278
|

Εκλογές: Είπαν γι’ αυτές

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 18 Σεπτεμβρίου 2015, 00:51

Εκλογές: Είπαν γι’ αυτές

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 18 Σεπτεμβρίου 2015, 00:51

Τροφή για σκέψη αλλά και καυστικά βέλη για το εκλέγειν, το εκλέγεσθαι και ό,τι ορίζει τις εκλογές γενικότερα. Μικρή ανθολογία από πνευματώδεις αφορισμούς, πικρόχολα βέλη και μεγάλες αλήθειες δια στόματος διαφόρων… παθόντων-μαθόντων, ως ελάχιστη συμβολή στο κλίμα των ημερών.   

«Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο γίνονται οι εκλογές είναι για να δούμε αν οι δημοσκοπήσεις “έπεσαν μέσα”;». Ρόμπερτ Όρμπεν, κωμωδιογράφος, μάγος και θαυματοποιός.

«Οι εκλογές αναδεικνύουν νικητές, κυρίως γιατί ο περισσότερος κόσμος ψηφίζει εναντίον κάποιου παρά υπέρ κάποιου». Φράνκλιν Πιρς Άνταμς (1881-1960), συγγραφέας και αρθρογράφος.

«Οι εκλογές κυριαρχούνται από έντονα συναισθήματα: ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης, τον φόβο του άλλου, τη μόλυνση του πολιτικού σώματος από τον ιό της αυτοθυματοποίησης». Ταρίκ Ραμαντάν, ακαδημαϊκός, φιλόσοφος και συγγραφέας.

«Οι εκλογές πρέπει να γίνονται την επόμενη μέρα που θα έχουμε πληρώσει τους φόρους. Είναι ένα από τα λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τους πολιτικούς στο να σκορπίζουν πλουσιοπάροχα υποσχέσεις». Τόμας Σόουελ, οικονομολόγος, θεωρητικός των κοινωνικών επιστημών και φιλόσοφος.

«Προφανώς, η δημοκρατία είναι ένας χώρος όπου γίνονται πολυάριθμες εκλογές, χωρίς θέματα, με μεγάλο οικονομικό κόστος, και με εναλλάξιμους υποψηφίους». Γκορ Βιντάλ, συγγραφέας και σεναριογράφος.

«Είναι δύσκολο να καταλάβεις εκείνους τους ανθρώπους που συμμετέχουν εντελώς δημοκρατικά στις εκλογές, αλλά μετά τους είναι αδύνατο να αποδεχτούν δημοκρατικά την απόφαση του κόσμου». Ζοζέ Σαραμάγκου, νομπελίστας συγγραφέας και ποιητής.

«Οι εκλογές είναι περισσότερο τυπικοί διαγωνισμοί δημοτικότητας, παρά ένα μέτρο για την σχετική επάρκεια ή την αποτελεσματικότητα των υποψηφίων. Φανταστείτε αν η επιστημονική αλήθεια καθοριζόταν ανάλογα με το ποιος επιστήμονας ήταν ο πλέον δημοφιλής. Για να είναι επιτυχημένοι, οι επιστήμονες θα έπρεπε να είναι χαρισματικοί και ελκυστικοί –και η ανθρώπινη γνώση θα υπέφερε φοβερά». Νάθαν Μάιρβολντ, πρώην επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της Microsoft και εφευρέτης για 17 πατέντες της. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News