Αλλάζοντας σταθμό καθώς περίμενα να ανάψει το πράσινο στο φανάρι πρόλαβα το τέλος μόνος της είδησης: «…λειτουργούν συναισθηματικά, για να είναι αρεστοί στον κόσμο κι όχι με τη λογική…». Ημιτελής, ωστόσο διαφορετική είδηση. Ψάχνοντας αργότερα είδα πως αφορούσε δήλωση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη για τους συναδέλφους του Βουδούρη και Μιχελογιαννάκη.
Δεν είναι συνηθισμένο να γίνεται σε δημόσια παρέμβαση αναφορά στη λογική, το αντίθετο θά' λεγα. Κατά κανόνα κυριαρχούν η ευαισθησία και το συναίσθημα. Αν επιχειρήσει κανείς να διαβάσει απ’ αυτή τη σκοπιά δηλώσεις κι ομιλίες πολιτικών ή δημοσίων προσώπων εύκολα διαπιστώνει σε μεγάλο ποσοστό την στερεότυπη και καταφανή προσφυγή σε συνθήματα / καταγγελίες (ελλείψει επιχειρημάτων;) που αποσκοπούν να καταπραΰνουν το θυμικό (και να διασκεδάσουν τον συχνά εύλογο θυμό) του ακροατηρίου τους.
Οσοι με προσωπικό κόστος δεν παίρνουν στο δημόσιο λόγο τους διαζύγιο από τη λογική χαρακτηρίζονται εύκολα κυνικοί, πουλημένοι και προσφάτως – από τον Α. Τσίπρα – εκτελεστές συμβολαίων, ενώ αντίστοιχα ο συχνότερος χαρακτηρισμός από την αντίπαλη πτέρυγα για τους θιασώτες κατάχρησης του συναισθήματος είναι του λαϊκιστή.
Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή για το θέμα προσφέρει το σημείωμα του Η. Κανέλλη στα σαββατιάτικα ΝΕΑ. Αναφέρεται στους διανοούμενους, αλλά κάτι μου λέει πως δεν περιορίζεται εκεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News