«Τι ήταν αυτό που έγινε τους περασμένους έξι μήνες;» με ρωτάνε όλο απορία συνάδελφοι που επισκέπτονται τη χώρα μας από το εξωτερικό. Σιγά-σιγά τα πράγματα έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν και μπορώ να τους δώσω μια απάντηση που να βγάζει νόημα.
Τελικά, όπως φάνηκε με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και αντίθετα με ότι πολλοί φοβούνταν, ο κ. Τσίπρας δεν ξεκίνησε τη δημιουργία της μεσογειακής Βενεζουέλας (χωρίς τα πετρέλαια). Όπως παραδέχθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κος Γ. Δραγασάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση έκανε λάθος εκτιμήσεις ως προς τη στάση των εταίρων μας, αγνοούσε τους όρους διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης και δεν έλαβε υπόψη της το πώς θα αντιδρούσε η οικονομία στους άστοχους χειρισμούς της. Με λίγα λόγια, φθάσαμε εδώ, όχι ως μέρος ενός υποχθόνιου σχεδίου, αλλά εξ’ αιτίας της απειρίας, της ανικανότητας, της αμετροέπειας και της απρονοησίας της κυβέρνησης.
Και τώρα τι κάνουμε;
Οι γνώσεις και δεξιότητες που κάποιος κερδίζει με έτη επίπονων σπουδών και εργασίας δεν αντισταθμίζονται από ένσημα σε καταλήψεις και αγωνιστική παρουσία στα αμφιθέατρα. Η διοικητική εμπειρία δεκαετιών δεν αποκτάται σε λίγους μήνες. Συνεπώς, η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι να προσελκύσει στις τάξεις της άξιους, έμπειρους τεχνοκράτες με τους οποίους να δουλέψει σκληρά για να ορθοποδήσει η χώρα.
Εδώ η Αριστερά έχει δυο παραγνωρισμένα πλεονεκτήματα. Το ένα είναι ότι οι αξίες που πρεσβεύει, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος προνοίας, μπορούν να προσελκύσουν προικισμένα στελέχη που θα υπηρετήσουν με διάθεση προσφοράς, παραγνωρίζοντας τις θυσίες που απαιτούνται από αυτούς που δεν πλευρίζουν την κυβέρνηση με το μυαλό στην κάλπη ή στην κουτάλα. Στις μέρες μας Μπιλ Γκέιτς προτιμά να ασχολείται με την καταπολέμηση της ελονοσίας στον Τρίτο Κόσμο, παρά με τη Microsoft. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις σίγουρα θα βρίσκονταν και Έλληνες με ανάλογα προσόντα για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους.
Το άλλο πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι η τεχνοκρατική παράδοση. Στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού η τεχνοκρατική διοίκηση, εκτός από ανελευθερία και οικονομικό χάος, στους τομείς που αφέθηκε να λειτουργήσει μακριά από ιδεοληψίες και πολιτικές παρεμβάσεις παρήγαγε θαύματα. Για παράδειγμα, η κύρια τεχνολογία που έχει σήμερα στη διάθεσή της η ανθρωπότητα για να στείλει ανθρώπους σε τροχιά είναι τα διαστημόπλοια Σογιούζ της Σοβιετικής εποχής.
Αν λοιπόν η κυβέρνηση μπορέσει να στελεχωθεί αξιοκρατικά από ικανούς ανθρώπους με διάθεση για προσφορά και καταφέρει να συνδυάσει την τεχνοκρατική διοίκηση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα κάνει την επανάσταση που πραγματικά χρειάζεται η χώρα μας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News