«Αυτά περνάνε, αλλά μην ζητήσετε επιπλέον μέτρα». Αυτή φέρεται να ειναι η απάντηση του Α.Τσίπρα, όταν η διευθύντρια του ΔΝΤ τον ρώτησε αν τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση μπορούν να περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν γνωρίζω αν το είπε για να καθησυχάσει την Λαγκάρντ, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως «αυτά περνάνε». Ήδη, μια σειρά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί αρνητικά στις πληροφορίες και τα σενάρια για την δέσμη μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά όλες αυτές τις εβδομάδες που πέρασαν. Πόσο μάλλον για ακόμα σκληρότερα μέτρα, όπως αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για βουλευτές που δεν έχουν λόγο να κάνουν γενναίες υποχωρήσεις (κωλοτούμπες δηλαδή) απέναντι σε όσα το κόμμα τους είχε υποσχεθεί. Και μετεκλογικά ακόμα. Είναι βουλευτές που δεν μπορείς να τους κατατάξεις στους επαγγελματίες της πολιτικής, δεν χτίζουν πολιτικές καριέρες. Δεν τους ενδιαφέρει, δηλαδή, η απόλυτη ένταξή τους στο πολιτικό σύστημα με τους παραδοσιακούς όρους. Είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος μαζί τους, είναι συνεπείς, λένε ό,τι ελεγαν και πριν τις εκλογές και προτιμούν τους κοινωνικούς αγώνες από τους αγώνες μέσα από την Βουλή όπου οι συμβιβασμοί αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό.
Όλοι αυτοί, που μπορεί να είναι λίγοι αλλά είναι μια αριθμητικά σεβαστή ομάδα, έστω με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, θα αποτελέσουν τον επόμενο πονοκέφαλο του Τσίπρα, αν βέβαια αυτός καταφέρει μια συμφωνία με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός, απ' ό,τι μπορώ να γνωρίζω, δηλώνει σε στενούς του συνεργάτες πως όσοι δεν ψηφίσουν την συμφωνία, θα διαγραφούν. Τα σχετικά περιθώρια είναι για 12-13 βουλευτές. Αν αυτοί, ωστόσο, που θα καταψηφίσουν είναι περισσότεροι, ο πρωθυπουργός θα έχει πρόβλημα. Όχι στην ψήφιση της συμφωνίας (λογικά θα την ψηφίσουν βουλευτές από το Ποτάμι και ενδεχομένως και από το ΠΑΣΟΚ), αλλά πρόβλημα δεδηλωμένης. Θα κυβερνά χωρίς να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Οι εκλογές θα είναι το επόμενο στάδιο αυτής της ιστορίας. Εκλογές μέσα στο καλοκαίρι; Γιατί όχι σε μια σύντομη προεκλογική περίοδο για μια μάχη, την οποία, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να την κερδίσει σχετικά εύκολα και μάλιστα επιλέγοντας (λόγω του συστήματος της λίστας) αυτός όσους θέλει στην κοινοβουλευτική ομάδα;
Σενάρια βέβαια όλα αυτά, τα οποία στην Ελλάδα μπορούν ν' ανατραπούν καθε στιγμή.
Υ.Γ. Οι ΑΝΕΛ, παρά τις κραυγές του αρχηγού τους, θα ψήφιζαν οποιαδήποτε συμφωνία. Η πολιτική τους επιβίωση σε μια νέα εκλογική μάχη, θα ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News