Της κριτικής που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την ξαφνική σπουδή του «να έρθουν τώρα» προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ως απάντηση στην ευθεία αμφισβήτηση και παραβίασή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της γείτονος, αντιπαρήλθε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ο κ. Φάμελλος απάντησε στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για το θέμα, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για «πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση» της Συμφωνίας
«Η προφορική παραβίαση του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας είναι μία ενέργεια που πρώτα απ’ όλα την έχουμε καταδικάσει και έχουμε ζητήσει και την επανόρθωση, αλλά και την παρέμβαση σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να προστατευτούν και οι διεθνείς συμφωνίες και τα συμφέροντα της χώρας μας», έπσευσε αρχικα ανα σημειώσει ο Σωκράτης Φάμελλος, για να περάσει στη συνέχεια στις προαναφερθείσες συστάσεις:
«Η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών διότι αυτή είναι μία συμφωνία που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα θέματα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, που είναι ένα μείζον θέμα και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αφορά και την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα.
»Ορθώς τώρα η Κυβέρνηση, αν και πολύ καθυστερημένα, ζητάει και επιμένει στην τήρηση της συμφωνίας και έρχεται να διαψεύσει τις δικές της δηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών στο παρελθόν. Θα έπρεπε όχι μόνο να παρακολουθεί αλλά να εμβαθύνει και να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Αναφέρομαι στα τρία μείζονα ζητήματα που είναι τα τρία μνημόνια, τα οποία κατέθεσαν οι Υπουργοί της ΝΔ το 2020 στη Βουλή, γράφοντας με την υπογραφή τους ότι τα μνημόνια αυτά, πέρα από την προώθηση των διμερών σχέσεων, διασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά δεν τα κύρωσαν!
»Το δεύτερο είναι το θέμα των βιβλίων, το οποίο έπρεπε να προωθηθεί διότι ο αλυτρωτισμός τροφοδοτείται στη γειτονική χώρα στις νεαρές ηλικίες και παραβιάζει δύο μεγάλες κατακτήσεις της Ελλάδας, το θέμα του ονόματος και το θέμα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας, που έχουν κατοχυρωθεί ρητά και δεν αμφισβητούνται πλέον και κερδήθηκαν από τη χώρα μας.
»Τρίτο ζήτημα, που δεν προχώρησε, το θέμα των ονομασιών των εμπορικών σημάτων και της προστασίας των ελληνικών προϊόντων. Αυτά είναι τρία μεγάλα λάθη τα οποία έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 5 χρόνια».
Απαντώντας εξάλλου στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών για το θέμα της κύρωσης των μνημονίων (ότι δεν μπορεί να έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια, χωρίς να έχει πρώτα εξασφαλιστεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γείτονος με τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, ο κ. Φάμελλος μίλησε για… λάθος στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Προφανώς και είναι λάθος στην εξωτερική πολιτική ο ετεροπροσδιορισμός, που αδυνατίζει τη διπλωματία μια ισχυρής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη και δεν πρέπει να περιμένει τον οποιονδήποτε, αλλά πρέπει να χαράσσει τη δική της πολιτική, όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Τα συμφέροντα της χώρας επιβάλλουν να προχωράμε εμείς στις συμφωνίες για την ειρήνη, τη συνεργασία και ιδιαίτερα για την επίλυση θεμάτων ιστορικής αλήθειας. Για αυτό λέμε ότι είναι μεγάλο λάθος αυτό που έκανε και κάνει η κυβέρνηση. Για αυτό έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κύρωση των μνημονίων γιατί η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προχωρά μπροστά. Όχι για λόγους μικροκομματικής πολιτικής αλλά για λόγους ευθύνης απέναντι στα εθνικά συμφέροντα και την ιστορική αλήθεια», επέμεινε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συντηρώντας το αφήγημα του «όλα τώρα και αμέσως», αφού βέβαια αναψε το φυτίλι από την νεοεκλειγείσα πρόεδρο στα Σκόπια.
Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν αντιστάθηκε τέλος στον πειρασμό να επανέλθει στις κατηγορίες ότι στα εθνικά ζητήματα η Νέα Δημοκρατία «ασχολείται περισσότερο με την εσωτερική σκηνή παρά με τα συμφέροντα της χώρας και τη διπλωματική πολιτική», διακρίνοντας μάλιστα συνολικά ευθύνες της κυβέρνησης για υποχώρηση σε θέματα διπλωματικής πολιτικής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News