Λίγες ώρες μόλις πριν από το δεύτερο ντιμπέιτ των διεκδικητών της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν και πάλι μετά τις καταγγελίες περί εκτύπωσης και διακίνησης ψηφοδελτίων από τους αρκετούς εκ των υποψηφίων εν όψει της αναμέτρησης της Κυριακής.
Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος κάλεσε τους υποψηφίους να απόσχουν από τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική της διανομής σταυρωμένων ψηφοδέλτιων πριν από την εκλογική μάχη.
Μία ημέρα μετά την επιτυχημένη πρόβα τζενεράλε της διαδικασίας και κατόπιν πληροφοριών που έφθασαν στην Επιτροπή για εκτύπωση μεγάλου αριθμού ψηφοδελτίων από αρκετούς εκ των υποψηφίων, ο καθηγητής υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ότι τα ψηφοδέλτια αποτελούν αποκλειστικά δική της ευθύνη και μάλιστα με απόφαση που ελήφθη ομοφώνως.
«Με ομόφωνη απόφαση που πήρε κατά τη συνεδρίασή της στις 18.10.2017, η Επιτροπή διατήρησε το δικαίωμα να εκτυπώσει μόνον η ίδια ψηφοδέλτια για τους 2 γύρους της εκλογής. Και τούτο, όχι μόνο για να διασφαλίσει την μυστικότητα της ψήφου, αλλά κυρίως για να διαφοροποιηθεί από τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική που θέλει τους υποψηφίους να μοιράζουν από πριν στους φίλους τους σταυρωμένα ψηφοδέλτια», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που απευθύνεται στους 9 υποψηφίους.
Kαυστικό ήταν το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη για το θέμα. «Αντί να δούμε μπροστά και να πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάποιοι άρχισαν να τυπώνουν ψηφοδέλτια για να τα διακινήσουν σταυρωμένα. Καλώς ήλθατε στη δεκαετία του ’70!», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού που συνεχίζει με βαριές αιχμές για τους άλλους υποψηφίους: «Ο παλαιοκομματισμός είναι εδώ. Και από μερικούς μάλιστα που τον καταγγέλλουν στα λόγια, αλλά αντιγράφουν τις χειρότερες παραδόσεις του, παραβιάζοντας και τις αποφάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου».
O βουλευτής μάλιστα του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, «κάρφωσε» με καταγγελτικό tweet τον Γιώργο Καμίνη κατηγορώντας τον ανοικτά για πισωγύρισμα στη δεκαετία του ’50.
Είναι απίστευτο που ο Γ.Καμίνης είχε παραγγείλει ψηφοδέλτια για να τα μοιράσει σταυρωμένα. Ειπαμε να παμε μπροστα οχι να γυρισουμε στο '50
— Γιώργος Αμυράς (@amirasgiorgos) November 6, 2017
«Παλαικομματικοί είναι όσοι ήθελαν να είναι περιορισμένος ο αριθμός των καλπών για να μην υπάρχει άνεση συμμετοχής και ψηφοφορίας, καθώς και όσοι τυπώνουν και διακινούν ψηφοδέλτια εκτός των όσων έχουν συμφωνηθεί στην Επιτροπή Αλιβιζάτου», σχολίασαν με τη σειρά τους κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.
Λίγο αργότερα, σε άτυπη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου της Φώφης Γεννηματά επισημάνθηκε ότι:
1. Πρέπει να ειπωθούν ονόματα
2. Η Επιτροπή Αλιβιζάτου είμαστε βέβαιοι ότι θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η ψηφοφορία από τις παλαιοκομματικές λογικές.
3. Το αυθεντικά νέο δεν χωρά τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές.
Εντονη ήταν η αντίδραση και του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κάλεσε τον καθηγητή Αλιβιζάτο να βγει και να πει ποιοι εκτύπωσαν και άρχιζαν να μοιράζουν ψηφοδέλτια για την Κυριακή,παραβιάζοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας. «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ύποπτοι», διαμαρτυρήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter.
— Giannis Ragkousis (@gragkousis) November 6, 2017
Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την προσπάθεια για την ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης, σχολίασε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η εκτύπωση ψηφοδελτίων από συγκεκριμένους υποψήφιους αποτελεί ωμή παραβίαση των αποφάσεων που έχει λάβει η Επιτροπή Αλιβιζάτου για τις εκλογές. Είναι, επίσης, δείγμα μίας παλαιοκομματικής νοοτροπίας», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής και ζήτησε να αποσυρθούν άμεσα τα ψηφοδέλτια που μοιράζονται και να αφεθεί η αρμόδια επιτροπή να διαξαγάγει τις εκλογές χωρίς παρεμβάσεις, και κυρίως να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας».
Αλιβιζάτος: «Ιστορικό γεγονός η 12η Νοεμβρίου»
Σε δήλωσή του εξάλλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Αλιβιζάτος απευθύνει πρόσκληση για καθολική συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, κάνοντας λόγο για ιστορικό γεγονός.
«Καλώ τον καθένα και την καθεμία να ψηφίσει, διότι μόνον έτσι θα μπορεί να λέει στα παιδιά και τα εγγόνια του ότι, κάποια στιγμή το 2017, συμμετείχε σε ένα ιστορικό γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί, όχι μόνο σημαδιακό, μα και σπουδαίο…», τονίζει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας και απαντά ποιος, πού και πώς μπορεί να ψηφίσει.
Ειδικότερα, ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει:
«Την ερχόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου –και την μεθεπόμενη αν χρειασθεί- διεξάγεται σε όλη τη χώρα ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα. Δίνεται έτσι η ευκαιρία σε κάθε δημοκράτη και σε κάθε δημοκράτισσα να μετάσχει άμεσα στη συγκρότηση ενός σύγχρονου κόμματος, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει, με τις προτάσεις και τις ιδέες του, τη συνέχεια της ιστορικής προοδευτικής παράταξης, στις ιδιαίτερες συνθήκες του 21ου αιώνα, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (ειδικά στην Αθήνα έως τις 9) και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.
Υπογραμμίζεται ότι:
· Μπορεί να ψηφίσει κάθε δημοκράτης και κάθε δημοκράτισσα, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος κάποιου κόμματος. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους.
· Μπορεί να γίνει μέλος του νέου κόμματος μόνον αν το επιθυμεί και μόνον αν το δηλώσει εγγράφως στην Εφορευτική Επιτροπή.
· Μπορεί να ψηφίσει σε όποια πόλη θέλει, σε όποιο εκλογικό τμήμα τον διευκολύνει. Σχετική λεπτομερής ανακοίνωση θα δημοσιευθεί έως την προσεχή Πέμπτη το αργότερο.
· Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ’ ελάχιστο 3 ευρώ.
· Δεν μπορεί πάντως να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, αν δεν έχει προηγουμένως ψηφίσει στον πρώτο, δηλαδή στις 12.
Ανεξάρτητα από ποιο/ά συγκεκριμένο/η υποψήφιο/α υποστηρίζει, ΚΑΛΩ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕΜΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ, διότι μόνον έτσι θα μπορεί να λέει στα παιδιά και τα εγγόνια του ότι, κάποια στιγμή το 2017, συμμετείχε και αυτός/ή σε ένα ιστορικό γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο σημαδιακό μα και σπουδαίο…»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News