434
«Ενα προοδευτικό κόμμα οφείλει να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ' ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται» τόνισε ο Κώστας Σημίτης από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ | ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Κώστας Σημίτης: «Η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να μιλήσει στη γλώσσα της εποχής»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 22:46
«Ενα προοδευτικό κόμμα οφείλει να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ' ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται» τόνισε ο Κώστας Σημίτης από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
|ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Κώστας Σημίτης: «Η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να μιλήσει στη γλώσσα της εποχής»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 22:46

Τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις και τις ανάλογες προγραμματικές απαντήσεις που οφείλει να προτείνει στη κοινωνία ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως κόμμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, προσδιόρισε στον χαιρετισμό του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης καταχειροκροτούμενος από τους σχεδόν 5.000 συνέδρους.

«Το ζητούμενο είναι, η προοδευτική παράταξη να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της, να έχει γι’ αυτό μια επεξεργασμένη αντίληψη για το ποιες μεταρρυθμίσεις επαγγέλλεται», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ενα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται. Ο λόγος του πρέπει να είναι σύγχρονος».

Ο Κώστας Σημίτης περιέγραψε το πλαίσιο των δράσεων στις οποίες πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής ως ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Οφείλει να διαμορφώνει απόψεις για την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση, το δημόσιο, το ιδιωτικό, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη στην νέα εποχή˙ να προσθέσει, στις γνωστές αξίες και ιδέες, νέες που εκφράζουν καλύτερα την πραγματικότητα του καινούργιου κόσμου˙ να εντοπίσει τους νέους μηχανισμούς ανισότητας που καλείται να καταπολεμήσει, αλλά και να υποδείξει τους νέους τρόπους κατάκτησης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας˙ να λαμβάνει υπ’ όψη του τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι νέες εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως κεντρική υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «να αποκτήσει μια δημιουργική δυναμική, να καθορίσει και πάλι αποφασιστικά την πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα προβλήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά φαινόμενα ως στοιχεία ενός συστήματος, το οποίο είναι ο κύριος στόχος κάθε μεταρρυθμιστικής παρέμβασης. «Να παρεμβαίνει σε ό,τι πρέπει να μεταβληθεί˙ να θέτει διαρκώς ερωτήματα˙ αλλά και να δεσμεύεται από μια θεώρηση απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις και προκαταλήψεις. Η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας», σημείωσε χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη «να είναι κόμμα δράσης, να επεμβαίνει με το λόγο του αλλά και με τη κινητοποίηση του στην πληροφόρηση της κοινωνίας, στην κινητοποίηση για την πραγματοποίηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, αποφεύγοντας να αντιδρά με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν.

«Το έργο που αναλαμβάνεται σήμερα είναι δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε», κατέληξε χειροκροτούμενος ο Κώστας Σημίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News