Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είχε κληθεί το πρωί της Τετάρτης να δώσει εξηγήσεις στη ΓΑΔΑ ως ύποπτος τέλεσης μιας σειράς αδικημάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Μιλώντας σε συγκεντρωμένους έξω από τη ΓΑΔΑ -ανάμεσά τους και ο Μανώλης Γλέζος που ήταν παρών αν και, όπως είπε, έπρεπε να είναι στο Νοσοκομείο- ο επικεφαλής της ΛΑΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα προσέλθει να δώσει εξηγήσεις.
«Δεν προσέρχομαι σε απολογία, δεν νομιμοποιώ, δεν αναγνωρίζω ένα ‘αμαρτωλό’, εμφυλιακού τύπου ‘Τμήμα’. Δεν νομιμοποιώ, δεν αναγνωρίζω σκευωρίες και κυβερνητικές αντιδραστικές μεθοδεύσεις ενάντια στα κινήματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΛΑΕ.
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «μόνο στην Τουρκία γίνονται πολιτικές διώξεις ενάντια σε επικεφαλής δημοκρατικού πολιτικού κόμματος». Μιλώντας με σκληρά λόγια για την κυβέρνηση, ζήτησε την παραίτηση της Ολγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα καθώς, όπως υποστηρίζει, καλύπτουν την αντιδημοκρατική εκτροπή, και ζήτησε την άμεση διάλυση και κλείσιμο του αμαρτωλού «Τμήματος για την Προστασία του Kράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Επίσης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριξε έκανε λόγο για «διγλωσσία και υποκρισία».
Η αλήθεια είναι ότι 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλεί η κλήση σε απολογία του επικεφαλής της ΛΑΕ.
Τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος υποστηρίζουν πως η ενέργεια της υπηρεσίας της κρατικής Aσφάλειας τούς προκαλεί απορία και εύλογα ερωτηματικά, ενώ καλούν τις ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να δώσουν οδηγίες ώστε οι σχετικές έρευνες να κατευθύνονται προς οργανωμένες ομάδες με φασιστικά και ναζιστικά χαρακτηριστικά. Σωστά, πάντως, αναρωτήθηκαν: «Σε ποιες άλλες ενέργειες (π.χ. κλήσεις σε απολογία) ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια;»
Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, με σκληρές εκφράσεις και στρεφόμενος κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αποκαλεί «Μανιαδάκη», αποδοκίμασε ο Μίκης Θεοδωράκης την κυβέρνηση για την ποινική δίωξη κατά του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.
Η δήλωση του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους Αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές ημέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
»Ωστε και Μανιαδάκης, κύριε Πρωθυπουργέ;
»(Ο Μανιαδάκης υπήρξε επί Μεταξά υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών).
»Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού.
»Να αναμένω κι εγώ τη δική μου κλήση «διά υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος);
»Προτρέχω…
»Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)!
»Αυτό έχω να σας πω».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News