Προβάδισμα 24,1 μονάδων με βάση την πρόθεση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον στο 41,9% αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8%. Η απογοήτευση στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την απουσία ρεαλιστικού στόχου για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση φαίνεται να λειτουργεί αποσυσπειρωτικά. Αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 44,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,9, ανεβάζοντας την απόστασή τους στο 25,6%. Με βάση αυτό το εύρημα η ΝΔ θα λάμβανε στη νέα Βουλή 164 έδρες έναντι 53 του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αυτή τη στιγμή μάχη οπισθοφυλακής προσπαθώντας να διατηρήσει τα ποσοστά του Μαΐου και μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ το οποίο μένει στο 11,7% στην πρόθεση ψήφου. Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%.
Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν μια μονάδα και ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5%. Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 2,1% που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη. Ενώ, το ΜέΡΑ25 εκμεταλλεύεται την αναταραχή στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και επανακάμπτει στο 2,5%.
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία και κινείται πάνω από τα εκλογικά της ποσοστά. Το αίτημα για σταθερότητα είναι πλειοψηφικό με 44,2% ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3% και εκτείνεται πέραν της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.
Διάθεση αλλαγής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 17,1% του συνόλου με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1 και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα μόλις το 5% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει άλλη επιλογή στην κάλπη.
Παράλληλα, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα (53,9%) τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News