνα, σε τρεις μήνες ή ακόμη περισσότερο τον επόμενο χειμώνα για να στηρίξουμε τον κόσμο.
Η συζήτηση περιεστράφη γύρω και από την πράσινη μετάβαση, καθώς και μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να οργανώσει και να αντιμετωπίσει η ΕΕ και ολοκληρώθηκε με αναφορά στις αξίες αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ.
Συνάντηση με Κούλεμπα…
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, τον οποίο και διαβεβαίωσε για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας τόσο απέναντι στη ρωσική εισβολή, όσο και στον δρόμο της ευρωπαϊκής της προοπτικής της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στο Ντονμπάς.
Ο κ. Κούλεμπα ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα στη χώρα του, ενώ τον ενημέρωσε και για τα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων, που, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
…και Δυτικά Βαλκάνια
Πριν από τη συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, επισημάνθηκε η σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, εν μέσω μάλιστα της παγκόσμιας αναταραχής εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίστηκε η σημασία του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο, χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News