Λίγα λεπτά μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Αlpha (εδώ), ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να απαντήσει στην παρατήρηση ότι ως αρχηγός κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει ήδη καταθέσει το πόθεν έσχες του, προαναγγέλλοντας… «εκπλήξεις» στην αποψινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε μάλιστα να πει ότι αποτελεί «προσωπική του επιλογή» να παρουσιάσει στους πολίτες τα περιουσιακά του στοιχεία προφορικά, στο παρά πέντε των ευρωεκλογών, επικαλούμενος τη σχετική προθεσμία και συνέστησε υπομονή μερικών ωρών στον Πρωθυπουργό, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η βραδιά θα έχει εκπλήξεις και για τον ίδιο».
Στη δεύτερη προγραμματισμένη συνέντευξή του τη Δευτέρα – στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους, Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι επισημαίνοντας ότι με τα τερτίπια Κασσελάκη για το θέμα του πόθεν έσχες, μετατρέπεται σε σόου μία αυτονόητη υποχρέωση για κάθε πολιτικό αρχηγό.
Υποχρέωση βέβαια για την οποία -όπως και για το ασυμβίβαστο με τη δανείστρια του ΣΥΡΙΖΑ Osios LLC – ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δήλωνε προ μηνών άγνοια, δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις.
Από τότε μεσολάβησε αρκετός καιρός, για να φθάσουμε παραμονές των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και την προαναγγελία παρουσίασης -και όχι επίσημης κατάθεσης, όπως είναι υποχρεωμένος να πράξει- των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης.
«Από τότε που εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ηθική υποχρέωση, από τότε που διαφημίζει τα “καθαρά του χέρια”, να καταθέσει ότι αυτά είναι τα περιουσιακά μου στοιχεία. Ο ίδιος το είχε πει ότι θα το δώσει πριν τις ευρωεκλογές. Τώρα κάνει ολόκληρο σόου», σχολίασε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, προκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να βγει και να πει ανοικτά «πώς οραματίζεται την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια», όπως και «σε ποια ευρωομαδα θα ενταχθεί».
Αντίστοιχα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κατά πόσο έχει εξελιχθεί μεταξύ τους κάποιου είδους βεντέτα, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πρώτα την άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συναντηθούν για να προσθέσει:
«Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο, αν υπάρχει κάποια βεντέτα. Του είχα απευθύνει δύο προσκλήσεις δεν θέλει, δικαίωμά του. Συζητάμε θεσμικά στη Βουλή», αν και όπως σημείωσε, «είναι ιδεολογικά πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου».
Είπε δε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να τον παρακαλώ κιόλας. Δηλαδή, συγγνώμη, αλλά εκεί είμαι. Είχα απευθύνει δύο προτάσεις, δύο προσκλήσεις όταν εκλέχτηκε αρχηγός. Δεν θέλει ο ίδιος. Από εκεί και πέρα, δικαίωμά του. Θα συνομιλούμε, συνομιλούμε πάντα και συζητούμε θεσμικά στη Βουλή, όπου και τα κόμματα τοποθετούνται επίσημα και διά της ψήφου. Αλλά, θέλω να θυμίσω, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αυτός ο οποίος δεν ψήφισε τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο οποίος τελικά δεν ψήφισε την επιστολική ψήφο. Δηλαδή, αν δει κανείς το μεταρρυθμιστικό του κοινοβουλευτικό έργο, ε, δεν το λες και πολύ σπουδαίο».
Όσον αφορά στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και το αίτημα της ΑΔΑΕ να μάθει τον λόγο, ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει: «Θα τα λύσει αυτά η ανεξάρτητη αρχή με την ΕΥΠ. Δεν έχω να πω τίποτα για το θέμα αυτό».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωκάλπες.
«Δεν είμαι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών. Θεωρώ ότι ένας υπουργός που τοποθετείται σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο θέλει μια πίστωση χρόνου. Ο απολογισμός είναι διαρκής, αλλά σίγουρα αρχίζω και σχηματίζω μια καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Κάποια στιγμή, προφανώς, θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση (…) Η επίδειξη αλαζονείας τιμωρείται και είναι μια πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς», είπε.
Κατά τα άλλα, και αναφορικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ που ενδεχομένως προβληματίζονται σήμερα για το αν θα ψηφίσουν ξανά στις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Υπάρχουν δύο λόγοι που ίσως να μη θέλει κανείς να μας ψηφίσει: ο πρώτος είναι να μην είναι ικανοποιημένος, ο δεύτερος είναι να μη θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές έχουν αξία», είπε ο Πρωθυπουργός, παραθέτοντας παρεμβάσεις της κυβέρνησης μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το προγραμματικό της σχέδιο στο μέτωπο της εργασίας, της Παιδείας, της Υγείας, των επενδύσεων.
«Είμαστε συνεπείς στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, ενίοτε παίρνοντας και το πολιτικό κόστος», συμπλήρωσε αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια. Ως προς το δεύτερο σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά και στις «μόνιμες αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων», καθώς και στην «καταπολέμηση της ανεργίας».
Ειδικότερα, για το ζήτημα της ακρίβειας υποστήριξε ότι «το κόστος ζωής έχει αυξηθεί μετά την πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί στον έλεγχο των κανόνων της αγοράς».
Οσον αφορά το ζήτημα των πολυεθνικών, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «οι πολυεθνικές ακολουθούν πρακτικές που τιμωρούν τις μικρές αγορές» και πως το «ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», εξ ου και η επιστολή που απέστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Βεβαίως και απάντησε στην επιστολή λέγοντας ότι η Eπιτροπή πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά», προσέθεσε λέγοντας πως «η Αριστερά, που υποτίθεται ότι είναι κατά των μονοπωλίων, μου ασκεί κριτική» για το ζήτημα των πολυεθνικών.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι τράπεζες «πρέπει να αντιληφθούν ότι στη νέα εποχή έχουν και έναν αναπτυξιακό ρόλο» και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει «δυναμικό χαρτοφυλάκιο» στην Ευρώπη για την επόμενη πενταετία. Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να μπουν νέοι περιορισμοί στο AirBnB και σε προγράμματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Είναι κάτι το οποίο θα μελετήσουμε και, όταν είμαστε έτοιμοι, θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση», είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ απάντησε και για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», το οποίο, όπως είπε, «αν εγκριθεί η χρηματοδότηση, θα διευρυνθεί». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, χαρακτήρισε τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, μια επανάσταση», ενώ δήλωσε ότι «πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα» και πως «δεν συμβιβάζομαι με τους ρυθμούς που δούλευε παλιά το ελληνικό κράτος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News