432
|

Απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις

Απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις

Πάει καιρός τώρα που απ’ αυτή τη θέση μιλούσαμε για τη μυστηριώδη σιωπή του τελευταίου πρωθυπουργού της ενιαίας ΝΔ, του Κ. Καραμανλή. Από τότε συνέβησαν πολλά στη χώρα, τα κόμματα και κυρίως τους ανθρώπους της. Οι εκλογές στις 6.5.12 λέγεται και γράφεται πως θα σημάνουν το τέλος της μεταπολίτευσης ή τη νέα μεταπολίτευση κλπ. Μεγάλα λόγια θα πείτε, ωστόσο σύντομα θα δείξει κατά πού πάει η κατάσταση.

Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που κάθε τόσο προσπαθώ να απαντήσω και σήμερα, τέλειωσαν τα ψέμματα, θα το επιχειρήσω εδώ μαζί σας: Τί θα ψήφιζε στις 6.5.10 στη Βουλή η ΝΔ κατά τη συζήτηση του 1ου Μνημονίου, εάν αρχηγός της παρέμενε ο Καραμανλής;  

Η προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού το 2009 σημαδεύτηκε από τη «μονότονη» αναφορά του στην ανάγκη λήψης δυσάρεστων πλην απαραίτητων μέτρων. Ακόμη περισσότερο, από το διάγγελμά του στις 2.9.2009 μιλούσε για επώδυνα μέτρα και δύσκολες αποφάσεις. Οι εκλογές στις 4.10.2009 χάθηκαν με μεγάλη διαφορά για τη ΝΔ. Στις 17.10.2009 ο Καραμανλής (ακόμη πρόεδρος της ΝΔ) στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης συνεχίζει τον ίδιο σκοπό για άμεσα μέτρα και (σε μια σπάνια κοινοβουλευτική ομιλία απερχόμενου πρωθυπουργού) δηλώνει πως είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Στις 29.11.2009 ο Σαμαράς κάνει την έκπληξη και στις εσωκομματικές εκλογές εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ με ποσοστό 50,06%.

Στις 6.5.2010 στη Βουλή ψηφίζεται το Μνημόνιο 1 παίρνοντας 172 ναι, 121 όχι και 3 παρών. Η ΝΔ ψηφίζει κατά και μαζί της ο Κ. Καραμανλής, ενώ η Ντόρα ψηφίζει ναι και διαγράφεται. Αυτό το όχι του Καραμανλή πρέπει να είναι ο τελευταίος δημόσιος λόγος του μέχρι το Νοέμβριο του 10, οπότε γίνεται γνωστό μέσω τρίτου (Β. Κορκίδη προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου) ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί «αναγκαίο κακό το μνημόνιο», βρίσκει πως «όταν κλείνουν οι διεθνείς αγορές δανεισμού για μία χώρα τότε η προσφυγή στο ΔΝΤ ή σε κάποιο μηχανισμό στήριξης είναι αναγκαία» και, τέλος, εύχεται κι ελπίζει η ΝΔ να βρει το δρόμο της. Πολυσήμαντες δηλώσεις.

Από αυτά δεν είναι παράλογο ούτε τραβηγμένο να συμπεράνει κανείς, πως με τον Καραμανλή αρχηγό η ΝΔ περισσότερες πιθανότητες είχε να πεί ναι στο Μνημόνιο 1. Αλλά αν τα πράγματα είναι έτσι, τί θα ψήφιζε ο Σαμαράς; Ποιός μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψήφιζε όχι. Οπότε, θα τον διέγραφε ο Καραμανλής; Κι ο Σαμαράς; Θα έμενε με τα χέρια σταυρωμένα; Κι ο Καμμένος; Κι οι άλλοι ανεξάρτητοι Ελληνες; Κι οι ερωτήσεις δεν έχουν τελειωμό. Είναι, όμως, υποθετικές και -κόντρα σε κάθε λογική- οι πολιτικοί μέχρι τώρα αρνούνται να τις απαντήσουν, πράγμα που καλούμαστε να κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News