866
|

Διάλογος χωρίς εκβιασμούς και συνυποσχετικό για τη Χάγη, αλλιώς κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 13:29

Διάλογος χωρίς εκβιασμούς και συνυποσχετικό για τη Χάγη, αλλιώς κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 13:29

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα μικρό διάλειμμα από την πολεμική ρητορική των τελευταίων ημερών και την Τρίτη, σε κλειστή σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, επανήλθε στα kazan kazan και τα περί ανάγκης πολιτικής λύσης με την Ελλάδα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται.

«Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Πέτσας ξεκινώντας  την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

«Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Αντίθετα», παρατήρησε,  «η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στη διαπίστωση αυτή, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλήγουν και «όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Αγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι λοιπόν στο χέρι της Αγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται», ήταν το μήνυμα που επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Περιμένουμε λοιπόν από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία. Όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο. Όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Και αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», κατέληξε στη σχετική αναφορά του στο μπρίφινγκ, ο Στέλιος Πέτσας.

Ειχε προηγηθεί η δήλωση Ερντογάν ,σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, περί λύσης win win – το γνωστό kazan kazan που έχει πει και στο παρελθόν- εκφράζοντας έτσι τη βούληση της Αγκυρας να κάτσει στο τραπέζει των συνομιλιών για μία «πολιτική λύση με την Ελλάδα».

 «Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική kazan kazan. Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλουποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη», φέρεται να είπε σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών, προετοιμάζοντας έτσι τους Τούρκους για μία πιθανή επιστροφή από τις απειλές πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα, στο τραπέζι του διαλόγου -μία δύσκολη μετάβαση για τον τούρκο πρόεδρο με δεδομένα όλα όσα έχει πει τον τελευταίο καιρό για το «μεγαλείο της Τουρκίας» και την «κακιά» Ελλάδα που διαδραματίζει «ρόλο πειρατή» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθοριστικό ρόλο για την διαφαινόμενη μεταστροφή αυτή του τούρκου προέδρου, φαίνεται πως έχει παίξει η παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος την Τετάρτη κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα σε μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες»,  δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Χρειάζεται να καθίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτά και να τα λύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή: μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να βγουν από αυτό», συμπλήρωσε, ενώ αιτιολόγησε και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να άρει το εμπάργκο  όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε υπό το φως ενισχυμένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σκεφτήκαμε ότι ήταν το σωστό, οπότε πήρα την απόφαση ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νέα συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, καθώς και με τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ισραήλ στη χώρα μας, πρέσβη  Γιόσι Αμράνι (φωτογραφίες κάτω).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...