«Αυτή η παράταξη πέρασε πολλά, ειδικά μετά το καλοκαίρι του 2015, αλλά με την ανιδιοτελή και αξιοθαύμαστη δουλειά των συντρόφων και των συντροφισσών που την σήκωσαν στην πλάτη τους αυτό το διάστημα, πάτησε ξανά στα πόδια της. Σε αυτή τη διαδρομή η συμβολή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Πάνου Ρήγα ήταν αναντικατάστατη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστώντας τον κατά τα άλλα «αναντικατάστατο» απερχόμενο γραμματέα και προτείνοντας για τη θέση του τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Oντως τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν; Το παρασκήνιο μέχρι την όχι και τόσο εύκολη εκλογή νέου γραμματέα, δείχνει το αντίθετο.
Η καθυστέρηση της σύγκλησης της ΚE του ΣΥΡΙΖΑ και η επακόλουθη καθυστέρηση του ανασχηματισμού που πλέον είναι θέμα ωρών, μόνο τυχαία δεν ήταν. Το Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο εσωκομματικές ζυμώσεις, διαβουλεύσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα του Σαββάτου ήταν έτοιμος να εξετάσει διαφορετική πρόταση για τη θέση του γραμματέα, από αυτή του κ. Σκουρλέτη – στην οποία και, τελικά, επέμεινε.
Ο Παππάς και οι απειλές για λευκά
«Δεν προωθεί συνθέσεις, δεν εκφράζει την πλειοψηφία, δεν μπορεί να δώσει ώθηση στο κόμμα», έλεγε χαρακτηριστικά για τον κ. Σκουρλέτη, μετά τη συνεδρίαση της «Κίνησης Μελών» των λεγόμενων «προεδρικών», μέλος της ΚΕ του κόμματος. Στην προεδρική ομάδα επέμεναν πως ο γραμματέας του κόμματος πρέπει να προέρχεται από την πλειοψηφία και μάλιστα πρότειναν για αυτή τη θέση τον υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Τελικά, πείσθηκαν από την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα περί συμμετοχής και θεσμικής εκπροσώπευσης όλων των τάσεων για τη συνολική ενεργοποίηση του μηχανισμού του κόμματος, προειδοποιώντας παράλληλα για πολλά λευκά στην ψηφοφορία.
Για την ιστορία, στην ψηφοφορία αργά το βράδυ της Δευτέρας, από τα 144 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν, ο κ. Σκουρλέτης έλαβε 126 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 18 λευκά…
Και ο ίδιος όμως ο κ. Σκουρλέτης δεν ήταν θετικός από την αρχή μπροστά στο ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο κόμμα, ζήτησε οργανωτικές αλλαγές ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους βασικούς λόγους που δέχθηκε ήταν το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (άλλωστε ως υπουργός Εσωτερικών έχει φθαρεί και αυτός από τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι).
Θετική ψήφος από Βούτση, Φίλη και «53+»
Την επιλογή τού κ. Τσίπρα να τον τοποθετήσει στο τιμόνι του κόμματος στήριξαν έπειτα από συνεδρίασή τους οι «53» με τους οποίους έχει ανοιχτούς διαύλους ο Πάνος Σκουρλέτης και ζητούσαν εδώ και μήνες την αλλαγή γραμματέα σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του κόμματος, ο Νίκος Φίλης που εκφράζει κοινές θέσεις με την τάση και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Οι δυο τους συναντήθηκαν πριν από την ΚΕ, ενώ ο Νίκος Βούτσης δεν σταμάτησε να εισηγείται υπέρ της επιλογής του Πάνου Σκουρλέτη μέχρι να κατασταλάξει ο Αλέξης Τσίπρας.
Μετρημένα βήματα για τον ανασχηματισμό
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να πέρασε τον κάβο της Κουμουνδούρου, χωρίς αυτό να σημαίνει και την εξασφάλιση της νηνεμίας στα κομματικά νερά, ωστόσο ο ανασχηματισμός δείχνει ακόμα πιο δύσκολη εξίσωση.
Οι πολυπόθητες μεταγραφές που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα στο Κέντρο δεν έρχονται πριν από τις εκλογές με συνέπεια ο πολύπειρος πασοκογενής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης να ανεβάζει στροφές για την προσέγγιση αυτοδιοικητικών στελεχών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Για το ενδεχόμενο να βρεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υλοποιήσει αυτή το σχέδιο είχαμε αναφερθεί στο Protagon.
Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Τεχνικού Επιμελητήριου Ανατολικής Κρήτης, Γιάννη Χαρωνίτη, -ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στις διεργασίες του κόμματος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στις «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ»- μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο κ. Σπίρτζης διατηρούσε την επικοινωνία μαζί του και μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, όπως συνεχίζει να κάνει και με άλλους ισχυρούς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, πασοκογενείς.
Την ίδια ώρα, το άνοιγμα στην Κεντροδεξιά περιορίζεται, καθώς δεν είναι και πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, ενώ και το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Κατερίνας Παπακώστα στο κυβερνητικό σχήμα «κάηκε». Βασική αιτία ήταν οι ρατσιστικές της δηλώσεις κατά των προσφύγων τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέσυραν και ανέδειξαν στελέχη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και το πρότζεκτ για την ενίσχυση της συμμετοχής της φουρνιάς των σαραντάρηδων με στόχο την ανανέωση όμως, μόνο εύκολο δεν είναι καθώς δεν ανοίγουν θέσεις. Οι εκλεγμένοι βουλευτές τού κόμματος αντιδρούν, μάλιστα κάποιοι ισχυροί στις εκλογικές τους περιφέρειες απειλούν ακόμα και με το ενδεχόμενο να μη συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές, αν δεν αξιοποιηθούν.
Οως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας, που έδινε τους τόνους του σκληρού ροκ, οδηγείται αναγκαστικά σε ένα χλιαρό βαλς. Οι περιορισμένες επιλογές και οι λεπτές ισορροπίες, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωσή του σε κυβέρνηση και κόμμα, οδηγούν με προσεκτικά βήματα σε έναν ανασχηματισμό χωρίς ανατρεπτικές φιγούρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News