Με την έγκριση του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης –ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση με δύο λευκά– ολοκληρώθηκαν οι θυελλώδεις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Κυριακής, σε μία συνεδρίαση την οποία σημάδεψε η αποχώρηση της «Ομπρέλας» από το κόμμα, με τα 46 πρώην μέλη του οργάνου να ασκούν δριμεία κριτική στον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, και τα στελέχη που τον πλαισιώνουν.
Το κείμενο που θα εκδοθεί ως Απόφαση της ΚΕ δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα νωρίς το ίδιο βράδυ, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος πήρε ξανά τον λόγο λίγο πριν τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης, αποκάλυψε ότι αυτό θα περιλαμβάνει μία έμμεση αποδοκιμασία (!) της πρότασης του για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την υπόθεση των διαγραφών Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα.
«Στην εισήγηση, την οποία οι Γραμματείς ετοίμασαν, και με την οποία είμαι πλήρως σύμφωνος, θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης. Και απλά, ως διαφάνεια σε όλους σας, σας λέω τη διατύπωση η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνο. Η διατύπωση είναι η εξής: “Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα”. Και συνεχίζει, και είναι σημαντικό αυτό, είναι σημαντικό και για μένα και για όλους: “Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας”».
Πρόκειται για συμβιβαστική διατύπωση, αφού ικανοποιεί τόσο το αίτημα του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα να «καταδικαστούν» οι επικριτές του –οι αποχωρήσαντες πλέον– όσο και την ομάδα στελεχών, μεταξύ των οποίων και «προεδρικοί», που δεν συμφωνούσε με την παράκαμψη της Επιτροπής Δεοντολογίας που είχε προτείνει ο κ. Κασσελάκης.
Υπενθυμίζουμε τα δύο σημεία που πρότειναν νωρίτερα να προστεθούν στο εν λόγω κείμενο της ΚΕ οι Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Αλέκος Φλαμπουράρης:
Αφενός «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος»
Και αφετέρου «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».
«Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού. Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, έξι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας», εξήγησε στη σχετική τοποθέτησή του ο Γιάννης Ραγκούσης, εκ των συντακτών της τροπολογίας.
Ο ίδιος άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος λέγοντας και τα εξής: «Ηρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα εργαστώ για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα. Δεν ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να πάρω μέρος σε έναν εσωκομματικό πόλεμο. Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι’ αυτό και ανακριβής, που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας. Ήταν ομιλία εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος. Μέρους που όχι μόνο είναι μειοψηφία στην κοινωνία αλλά είναι και μια βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε μειοψηφία στην κοινωνία, πήγε στο 18% και οδεύει ακόμη χαμηλότερα».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη μη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη και στην ανάρτηση που έκανε στο «Χ» στη συνέχεια, για να σημειώσει: «Η εξίσωση των ευθυνών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για τη χρεοκοπία, είναι ανιστόρητη, είναι μια θέση όχι του ΣΥΡΙΖΑ -με βάση την πολιτική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου- αλλά της ΝΔ και του Πάνου Καμμένου».
Στο ζήτημα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σημείωσε ότι «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας». Πρόσθεσε ότι «το πνεύμα και το γράμμα του ψηφισμένου καταστατικού πριν ένα χρόνο στο Συνέδριο ήταν ότι διαγραφές μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν αυξημένες πλειοψηφίες στο αρμόδιο όργανο και όχι αυτά που έχουν προταθεί από τον πρόεδρο».
Για το επίμαχο θέμα ο κ. Κασσελάκης δεν είχε και πολλά να πει, πέραν του ότι πλέον «δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος», μιας και που οι Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης συγκαταλέγονται στους αποχωρήσαντες της «Ομπρέλας», ενώ και ο Στέφανος Τζουμάκας είχε κάνει γνωστή την αποχώρησή του νωρίτερα το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος του κόμματος δεν σχολίασε ούτε την αναδίπλωσή του, όπως αυτή προκύπτει από τη διάσταση των όσων έλεγε Παρασκευή και Σάββατο με το κείμενο που υιοθέτησε η ΚΕ, ούτε τις επικρίσεις που δέχθηκε η συγκεκριμένη πρόταση του από «φίλους» και «εχθρούς»: Η «ομάδα Τσακαλώτου» μνημόνευσε στο κείμενο αποχώρησής της το «διάγγελμα» Κασσελάκη για το δημοψήφισμα ως τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ενώ ανάλογη στάση τήρησε και η «ομάδα Αχτσιόγλου», που πάντως παρέμεινε στο κόμμα.
«Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως “αδιαμεσολάβητος” ο Στ. Κασσελάκης κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε», κατήγγειλε η «Ομπρέλα» στη σχετική παρέμβασή της.
Αντ’αυτών, ο κ. Κασσελάκης έκανε ένα ευρύτερο σχόλιο για τη διάσπαση, προκειμένου να διατυπώσει και το αίτημα για την επιστροφή των εδρών που κατέχουν οι Τσακαλώτος και Πέρκα, βουλευτές της ίδιας τάσης.
«Υπάρχουν δυο βουλευτές που έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας στον οποίο έχουν συμφωνήσει, το 2β που λέει: “Ολοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Ολοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους”. Τους καλώ λοιπόν να δώσουν την έδρα πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στις πλάτες του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις έδρες!», τόνισε, με έντονα χειροκροτήματα να ακούγονται από το κοινό, παρότι προηγουμένως ζήτησε να μην υπάρξουν χειροκροτήματα για τις αποχωρήσεις.
Δεν πρέπει κανείς να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της ομάδας της Ομπρέλας.
Να σας πω γιατί;
Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 43 άτομα που υπογράφουν, αλλά διότι υπάρχει κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που βάσισε τις ελπίδες του και σε αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν μπορούμε, αλαζονικά, να… pic.twitter.com/DsbZLAT9IE— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 12, 2023
Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε και προς τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε τον Οκτώβριο. «Επιτέλους, σεβαστείτε τη βάση του κόμματος! Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας τον οποίο προσυπογράψατε!», τόνισε απευθυνόμενος στα τρία στελέχη, που φέρονται να απάντησαν αρνητικά.
Υπάρχουν δύο βουλευτές που έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους θυμίζω το άρθρο 2β του κώδικα δεοντολογίας, στον οποίο έχουν συμφωνήσει, που λέει: «Όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που… pic.twitter.com/ApJCgEb4lh
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 12, 2023
«Εχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ», ήρθε μία πρώτη επίσημη απάντηση από τη βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα, η οποία μίλησε στο in.gr.
Δεδομένης της αποχώρησης των δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ανεξαρτητοποίησή τους από την ΚΟ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από 47 μέλη θα αριθμεί 45.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος έκλεισε τη σύντομη τοποθέτησή του με την εκτίμηση ότι η διάσπαση του κόμματος σηματοδοτεί την έναρξη της ενότητας στην Κουμουνδούρου.
«Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπα κι εχθές και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ξεσκονίζω ό,τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Από αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Είναι μια καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος», κατέληξε.
Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας δεν δίνουν «λευκή επιταγή»
Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση της Κυριακής ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι χωρίς την παρουσία των μελών της «Ομπρέλας» αλλά και χωρίς την παρουσία των ομάδων Αχτσιόγλου («6+6») και Τεμπονέρα («Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς»).
Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο, η οποία σημαδεύτηκε από την αποχώρηση όλων των παραπάνω από την αίθουσα του President, όπου συνήλθε το κορυφαίο κομματικό όργανο, λόγω της άρνησης του προεδρείου να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο κ. Κασσελάκης.
Την Κυριακή η ομάδα Τεμπονέρα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τη στάση της, την οποία υπογράφουν τα μέλη της ΚΕ Διονύσης Τεμπονέρας –ο οποίος κάλεσε μάλιστα τον κ. Κασσελάκη «να κάνει πίσω»–, Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας και Χρήστος Λαμπρίδης.
Τα τέσσερα στελέχη διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με την ομιλία του προέδρου του κόμματος καθώς και το ενδεχόμενο διενέργειας εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.
Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια».
«Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση», ωστόσο «η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα: Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα», προσέθεσαν.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος», διεμήνυσε, ακόμη, η «ομάδα Τεμπονέρα».
Αργότερα μέσα στην ημέρα, και ενώ συνεδρίαζε η ΚΕ, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα κείμενα από «Ομπρέλα» και «6+6», με την πρώτη από τις ομάδες αυτές να αποχωρεί από το κόμμα, όπως προαναφέρθηκε και είχε ήδη εξαγγελθεί, ουσιαστικά, και τη δεύτερη να περιορίζεται, όπως και ο Τεμπονέας, στον κριτικό σχολιασμό των ραγδαίων εξελίξεων.
Το κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου, ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω από αιχμηρό. Οι υπογράφοντες το κείμενο (Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης) στηλίτευσαν τη «βαθιά προσβλητική και διχαστική» παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ το Σάββατο και επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην πρόταση που κατέθεσε για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα στελέχη που παρέπεμψε προς διαγραφή τονίζοντας πως «το κόμμα έχει κανόνες», όπως και «πολιτικό πρόγραμμα».
«Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Οχι σε κενό», τόνισαν και υπογράμμισαν ότι η ευθύνη για την εσωκομματική κρίση που περιγράφουν «βαραίνει τον ίδιο (τον πρόεδρο) και την ηγετική ομάδα», μιας και επέλεξε «αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού”».
Εξάλλου, τον τόνο των εξελίξεων από το εσωκομματικό «μέτωπο» είχε δώσει το πρωί η σύγκρουση Αχτσιόγλου – Κασσελάκη με αφορμή κλήση του τελευταίου στην οποία η βουλευτής φέρεται να μην αποκρίθηκε, που μόνο ειρηνική συγκατοίκηση δεν προοικονομεί για τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Κουμουνδούρου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News