800
| Screenshot μέσω Mega

Κασσελάκης: Προχωράμε μόνοι μας, δεν θα γίνουν συμφωνίες κορυφής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 00:03
|Screenshot μέσω Mega

Κασσελάκης: Προχωράμε μόνοι μας, δεν θα γίνουν συμφωνίες κορυφής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 00:03

«Προχωράμε μόνοι μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο Mega, την πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε και νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος, με φόντο τη συζήτηση περί συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος άφησε μάλιστα αιχμές για διεργασίες «πίσω από κλειστές πόρτες» και για συναλλαγές που ο «κόσμος έχει σιχαθεί» στον χώρο αυτό, παρά το γεγονός ότι στις σχετικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες πρωταγωνιστούν στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τους δημοσιογράφους να ρωτούν τον κ. Κασσελάκη πώς αποτιμά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι «η ΝΔ ακόμα και τώρα έχει κανονικό double σκορ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο σχόλιο αυτό «διορθώνοντας» την παρουσιάστρια του δελτίου του Mega και κάνοντας τους δικούς του υπολογισμούς on air, για να μη χαθούν τα κλάσματα της μονάδας που «ψαλίδισε» η πρώτη: «Δεν είμαστε πλέον σε double plus σκορ, το έχουμε μειώσει. Είμαστε λιγότερο. Είμαστε στο 15 φορές το 2 είναι 30, θέλετε να πούμε 29,8; Είναι μεγαλύτερο από της ΝΔ».

Ο κ. Κασσελάκης θέλησε να καταρρίψει και την επόμενη διαπίστωση των δημοσιογράφων πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώθηκε τις απώλειες της ΝΔ, καθώς και ότι «μέτρησε» και ο ίδιος απώλειες –τρεις μονάδες– σε σύγκριση με το ποσοστό του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

«Οχι, ποιοτικά ήταν η πρώτη φορά που είχαμε εισροή από τη ΝΔ εδώ και χρόνια. Αρα αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Δεύτερον, κερδίσαμε δυναμικά κοινά, όπως είναι οι νέοι 17 έως 35. Αυτό είναι μια παρακαταθήκη για μας και τα επόμενα χρόνια. Τρίτον, βγήκαμε πρώτοι στους αναποφάσιστους. Και τέταρτον και πιο βασικό, για να είμαι ξεκάθαρος δεν πετάω από τη χαρά μου το έχω πει ειλικρινά αυτό, αλλά να λέμε και τα πράγματα με κάποιον τρόπο αντικειμενικό, το πιο βασικό από όλα λοιπόν είναι ότι ανακτήσαμε την δυνατότητα να είμαστε πρώτοι στις λαϊκές συνοικίες στη Δυτική Αθήνα, Πειραιά» επισήμανε στην απάντησή του.

«Προχωράμε μόνοι μας» αλλά «με ανοιχτές πόρτες»

Ερωτηθείς εν συνεχεία εάν θα επιδιώξει να είναι ο νικητής της επόμενης κάλπης, των εθνικών εκλογών, όπως έχει δηλώσει πολλάκις ότι είναι ο στόχος του, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως επικεφαλής ενός σχήματος που ενσωματώνει και άλλες δυνάμεις, ο κ. Κασσελάκης έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Από την επιχειρηματική μου σταδιοδρομία έχω μάθει ότι πρέπει να παίρνεις αποφάσεις βάσει δεδομένων και όχι υποθέσεων. Βάσει των παραγόντων που μπορείς να ελέγξεις και όχι βάσει εκείνων που δεν είναι υπό τον έλεγχό σου. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ελέγξω τι πρόθεση έχει ο υπόλοιπος προοδευτικός κόσμος. Αρα λοιπόν, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προθέσεις άλλων, σε προσωπικές ατζέντες που υπάρχουν στην πολιτική, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε το κόμμα μας ελκυστικό, ευέλικτο, γειωμένο, όλα αυτά τα οποία ανέφερα σήμερα. Αρα λοιπόν αυτό προχωράμε, αυτό κάνουμε.

»Το άλλο πράγμα που έχω μάθει από την πολιτική μου σταδιοδρομία είναι ότι πάντα να επενδύεις στη βάση, πάντα να επενδύεις στην κοινωνία. Και αν επενδύσεις στην κοινωνία δεν θα κάνεις λάθος. Μπορεί να κάνεις λάθη στην καθημερινότητά σου. Αρα λοιπόν, θα δώσουμε κάθε δυνατότητα στην κοινωνία να μιλήσει. Συμφωνίες κορυφής δεν θα γίνουν».

«Προχωράμε μόνοι μας» αν και «με ανοιχτό μυαλό, με ανοιχτή καρδιά και με ανοιχτές πόρτες. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι αν είναι, εάν είναι η κοινωνία να αποφασίσει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα, μόνη της η κοινωνία να το πει αυτό, απέναντι στη δεξιά πολιτική, τότε προφανώς πρέπει ο ηγέτης αυτού του σχήματος –θεωρητικά, σε αυτό το σενάριο– να έχει νομιμοποίηση από τον λαό» διευκρίνισε.

Ο ίδιος είχε κάνει γνωστό και κατά την παρέμβασή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πως σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν και ο ίδιος υποψήφιος. Οπως και στη συνεδρίαση αυτή, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως αυτό το σενάριο δεν είναι επιθυμητό από τον ίδιο.

«Δεν χρειάζεται αυτό το σενάριο. Μίλησα για ένα θεωρητικό σενάριο, επειδή πολλοί, πίσω από κλειστές πόρτες, σχεδιάζουνε και πάει μια καρέκλα από εκείνον στον άλλον. Ο κόσμος τα έχει σιχαθεί αυτά» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείς αν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να είναι υποψήφιος σε μία τέτοια διαδικασία, ο διάδοχος του απάντησε διπλωματικά, λέγοντας πως… «όλοι οι έλληνες πολίτες δικαιούνται». Δεν απάντησε, ακόμη, στο αν θα κατέβαινε υποψήφιος ο ίδιος απέναντι στον κ. Τσίπρα. «Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα σενάρια θα γράφονται και θα γράφονται» περιορίστηκε να δηλώσει.

Τέλος, διπλωματική ήταν η απάντηση Κασσελάκη και στην ερώτηση εάν θα δώσει το «παρών» στην πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη εβδομάδα, για την οποία έχει λάβει πρόσκληση τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρωθυπουργός και άλλοι αρχηγοί κομμάτων.

«Φυσικά σκοπεύω να πάω. Κοιτάμε και το πρόγραμμά μου, διότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα αυτή τη στιγμή στον αέρα, αλλά προφανώς έχω σκοπό να είμαι παρών. Και επίσης θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει» αποκρίθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...