404
|

Κόντρα μεταξύ «φίλων»

Avatar Νίκος Κακαρίκας 14 Ιανουαρίου 2012, 18:32

Κόντρα μεταξύ «φίλων»

Avatar Νίκος Κακαρίκας 14 Ιανουαρίου 2012, 18:32

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα. Ο άνθρωπος που τα είδε και τα έζησε όλα μέσα σε μια διετία. Που έζησε πιο κοντά από τον καθένα τι θα πει χρεοκοπία. Που πάλευε μόνος του. Που πήρε τις πιο δύσκολες αποφάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Που κράτησε τη χώρα ζωντανή έστω και με άδικα μέτρα. Που συγκρούστηκε με συμφέροντα. Χωρίς τη βοήθεια του πολιτικού συστήματος το οποίο κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Που εκβιάστηκε από ΜΜΕ, Αντιμέτωπος με μια ολιγαρχία που δεν ήθελε να αλλάξει τίποτα στη χώρα.  Αντιμέτωπος επίσης με μια συντηρητική και κοντόφθαλμη Ευρώπη. Μόνος απέναντι στην Μέρκελ και τους Γερμανούς που έχουν ράψει κοστούμι στην Ε.Ε., για να αποφύγουν μια νέα περίπτωση Ελλάδας. Με ένα μέρος του τραπεζικού συστήματος να νομίζει ότι μπορεί να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις. Θα αποχωρήσει, όπως είπε, τον Μάρτιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το PSI. Επικινδυνες αποστολές και άθλοι του Ηρακλή μαζί χωρίς τη Ζήνα.

Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον ίδιο σήμερα στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Πλην της κ. Μέρκελ όμως όλες οι υπόλοιπες αναφορές τους παρέμειναν στο επίπεδο του ανώνυμου και γενικού. Το κομματικό ακροατήριο άκουσε μάλλον μουδιασμένο τον απερχόμενο πρόεδρο να κριτικάρει και το το Κίνημα τους.

Το Κίνημα που έκανε τους γεωργούς πλουσιότερους αλλά τη γεωργία φτωχότερη. Ένα Κίνημα που στην πορεία του απέκτησε εξαρτήσεις από ένα πελατειακό και παρασιτικό σύστημα το οποίο εξέθρεψε εκβιασμούς. Χρειάζεται μια νέα αρχή, σύμφωνα με τον ΓΑΠ, και ο νέος αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη βάση. Ο Ε. Βενιζέλος, ο εμπνευστής του χαρατσίου της ΔΕΗ και πολυαγαπημένος του λαού ή αλλιώς της βάσης μάλλον δεν ενθουσιάζεται με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Τελειώσανε τα δανεικά», είπε ο Παπανδρέου προς το τέλος της ομιλίας του, θυμίζοντας το hit του Ρέμου. Αλλά κανείς δεν χειροκρότησε. 

Και ο Βενιζέλος θα μπορούσε να πει τα δικά του υπό τους ήχους αργού μπουζουκιού: «Μπορεί να πικράναμε το λαό, αλλά σώσαμε τη χώρα. Φίλε Γιώργο σε συγχαίρω για τις γενναίες αποφάσεις σου. Η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό.» Οι δυσκολίες τους ένωσαν, έγιναν φίλοι. Αλλά φαίνεται ότι θα τα χαλάσουν γύρω από την καρέκλα του προέδρου. Ο Βενιζέλος ζήτησε άμεσα διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, αφού στις εκλογές δεν θα υπάρχει ο χρόνος για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ. Λες και τώρα προλαβαίνουν… Επισήμως δεν άνοιξε χαρτιά και σκέψεις, επιφυλάχθηκε για αργότερα, λέγοντας πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει τον εσωτερικό ρυθμό του ΠΑΣΟΚ. Ξέρει κανέναν που μπορεί;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News