896
| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ερευνα της Εισαγγελίας για την αλλοδαπή εταιρεία του Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 16:57
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ερευνα της Εισαγγελίας για την αλλοδαπή εταιρεία του Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 16:57

Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη ξεκίνησε την Τρίτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος έχει στόχο να διακριβωθεί αν ο κ. Κασσελάκης έχει παραβιάσει τις διατάξεις του νόμου που απαγορεύουν στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συμμετοχή σε διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) στην αλλοδαπή.

Η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για το δάνειο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διαμέσου εταιρείας του στις ΗΠΑ, στο ταμείο του κόμματος, προκειμένου να γίνουν πληρωμές σε εργαζόμενους στο κόμμα και στα κομματικά ΜΜΕ.

Η «κόντρα» Κασσελάκη – Γεωργόπουλου

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες νωρίτερα είχε υπάρξει δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή την απόλυση από τον κ. Κασσελάκη του μέχρι πρότινος οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιου Γεωργόπουλου.

Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του τη Δευτέρα, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι σε «Αυγή» και «Κόκκινο» δεν πληρώθηκαν μισθούς και δώρο Χριστουγέννων από τα χρήματα του Στέφανου Κασσελάκη, με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η πληρωμή είχε ήδη γίνει.

«Το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη μπήκε στον λογαριασμό της Left Media ΑΕ το απόγευμα της Παρασκευής 29/12/2023, ενώ το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είχε καταβληθεί ήδη την Πέμπτη 21/12/2023 και η μισθοδοσία των εργαζομένων για Δεκέμβριο την Παρασκευή το πρωί 29/12/2023» ανέφερε. «Το δάνειο επιστράφηκε την Πέμπτη 4/1/2024, μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού όπου έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής» συμπλήρωσε και διατύπωσε πλήθος ερωτηματικών για τη στόχευση της κίνησης.

Λίγο αργότερα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρόκειται να κινηθεί δικαστικά για όσα «ψευδή και δυσφημιστικά διατύπωσε» ο κ. Γεωργόπουλος, δίνοντας στη δημοσιότητα και έγγραφα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση. Ανάμεσα σε αυτά και σελίδα του «ιδιωτικού συμφωνητικού άτοκου δανείου» στην οποία αναφέρεται ότι η OSIOS LLC του κ. Κασσελάκη εδρεύει στις ΗΠΑ.

Δείτε εδώ τη σειρά των σχετικών εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα
Οι αποκαλύψεις του Φεβρουαρίου

Είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο, η σχετική αποκάλυψη της ιστοσελίδας News 24/7. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας ο Στέφανος Κασσελάκης»:

«Στις 21.12.2023 η Osios LLC δανειοδοτεί την Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται “Corporate Seal, 2017, DELAWARE”. Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρίας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση».

Κατά την ίδια πηγή, «οι μοναδικές πράξεις της αλλοδαπής εταιρίας Osios LLC, που αναγράφονται στο μητρώο, είναι η σύστασή της στις 20.11.2017 (τότε είχε συσταθεί υπό την επωνυμία Andover LLC και μετονομάστηκε σε Osios LLC κάποια στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουνίου 2023) και η πληρωμή τελών στις 10.10.2022, προκειμένου να μην καταστεί ανενεργή (void)».

Η δημοσιογραφική ιστοσελίδα είχε θυμίσει, ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου, ότι «απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρίας», ότι ο ίδιος νόμος «προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις» αλλά και ότι η απαγόρευση αυτή «θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2016».

Στην πρώτη αντίδρασή του σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κασσελάκης είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει αν τον αφορούν οι σχετικές διατάξεις, καθώς δεν είναι βουλευτής.

«Ολοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής.

Εφόσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα “πουλήσω” ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος (…)», είχε σημειώσει.

Ανάρτηση-«απάντηση» του Στέφανου Κασσελάκη στις αποκαλύψεις του News 24/7 στις 23 Φεβρουαρίου

Είχε προσθέσει, σε υστερόγραφο της ανάρτησης, ότι ποτέ δεν θα άφηνε απλήρωτους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «θέμα αρχής» –πρόκειται για ισχυρισμό που έρχεται σε σύγκρουση με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.

Κουμουνδούρου: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

Σε κάθε περίπτωση, κατά την Κουμουνδούρου «δεν υπάρχει θέμα παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη» και «οποιαδήποτε διερεύνηση των οικονομικών του είναι καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη», καθώς «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Αυτό τόνισαν πηγές του κόμματος σε σχόλιό τους για την εισαγγελική έρευνα. Και πρόσθεσαν ότι «δεν υπάρχει ζήτημα παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες, καθώς μέχρι το 2022 ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει σχετική δήλωση, ενώ για το 2022 οι δηλώσεις έχουν πάρει παράταση».

Παρέπεμψαν, τέλος, στην παραπάνω ανάρτηση-δήλωση του κ. Κασσελάκη επαναλαμβάνοντας ότι «εφόσον ο ελληνικός νόμος απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να είναι μέτοχοι εταιρειών του εξωτερικού, θα πουλήσει τις μετοχές του, οι οποίες άλλωστε στις ΗΠΑ φορολογούνται με 50%».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...