226
|

Αναπόφευκτες διαγραφές

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 8 Ιανουαρίου 2013, 06:39

Αναπόφευκτες διαγραφές

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 8 Ιανουαρίου 2013, 06:39

Αναπόφευκτη η διαγραφή των κ.κ. Μουτσινά και Βουδούρη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Μία κυβέρνηση η οποία δεν περιλαμβάνει τα πρώτα και πιο δυνατά ονόματα των τριών κομμάτων, μία κυβέρνηση η οποία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει για πολύ εάν αφήσει "κυβερνητικούς" βουλευτές, ιδιαίτερα "κυβερνητικούς" βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, να ψηφίζουν κεντρικές πολιτικές επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δυνατότητα των κυβερνητικών βουλευτών να ψηφίζουν κατά συνείδηση είναι συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωσή τους, αλλά η συστηματική υπερψήφιση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης από "κυβερνητικούς" βουλευτές δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να σταθεί ακόμη και στο κοινοβουλευτικό σύστημα της Βρετανίας.

Εάν είναι δεδομένο ότι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά βρίσκονται με το ένα πόδι στην κυβέρνηση, στη sui generis κατάσταση "αντιπολίτευσης της συμπολίτευσης", τότε η παραμονή των κ.κ. Μουτσινά και Βουδούρη στην κυβερνητική πλειοψηφία θα ήταν μία κίνηση με την πλάτη προς την κυβέρνηση εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, κάτι το οποίο δεν θα επιθυμούσε ούτε ο Φώτης Κουβέλης ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Ακόμη και η ίδια η πολιτικοποιημένη κοινή γνώμη θα δυσκολευόταν τα μάλα να κατανοήσει την στάση "κυβερνητικών" βουλευτών οι οποίοι υπερψηφίζουν συστηματικά θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε πολύ κεντρικές πολιτικές επιλογές, όπως είναι για παράδειγμα η πολιτική διαχείριση των θεμάτων της λίστας Λαγκάρντ.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News